Cada poble té el seu personatge

0
954

La web ‘Notable People’ recull diferents personalitats alt-empordaneses


 

Aquest mes d’agost s’ha fet viral un mapamundi creat per l’informàtic Topi Tjukanov que serveix per descobrir qui és la persona més important de cada poble i ciutat del món. La pàgina web en qüestió es diu Notable people, que traduït al català és «persones notables». Cal saber que el mapamundi de Tjukanov ubica els noms dels personatges més importants al seu poble i també puntua la rellevància del personatge en si per fer un rànquing d’importància i destaca si el personatge és viu o mort. A l’Alt Empordà hi ha personatges d’allò més destacats gairebé a la meitat dels pobles de la comarca, alguns d’ells d’allò més curiosos.

‘NOTABLE PEOPLE’. A l’empordà. Com no podia ser d’altra manera, la persona més important de la ciutat de Figueres és el pintor surrealista Salvador Dalí. A la web, al «geni» el situen com a número 38 del món pel que fa al rànquing de notorietat. En aquest sentit, és el personatge alt-empordanès més puntuat. Anant a altres poblacions, cal destacar noms coneguts per a la majoria com ara l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català) a l’Escala, la també escriptora Montserrat Vayreda, nascuda a Lladó o el cronista més important de la història catalana, Ramon Muntaner, que va néixer el 1265 a Peralada. A l’Armentera hi trobem Alexandre Deulofeu, filòsof i polític que va escriure la teoria de La Matemàtica de la Història. Seguint la mateixa línia, a Roses la persona més notòria és Francesc Sunyer, metge i polític català, que va ser escollit alcalde de Barcelona a les eleccions de 1869. Un dels personatges curiosos que hem trobat al mapa és el de Bernat I de Vilamarí, pirata i corsari de la Corona d’Aragó, que el situen a Boadella d’Empordà, ja que era fill de Joan Vilamarí i Sagarriga, Senyor de Boadella, descendent de la poderosa família Vilamarí, propietària del castell. A pocs quilòmetres, al poble de Llers, hi destaquen la figura de José Luis Lasplazas, periodista esportiu i entrenador de futbol.

PERSONALITATS ACTUALS. Pel que fa als personatges encara amb vida del mapa, hi trobem el cinèfil Joan Frank Charansonnet a la Selva de Mar, el motorista Isaac Viñales a Llançà o el futbolista Gerard Valentín a Avinyonet de Puigventós. Pujant cap al nord, a la Jonquera hi situen Joaquim Mandado, fundador del popular grup de rock Sangtraït, o l’enginyera Laura Tremosa a Espolla. En la plana política, la diputada Mireia Vehí és la persona més notable de Vilafant i Jordi Martí Deulofeu de Sant Pere Pescador. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li