
Vaig llegir, fa uns dies, un informe sobre els ERTOs i que el nombre de treballadors que encara no han cobrat les seves prestacions és molt gran. La xifra dels impagats és indigna i hauria d’avergonyir els qui gestionen aquestes regulacions temporals d’ocupació.
Fa un mes vaig aconseguir que m’atenguessin a la delegaciĂł d’Hisenda de Figueres. Això d’atendre’m Ă©s un dir, vaig anar a aquesta delegaciĂł perquè arreglessin un error en la data d’un trĂ mit, que ells havien comès i a causa del qual em reclamaven un pagament que no havia de fer. Si en aquest paĂs funcionĂ©s l’AdministraciĂł pĂşblica, l’empleada o funcionĂ ria que em va atendre hauria de ser destituĂŻda o en defecte d’això (no desitjo que ningĂş perdi la seva manera de guanyar-se la vida) haurien de donar-li una formaciĂł que l’ajudĂ©s a fer correctament el seu treball; a mĂ©s, de la seva qualificaciĂł tècnica, hauria d’aprendre atenciĂł al ciutadĂ , bones maneres i educaciĂł.
Durant la pandèmia, els sanitaris d’aquest paĂs han estat sotmesos a un estrès extrem. Els ciutadans ho han reconegut amb els seus aplaudiments a les vuit de la tarda. Passat el confinament, demanar que et visitin al centre d’atenciĂł primĂ ria (CAP) Ă©s tan difĂcil com que t’atenguin per donar-te cita al SEPE o en qualsevol altra seu electrònica de l’AdministraciĂł pĂşblica. I, quan hi ha voluntat d’atendre’t, la visita Ă©s telefònica. Penso que si el metge no pot veure’t i escoltar les teves explicacions i veure el teu estat fĂsic i fixar-se en la teva comunicaciĂł no verbal, no pot fer-se una idea del que et passa. Si la visita Ă©s virtual, resulta mĂ©s difĂcil encertar el diagnòstic.
Respecte a l’educaciĂł, pel que fa a Catalunya, penso que el conseller BargallĂł hauria de dimitir. Les seves contradiccions, el seu incompliment de promeses, no es solucionen apel·lant a la lletra petita del document que va elaborar la seva conselleria. El futur de Catalunya depèn de la formaciĂł dels seus educands. Als mestres i professors no se’ls pot transmetre unes pautes que en molts casos no podran complir. Un exemple: en un col·legi de primĂ ria d’una sola lĂnia, posem-hi un col·legi concertat en un barri popular d’una gran poblaciĂł, no se li pot demanar que redueixin el nombre d’alumnes per classe sense facilitar-los mitjans, Ă©s a dir, mĂ©s professorat i mĂ©s recursos materials.
Aquests i altres temes parlats amb professors i mestres no han estat previstos ni se’ls hi ha posat soluciĂł des de la conselleria d’EducaciĂł. AixĂ, senyor BargallĂł, li demano que faci el seu treball i, si no pot fer-ho, si no tĂ© mitjans, digui-ho; i si no pot dir-ho, per dignitat, dimiteixi.
La Covid-19 ha deixat la nostra societat davant el mirall. Els polĂtics han mostrat la seva vĂ lua i, sobretot, la majoria d’ells, la seva ineptitud. Els partits polĂtics viuen una realitat paral·lela que res tĂ© en comĂş amb el dia a dia dels ciutadans del paĂs.
L’Administració pública, sigui la que sigui, central, autonòmica o municipal, no ha deixat de cobrar impostos que han estat reclamats al ciutadà , a l’empresa, al treballador. Si l’afany recaptatori l’han complert escrupolosament, crec necessari recordar que les administracions públiques han de complir també el seu deure. Ho repeteixo: si els ciutadans, les empreses i els treballadors per compte propi o d’altri compleixen els seus deures, és hora que l’Administració pública, sigui la que sigui, hagi de complir amb el seu deure. Complir, per exemple, amb pagar tots i cadascun dels ERTOs que no s’han abonat. I no afanyar-se a cobrar els impostos a algunes petites empreses o comerços que no han pogut reprendre la seva activitat plenament.
Penso que tenim un problema quan la majoria de la classe polĂtica del paĂs viu de la polĂtica, Ă©s a dir, el seu sou depèn de la instituciĂł per a la qual treballen. Crec que representar els ciutadans consisteix en una altra cosa, mĂ©s aviat, els nostres polĂtics solen representar el partit en el qual militen. El ciutadĂ que viu de la polĂtica defensarĂ el seu sou abans que el bĂ© comĂş.
Sincerament, crec que aquest Ă©s el veritable cĂ ncer de la polĂtica espanyola. En altres paraules, si vols fer carrera polĂtica, has d’acostar-te a un bon arbre perquè t’aculli i procurar, durant els teus primers passos, moure’t amb precauciĂł si vols sortir a la foto. Quan ets part de la nomenclatura del teu partit, has d’anar amb compte i no ser un vers lliure, no sigui el cas que et treguin la cadira. I quan per fi has arribat a la cĂşpula del partit, has d’anar amb molt de compte amb els aduladors, els conspiradors i tots aquells que aspiren a ocupar el teu lloc al mĂnim fracĂ s electoral que tinguis.
Recordo una valoraciĂł que es va publicar en els primers anys de la TransiciĂł: en aquesta, les professions mĂ©s valorades eren els polĂtics i els periodistes. Avui, asseguraria que si es fes la pregunta als ciutadans de quines professions valoren mĂ©s, segurament, la de polĂtic i la de periodista serien mal valorades i figurarien en els Ăşltims llocs.
Si el moment actual exigeix un canvi radical en la manera de fer polĂtica, d’elaborar la informaciĂł, de les relacions entre els empresaris i els treballadors, no perdem l’oportunitat que ens dona la pandèmia i fem aquest canvi tan necessari.
Necessitem canviar per afrontar la digitalitzaciĂł de la societat i fer-ho sense que cap ciutadĂ quedi enrere; hem d’afrontar el canvi climĂ tic i tot el que generarĂ , entre altres coses, un major nombre d’epidèmies que afectaran aquelles zones on la deterioraciĂł del medi ambient Ă©s mĂ©s pronunciada; hem d’afrontar els problemes demogrĂ fics: l’any passat, a Espanya, va haver-hi el mateix nombre de naixements que el 1941, quan el paĂs sortia d’una cruel guerra civil i el mĂłn patia i vivia immers en la Segona Guerra Mundial. En altres paraules, el 2019, a Espanya, va haver-hi mĂ©s defuncions que naixements.
CONSEQĂśĂNCIES DE NO ABORDAR ELS PROBLEMES REALS. Si no afrontem la digitalitzaciĂł del paĂs –digitalitzaciĂł no Ă©s nomĂ©s tenir accĂ©s al 5G–, perdrem l’oportunitat de ser un paĂs pròsper, democrĂ tic i avançat i, el mĂ©s important, els nostres Ăndexs de desocupaciĂł continuaran sent dels mĂ©s alts de la UniĂł Europea.
D’algun temps ençà , la comunitat cientĂfica mundial, avisa de les conseqüències del canvi climĂ tic. La Terra ha sofert altres canvis climĂ tics que s’han anat gestant en centenars de milers d’anys. El canvi climĂ tic actual l’ha generat la humanitat quan el seu progrĂ©s va deixar de ser harmònic amb la naturalesa. Des del 1950, la contaminaciĂł i la deterioraciĂł del medi ambient han estat exponencials, fins a arribar a la situaciĂł actual, en la qual se’ns adverteix que no hem de continuar deteriorant les condicions del planeta i, tambĂ©, que el que hem destruĂŻt, de moment, no tĂ© soluciĂł. Els objectius sĂłn que la temperatura de la Terra no pugi mĂ©s de 3°; en cas de no fer-ho, les conseqüències seran catastròfiques. En molts llocs del planeta, aquestes catĂ strofes ja han arribat.
No recordo qui va fer la previsiĂł, però vaig llegir que la poblaciĂł d’Espanya serĂ de 23 milions a la fi de l’actual segle, Ă©s a dir, serĂ la meitat de la poblaciĂł actual. Mal auguri pel paĂs! Ser un paĂs envellit, avui ho som, repercuteix en les despeses socials. En altres paraules, es gasta mĂ©s en sanitat, en pensions i hi ha menys treballadors que cotitzen, menys generaciĂł de riquesa, entre altres conseqüències.
Un altre dels problemes Ă©s la multiculturalitat. Serem –ja ho som– un paĂs multicultural, amb diferents religions i poblat de persones de diferents ètnies (segons un estudi, nomĂ©s hi ha una raça humana). Aquesta serĂ la nostra riquesa i prosperitat. Per molt que s’obstinin alguns a voler expulsar ciutadans d’altres ètnies i paĂŻsos, aquesta serĂ la nostra riquesa futura, aquesta i la nostra capacitat de crear una cultura comuna nascuda de la multiculturalitat.
Al principi, havia pensat titular aquesta tribuna amb la paraula indignació, però he pensat que la nostra societat no està indignada; crec que la paraula és fastiguejada. No sé quan aquest fastig es convertirà en indignació ni quan els indignats sortirem al carrer a manifestar el nostre rebuig a una situació social cada vegada més explosiva. Aquest temps ens exigeix afrontar decididament la crisi sanità ria, econòmica i social.
Finalment, a manera de reflexió del que som, els proposo aquest poema de la poetessa polonesa Wislawa Szymborska, Premi Nobel de Literatura: «De cada cent persones, les que tot ho saben: cinquanta-dos; / les insegures a cada pas: gairebé tota la resta; / les rà pides a ajudar, sempre que no duri molt: fins a quaranta-nou; / les inofensives, d’una en una, però salvatges en grup: més de la meitat, segur; / les cruels quan les circumstà ncies obliguen, això millor no saber-ho ni tan sols aproximadament; / les mortals: cent de cent./ Xifra que ara no sofreix cap canvi».
Leave a Reply