Avorten l’abocament de residus generats a França en un dipòsit controlat de Peralada

0
2452

L’Agència de Residus de Catalunya ha obert un expedient sancionador a l’empresa per no complir les normatives europees


L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha prohibit temporalment que diverses empreses de construcció franceses aboquin els residus de les obres que fan al país gal en un dipòsit controlat privat que hi ha al terme municipal de Peralada. Es tracta de les instal·lacions de Terra Negra, una empresa amb seu social a Girona que es dedica a «donar solucions i serveis en l’àmbit dels residus de la construcció mitjançant el reciclatge, valorització i eliminació en plantes autoritzades per l’Agència de Residus de Catalunya». I aquestes plantes estan totes dues ubicades a l’Alt Empordà: una a Peralada, que està a tocar de l’abocador comarcal i és la que en els darrers mesos ha estat objecte de restriccions, i l’altra a Viladamat.

L’origen del conflicte rau en el fet que la normativa francesa de gestió de les runes de la construcció és molt més restrictiva que la catalana [vegeu destacat]. I això hauria provocat que un gran nombre de camions francesos, alguns dels quals procedents de punts tant allunyats com Montpeller o Nimes, es traslladessin fins a Peralada per abocar-hi sobretot plàstics.

Fonts de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) expliquen que van tenir coneixement d’aquestes entrades a través de les inspeccions ordinàries que fan periòdicament a aquest tipus d’instal·lacions. I malgrat que no sigui una pràctica il·legal, en aquest cas concret van detectar que s’haurien comès presumptes infraccions de la normativa reguladora dels residus. El motiu: que van entrar a les instal·lacions materials no contemplats a la llicència i, a més, no es van complir les prescripcions sobre trasllats de residus transfronterers previstos al reglament europeu.

Davant d’aquesta situació, l’ARC va activar els corresponents expedients sancionadors i, com a mesura cautelar, al febrer va decretar el cessament de les entrades dels residus en qüestió. Paral·lelament, i seguint la normativa vigent, també van informar les autoritats franceses competents en aquest tema.

‘DIFERÈNCIA D’INTERPRETACIONS’. Des de Terra Negra admeten que a la planta de valorització que hi ha al costat del dipòsit s’han rebut residus de la construcció compostos de terres, runes, fins i embalatges de cartró i plàstics provinents de França «per al seu aprofitament i reciclatge». Recorden que disposen de les autoritzacions per fer aquesta valorització, i asseguren que «les actuacions de trasllat es van portar a terme sota compliment estricte de la normativa del conveni de Basilea per a trasllats interfronterers, i havent-se comunicat amb amplia antelació en temps i forma a l’Agència de Residus de Catalunya, sense rebre notificació contrària al trasllat».

L’empresa atribueix el cessament d’entrades procedents de França imposat per la Generalitat a «la diferència d’interpretacions amb l’Administració, i com a mesura de prudència». «La convergència de criteris entre l’Agència de Residus de Catalunya i, sota les seves instruccions, l’Ajuntament de Peralada i la pròpia empresa, ha donat com a solució l’execució d’un pla presentat per la imminent i ràpida retirada dels residus procedents de França, d’acord amb la normativa de gestió associada», expliquen a HORA NOVA. Afegeixen, però, que la planta de reciclatge continuarà donant servei als industrials de l’àmbit de la construcció de l’Alt Empordà («com fins ara, per a la valorització i eliminació de residus de la construcció»).

Des del Consell Comarcal confirmen que tots els dipòsits estan donats d’alta com a gestors de residus i recorden que el control depèn estrictament de l’ARC.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li