Avança el nus d’alta tensió de Santa Llogaia

0
1385

L’obra, que completa el parc elèctric de la MAT, entrarà en servei el primer semestre del 2018 i reforçarà el subministrament de tota la demarcació


 

Recta final de les obres a la subestació elèctrica d’Endesa a Santa Llogaia d’Àlguema. Això vol dir que ben aviat _segons les previsions al primer semestre del 2018_ l’energia fluirà pels transformadors per donar servei a les llars i empreses de la comarca. La nova subestació reforçarà el subministrament a la Costa Brava nord, però de retruc també ho farà arreu de les comarques gironines.

La setmana passada Endesa va organitzar una visita d’obres a la zona i va avançar l’entrada en servei de la infraestructura per als pròxims mesos. D’aquesta manera es completarà el parc elèctric de la MAT a Santa Llogaia.

La subestació, que es va començar a construir el 2015, ha suposat una inversió de 10,2 milions d’euros. La seva funció serà la de rebaixar la tensió dels 400kV fins als 132. Un cop estiguin les obres enllestides quedarà completat el parc elèctric de la MAT que el formen l’estació conversora (punt d’inici de la interconnexió), la subestació dels 400kV de Red Eléctrica, la d’ADIF que dona energia al TAV i la d’Endesa.

PRIMERA FASE. Quan es posi en marxa d’aquí a uns mesos l’obra d’Endesa, l’alta tensió sortirà cap al territori a través de cinc línies de 132 kV (una cap a Vilamalla, una cap a Juià, una cap a l’estesa Olot-Serinyà i les dues últimes cap a Figueres). Així, la subestació de Santa Llogaia es convertirà en un important nus de connexió de tota la xarxa de transport de la demarcació, que se suma als ja existents de Juià i Bescanó. La nova subestació podrà ampliar-se amb nous transformadors de 400 a 132 kV i amb més línies. Entre aquestes, noves esteses i circuits d’alta tensió (a 132 kV) que enllacin amb les subestacions de Juià, Vilamalla o Torrevent (aquesta última, a Palau-saverdera). Endesa també preveu ampliar la xarxa de mitjana tensió (si el mercat així ho requereix). Per això, s’ha reservat espai a la subestació per acollir-hi un parc a 25 kV des d’on en surtin fins a dotze noves línies.

EVOLUCIÓ. En els darrers deu anys Endesa ha aixecat fins a una seixantena de noves línies i cinc subestacions, bona part vinculades a la MAT. De les noves esteses, vuit han estat d’alta tensió i 51 més, de mitja tensió. Ara queda pendent la subestació de Riudarenes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li