Avinyonet està a punt per a la reobertura de la biblioteca el pròxim 9 de gener

0
966

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

L’espai funcionarà gràcies a deu voluntaris que estan coordinats per l’administrativa de l’Ajuntament


Avinyonet de Puigventós tornarà a tenir biblioteca –o millor dit–, sala de lectura oberta al públic a partir del dilluns 9 de gener. I es parla de sala de lectura perquè el terme de biblioteca només es pot fer servir per a usuaris de zones que superen els 3.000 habitants i aquest no és el cas d’Avinyonet, tot i que les funcions podrien ser les mateixes. La regidora de Cultura, Júlia Gil, ha explicat a HORA NOVA que el projecte de la reobertura compta “amb un total de 10 voluntaris i que ja hi ha establerts els horaris”.

La nova etapa de la sala s’iniciarà dilluns vinent en horari de tarda (de 16.30 a 19h). Per als dimarts s’ha acordat horari de matins (de 10 a 12h) i per als dimecres i dijous l’obertura serà de matins i tardes. Els divendres l’espai està obert només de tardes. Tot i això la regidora de Cultura diu que “ara es provarà el funcionament i els horaris s’aniran adaptant a les necessitats que puguin sorgir”.

La sala de lectura està situada al centre del poble. Concretament a la plaça Pintor Joan Sibecas s/n. L’edifici municipal disposa de dues plantes i la idea és que el pis de dalt faci la funció de biblioteca i la planta baixa serveixi més com a sala polivalent. Ja sigui per fer tallers, xerrades o altres activitats. Júlia Gil explica que el funcionament serà gràcies als voluntaris però que una administrativa de l’Ajuntament farà de pont i de coordinació amb l’equip de persones que s’encarreguen de la sala i de la gestió del fons. Gil declara: “Actualment la llei no ens permet contractar més personal a l’Ajuntament i per això la biblioteca ha de funcionar amb el sistema del voluntariat.” La regidora també ha destacat que “pròximament demanarem l’adhesió de la nostra sala a la Xarxa de Punts d’Informació i Lectura de la Diputació de Girona, la XPIL”.  Gil afegeix també que l’Ajuntament anirà col·laborant amb el contingut de l’espai en funció de les necessitats que sorgeixin, tot i que ja hi ha una partida per allò que es refereix al manteniment de l’edifici municipal. D’altra banda, de cara al gener ja hi ha prevista la instal·lació de prestatgeries.

Enrere la polèmica.  El tema de la biblioteca d’Avinyonet es va convertir en mediàtic a tot Catalunya. A principis de l’any passat l’equip de govern va decidir convertir la sala en un espai de coworking per a joves emprenedors rurals. Va ser aleshores quan es va descobrir que els 2.000 llibres que hi havia a la sala de lectura del poble es van llançar al contenidor blau. Enmig de tot això va haver l’enuig d’una persona molt vinculada amb Avinyonet, l’exdiputat Josep López de Lerma que havia cedit  bona part del fons. En aquell moment l’equip de govern va detallar que en 15  anys només s’havien registrat cinc visites a la sala i que els llibres eren de poc valor i no els acceptaven a cap altre lloc similar. Amb tot, l’alcalde Josep M. Bartolomé va fer front a la tempesta davant d’un poble dividit per l’afer de la biblioteca. Va demanar disculpes per haver llançat els llibres però va defensar també l’opció d’haver creat un espai de Coworking. Després d’una reunió entre els representants de l’Ajuntament i els membres de la plataforma Salvem la Biblioteca es va decidir la reobertura. El fons de la sala s’està fent a través de donacions de la Diputació de Girona i també del projecte Papyrus de Celrà. També hi ha fet aportacions la biblioteca Fages de Climent de Figueres.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li