Badalona pren el relleu de Figueres com a Capital de la Cultura Catalana

0
917

La ciutat de Badalona és des d’aquest dissabte Capital de la Cultura Catalana 2010. El tercer municipi amb més població de Catalunya –compta amb 220.000 habitants-, pren el relleu de Figueres com a centre de difusió de la cultura i llengua catalanes, amb tot un seguit d’actes i iniciatives que s’allargaran durant l’any. L’acte institucional d’obertura s’ha celebrat aquest vespre al Teatre Zorrilla i ha servit per presentar un avenç de les activitats programades, i que giren entorn a les arts, la història i el patrimoni, la literatura i el pensament i la cultura tradicional i popular. La successora de Badalona serà, l’any 2011, la localitat d’Escaldes-Engordany, al Principat d’Andorra.

Un dels moments més emotius de la cita ha estat quan s’ha entregat a títol pòstum la Medalla d’Or de la Capital de la Cultura Catalana al qui havia estat regidor de Cultura de l’Ajuntament de Badalona Jaume Vives, mort el passat 13 d’agost a l’edat de 56 anys després de patir una llarga malaltia. Vives, que també era vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, va ser el gran impulsor per tal que Badalona fos capital cultural dels Països Catalans. La vídua de Jaume Vives ha estat qui ha recollit la medalla, la tercera que s’entrega en la història de l’ens.

L’acte ha comptat amb diverses actuacions, com les del cantant Albert Fibla –acompanyat al piano per Joan Aymerich-, que ha interpretat un parell de temes dedicat a Badalona; així com de l’actriu local Cristina Solà, que ha llegit fragments d’obres i poemes d’autors badalonins. També ha actuat el grup de la ballarina de flamenc Mònica Cano.

Un assortit d’artistes de Badalona que demostren la ‘pluralitat’ cultural que caracteritza la ciutat. Aquesta idea ha centrat el discurs de l’alcalde badaloní, Jordi Serra. ‘Ens volem mostrar com el que som’ ha dit ‘com una ciutat diversa i acollidora que té cura de la seva gent en tots els seus àmbits’ ha afegit. El batlle està convençut que aquest 2010 serà ‘un gran any per a Badalona’, ja que es brindarà una oportunitat única de mostrar al món la seva riquesa cultural.

Es tracta d’un potencial ‘enorme’ que ha destacat en la seva intervenció Xavier Tudela, president de l’entitat convocant de la Capital de la Cultura Catalana. Per la seva part, Santi Vila, alcalde de Figueras -ciutat predecessora a Badalona-, ha comentat que durant l’any 2009, la capital empordanesa ha treballat per demostrar al món que ‘hi ha vida més enllà de Dalí’.

Això ha estat possible amb activitats com la difusió dels llegats d’altres figuerencs il·lustres, com l’inventor del submarí Narcís Monturiol, o el considerat pare de la sardana, Pep Ventura. Seguint amb aquest símil, Vila ha considerat que el Badalona haurà d’acreditar portes enfora que ‘hi ha vida més enllà de Barcelona’.

En l’acte institucional també han assistit el Cònsol Major d’Escaldes-Engordany, municipi que rellevarà a Badalona com a Capital de la Cultura Catalana l’any vinent. Catalunya Nord ha estat representada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà, Jaume Roure, mentre que del Parlament de Catalunya ha assistit, entre d’altres, la presidenta de la comissió de Política Cultural, Maria Mercè Roca i l’exconsellera de Cultura, Caterina Mieras.

Badalona va ser elegida Capital de la Cultura Catalana 2010 per un jurat constituït per la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas; la rectora de la Universitat de Girona (UDG), Anna Maria Geli; per Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau i del rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso. En el veredicte també hi van prendre part David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida.

Durant tot l’any de la seva capitalitat cultural, Badalona desenvoluparà un ampli programa d’actes per a mostrar la seva potència cultural. Trimestralment s’editarà una agenda informativa, en la qual estarà reflectida, dia a dia, tota l’oferta cultural. La ciutat del Barcelonès és la que obté aquesta distinció, després de Banyoles (2004), Esparreguera (2005), Amposta (2006), Lleida (2007), Perpinyà (2008) i Figueres, l’any passat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li