Bàscara fixa la festa local el 19 d’abril per commemorar els tres anys sense camions

0
645

Bàscara està de festa. I és que l’Ajuntament ha fixat el 19 d’abril com a festiu local per celebrar l’aniversari de la prohibició del pas de camions per la travessera urbana de l’N-II. Justament avui fa tres anys que els vehicles de gran tonatge han de circular obligatòriament per l’AP-7 entre la Jonquera i Maçanet de la Selva.
Arran de la mort d’una veïna de 60 anys en un xoc frontal amb un camió, el 31 de gener del 2013 els veïns es van començar a mobilitzar per reclamar solucions a la sinistralitat. Van crear una plataforma ciutadana que va tallar la carretera cada dia durant dos mesos i mig, fins que el 19 d’abril va entrar en vigor la veda dels camions a l’N-II. Des d’aquell dia han de circular obligatòriament per l’autopista, i l’actual alcalde, Narcís Saurina _que aleshores no ocupava el càrrec però era un dels veïns compromesos amb la causa_, en fa un balanç molt positiu. “A banda dels accidents, que han baixat molt, s’ha acabat la fressa i s’han acabat les tremolors”, celebra el màxim responsable municipal, que viu a peu de carretera i recorda que abans “no podies ni sentir la tele; i d’obrir la finestra a l’estiu, ni pensar-hi!”.
Saurina admet que “des que hi ha aquest tram gratuït de l’autopista [entre Vilademuls i Fornells de la Selva] passen molts més cotxes”, perquè molts turismes que fins fa poc agafaven l’autopista a Figueres o a la Jonquera ara van per l’N-II fins a Vilademuls per no pagar. “Però és en hores punta, sobretot cap a les set o les vuit, i quan arriba certa hora ja deixen de passar”, afegeix l’alcalde. I es mostra molt satisfet perquè diu que “llavors tens una tranquil·litat que no havíem tingut mai, i els caps de setmana encara més”. En aquest sentit, recorda que quan els camions circulaven per la travessera urbana de Bàscara, els diumenges i dies que a França era festa, en obrir la frontera el nombre de camions que creuaven el municipi entre les onze de la nit i les tres de la matinada es duplicava. I “allò era un martiri, sobretot a l’estiu”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li