Benvinguda a l’any 2969 amazic

0
1521

L’Associació Cultural Amazigh de Roses organitza una vetllada aquest diumenge al Teatre Municipal


 

El Yennayer Ă©s la celebraciĂł d’any nou dels amazics, un antic poble del nord d’Àfrica. La majoria de la seva poblaciĂł es troba al Marroc i a AlgĂšria, tot i que estan distribuĂŻts en diversos paĂŻsos: des d’Egipte fins a MauritĂ nia, del sud del NĂ­ger a la riba del mediterrani. EtimolĂČgicament, amazic significa ‘persona lliure’ o ‘noble’, perĂČ fins a les darreries del segle XX eren coneguts amb el nom de berbers. Des de l’antiguitat, aquest terme, que vol dir ‘bĂ rbar’, s’utilitzava per parlar despectivament de les comunitats que no havien abraçat la civilitzaciĂł grecoromana. Aquest poble segueix el calendari agrari tradicional solar i la festivitat de l’any nou tĂ© lloc, segons les regions, entre el 12, 13 i 14 de gener. Ara, acaben d’encetar el 2969.

CELEBRACIÓ A ROSES. Des del 2010, per aquestes dates, l’AssociaciĂł Cultural Amazigh de Roses organitza una vetllada cultural. Aquest any es durĂ  a terme el diumenge 20 de gener al Teatre Municipal de Roses (18 h). Hi participaran mĂșsics vinguts dels PaĂŻsos Baixos i d’Alemanya, i altres provinents de Girona i Lleida: Abdalkadar Ariaf, Ismael Balouch, Ba Rachid, Tifyur i Hicham Bouboud. L’acte comptarĂ , tambĂ©, amb la presentaciĂł del llibre L’etern retorn (Voilana Edicions), de la conferenciant en llengua i cultura amazigues, immigraciĂł i igualtat de gĂšnere, Asmaa Aouattah. L’Etern retorn Ă©s un recull de contes sobre histĂČries de dones d’origen amazic i marroquĂ­ que viuen a Catalunya. ParticiparĂ  en la jornada la filĂČloga i diputada del Parlament de Catalunya Najat Driouech Ben Moussa, aixĂ­ com l’alcaldessa del municipi, Montse Mindan, i representants polĂ­tics locals.

REIVINDICACIÓ. El representant de l’AssociaciĂł Cultural Amazigh, Ali Taouil, detalla que un dels objectius de la trobada Ă©s «pressionar el govern marroquĂ­ perquĂš el cap d’any amazic sigui un dia festiu al Marroc».

De fet, la majoria dels 1.200 habitants a Roses d’aquesta comunitat provenen del Rif, el nord del Marroc. La gran part van arribar a l’EmpordĂ  a partir dels anys setanta: «Van començar a venir per motius polĂ­tics. Tenim la mateixa histĂČria que Catalunya. La majoria d’amazics es porten malament amb el govern del Marroc. Avui en dia tenim mĂ©s de 200 amazics a la presĂł per raons polĂ­tiques», explica Taouil.

Es calcula que mĂ©s de 250.000 persones d’origen nord-africĂ  viuen actualment a Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li