Augmenta la població de corriol camanegre al litoral de la Costa Brava

0
1435

Se’n comptabilitzen 78 parelles entre el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Montgrí


Fins a 78 parelles de corriol camanegre s’han censat entre el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter. Seixanta-dues d’aquestes parelles habiten als Aiguamolls de l’Empordà, població que supera amb escreix la vintena comptabilitzada l’any 2000. Al Parc Natural del Baix Ter el nombre de parelles ha passat de les 3 comptabilitzades l’any 2000 a les 16 censades aquest any.

MESURES. Aquest augment és degut als esforços considerables que s’han fet en els darrers anys. S’ha restringit la neteja mecànica de les platges, s’han senyalitzat i abalisat els principals sectors de nidificació, i s’han regulat les activitats a les zones més crítiques. Així s’evita que els passejants o banyistes trepitgessin els nius, i es facilita la recuperació dunar. A més a més, els parcs naturals han portat a terme una tasca de sensibilització, que ha permès conèixer l’espècie i la importància de respectar les mesures preses per conservar-la.

‘CHARADRIUS ALEXANDRINUS’. El corriol camanegre és on ocell del grup dels limícoles, acostumat a construir els nius al terra, en una petita cavitat dissimulada on habitualment pon tres ous. Per aquest motiu, s’ha posat especial atenció a prevenir i cuidar les zones on crien habitualment. Aquest petit ocell s’alimenta de petits invertebrats que troba principalment al trencant de les onades i a les vores de llacunes. El retrocés del nombre d’exemplars es va produir a causa de la pèrdua de l’hàbitat potencial, per la urbanització d’amplis sectors del litoral. Les poblacions situades més al nord són migradores, en canvi, les del sud són principalment sedentàries o parcialment migradores. Actualment l’espècie s’ha extingit en molts punts de la costa i en la majoria de localitats on encara en queden han patit reduccions molt importants. L’augment del nombre de parelles dels darrers anys, i la més que possible consolidació de l’au a la zona, podrien permetre la recuperació d’altres poblacions properes on l’espècie encara es troba en regressió.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li