
En desenvolupament el Roses Lab, un dispositiu per consultar les dades d’afluència turĂstica en temps real
Â
Dades reals i en constant actualitzaciĂł, consultes al moment i xifres immediates i exactes. Tot això, a l’abast del sector turĂstic per a una bona presa de decisions. Aquesta realitat Ă©s a punt de desembarcar plenament a Roses i Ă©s una de les peces clau de la polĂtica turĂstica del futur. La setmana passada, la regidora de Turisme de Roses, Montse Mindan, juntament amb responsables del projecte, van presentar el Roses Lab, l’eina digital que permetrĂ posar el big data al servei del sector turĂstic.
EN MARXA. Fins a dia d’avui el Roses Lab ja tĂ© prĂ cticament a punt un software de lectura de matrĂcules i un altre que permet controlar l’impacte econòmic dels esdeveniments a la ciutat. A mĂ©s, s’ha desenvolupat un programari d’ocupaciĂł d’espais i aparcaments i un altre per avaluar l’accessibilitat del municipi.
Això permetrà que els empresaris puguin consultar quants espectadors hi ha en aquell moment en un concert determinat o quina és l’evolució històrica de públic en els festivals que es fan al municipi. També es podran consultar dades com ara la procedència dels visitants i quants turistes hi ha en aquell mateix moment a Roses. Tota aquesta informació serà accessible des d’un mateix portal web.
SUPORT I FINANÇAMENT. Aquest projecte s’emmarca en el PECT Girona d’innovaciĂł social i diÂgital impulsat per la DiputaciĂł de Girona, la Universitat de Girona i la FundaciĂł Salut EmÂpordĂ . El Roses Lab compta amb un presÂsuÂpost de 261.500 euros (un 50% proÂvĂ© de la Generalitat, un 25% de la DiputaciĂł de Girona i un 25% de l’Ajuntament de Roses).
Durant la presentaciĂł del projecte, la directora, Marta RodrĂguez, assegurava que la implantaciĂł implicaria «un canvi conceptual molt important» que permetria millorar la presa de decisions per part de les administracions i els empresaris en bases de dades reals i immediates, actualitzades de manera constant.
Per la seva banda, el consultor Marc Grijalvo considera el projecte d’intel·ligència turĂstica com una «revolució» en l’obtenciĂł i Ăşs de dades i que, segons ell, convertirĂ Roses «en la poblaciĂł pionera de tot el sud d’Europa en l’ús del big data aplicat al turisme».Â
De cara al futur, el municipi seguirĂ avançant en l’actualitzaciĂł de la destinaciĂł turĂstica a partir de projectes que compten amb el finançament dels fons Next Generation. La tècnica de l’à rea de Turisme de Roses, Sara LladĂł, va avançar que en aquest sentit s’explorarĂ la senyalitzaciĂł turĂstica digital o la promociĂł en lĂnia del municipi com a destinaciĂł sostenible. TambĂ© es preveu avançar en l’anĂ lisi del big data; en la conscienciaciĂł turĂstica; o en reptes com la implantaciĂł de la Carta Europea de Turisme Sostenible o la certificaciĂł del segell de qualitat de Roses Biosphere. Això comptarĂ amb una aportaciĂł de 386.000 euros.Â
Leave a Reply