Buscant sortides a edificis buits

0
637

Figueres adquireix 12 pisos propietat d’un banc per convertir-los en habitatges assistits per a gent gran


L’Ajuntament de Figueres ha comprat dotze pisos d’un bloc de 24, propietat de Caixabank, i estudia convertir-los en habitatges assistits per a gent gran. En total, s’hi han invertit 580.949 euros (48.412 en cadascun). L’edifici, que fa 14 anys que està sense ús, està ubicat a l’avinguda Perpinyà i compta amb locals als baixos que permetrien ubicar-hi espais comunitaris.

El consistori ha proposat a la Generalitat que adquireixi els altres dotze pisos que hi ha a l’edifici i en cedeixi la gestió a l’Ajuntament per oferir un model mixt, amb habitatges també per a joves.

El regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, defensa la necessitat de diversificar l’oferta de pisos i no destinar-los només a l’emergència social. El regidor opina: «La població ha envellit molt i la pandèmia ha posat de manifest que cal repensar els models de residència. Cal apostar per models d’altres països com Dinamarca». Amb aquesta premissa, l’Ajuntament treballa en diverses línies. Una seria l’opció de comprar alguns habitatges per fer-ne pisos assistits per a gent gran. El bloc ha estat 14 anys tancat i sense ús i s’haurien de fer algunes reformes als habitatges. Tot i això, els pisos reunirien els requisits per ser habitats en bones condicions. A més, l’existència dels baixos sense ús fan viable la instal·lació d’espais comuns per al col·lectiu de gent gran que viuria a l’edifici.

GESTIÓ. Amb els pisos habilitats, l’Ajuntament podria fer la gestió directa dels espais o posar-los a mans d’una empresa pública, com Sumar, que té experiència en aquest tipus de serveis.

ALTERNATIVA A LA RESIDÈNCIA. D’altra banda, el consistori treballa en una altra línia per promoure els pisos assistits per a gent gran. Conscients de les dificultats de la construcció d’una segona residència pública per a gent gran, l’Ajuntament preveu revertir la cessió dels terrenys del sector Fages de Climent que es va fer a la Fundació Salut Empordà i, més endavant, promoure un concurs perquè, a través d’un sistema cooperatiu, s’hi construeixin més pisos assistits. Un model que ja se segueix a Barcelona.

EQUIPAMENT ENCALLAT. El projecte per fer una segona residència a la ciutat es remunta a l’any 2006, quan l’Ajuntament de Figueres va signar un conveni amb la Generalitat de Catalunya. L’any 2013 el consistori va fer una modificació puntual del Pla general per ampliar l’edificabilitat dels terrenys, però mai s’ha executat res més. En aquests moments, l’única residència pública de Figueres és la que hi ha a la zona oest, el geriàtric Els Arcs.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li