Cabanes celebra la festivitat de Sant Isidre amb la tradicional ‘Sembra de Pinyons’

0
796

Es tracta d’una representació teatral que es va recuperar l’any 1960 i és única al territori


L’Ajuntament de Cabanes ha presentat la programació de la Festa de Sant Isidre, que es farà del divendres 13 de maig al diumenge 15, amb una desena d’activitats.

SHOW D’HUMOR. El que donarà el tret de sortida de la festivitat serà l’espectacle Un tal Shakespeare de Cascai Teatre & Marcel Tomàs. El show d’humor es farà a la sala de Ball de Cabanes i començarà a les 21 h .

TASTETS DE SANT ISIDRE. Dissabte, 14 de maig, hi haurà inflables durant tot el dia al pati de l’escola de Cabanes. Pel que fa a la tarda, a les 18 h començarà l’actuació castellera, a càrrec de la colla Castellera de Figueres, a la plaça dels Doctors Heras, i tot seguit es faran els Tastets de Sant Isidre, per als quals cal inscriure’s a l’Ajuntament.

A la nit, a partir de les 21 h, es farà un tast de vins amb formatges, a càrrec de Brevatges. El tast es farà a la sala El Sindicat i serà gratuït per als empadronats, tot i que hauran de deixar un dipòsit de 15 euros que se’ls retornarà quan s’acabi el tast, i per als no empadronats el preu del tast serà de 15 euros. Des de l’organització expliquen que les inscripcions es podran fer fins a aquest dimecres, 11 de maig, a través del consistori.

SEMBRA DE PINYONS. Cabanes viurà, un any més, una de les seves tradicions més arrelades. Diumenge, 15 de maig, començarà la jornada amb l’ofici solemne amb acompanyament de cobla, a les 11 h. Un cop acabada la missa, serà el torn de la representació de la tradicional Sembra de Pinyons, que tindrà lloc a les 12.30h. Es tracta d’una representació teatral basada en el miracle de Sant Isidre Llaurador, una història que explica del pagès Isidre que mentre ell era a missa, els àngels llauradors van sembrar-li el camp. Tal com expliquen al portal Descobrir, aquesta representació només s’ha conservat a la població alt-empordanesa de Cabanes. Aquesta mateixa història es feia a altres pobles com ara Besalú, Puigcerdà o Montblanc. Tot i això, però, només ho ha mantingut Cabanes.

De fet, el poble va recuperar la tradició el 1960 i des de llavors la Sembra de Pinyons s’escenifica cada any. Durant la representació hi apareixen diversos personatges, seguint el text de Josep Rebarter i Bech Cabanes. El moment simbòlic de la representació és al final, quan els actors exclamen «Visca Sant Isidre!» i els espectadors responen «Visca el poble de Cabanes!». Un cop acabat l’espectacle teatral, es farà una ballada de sardanes.

La celebració de Sant Isidre de Cabanes es clourà diumenge a la tarda, a les 18 h, amb el concert i ball de la cobla Roquestra Rosaleda.


  • Consulta el programa, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li