Augment de població a la comarca

0
1270

La pregunta és clara: s’ha percebut un creixement de població als municipis de la comarca causat per la Covid-19?


«L’empadronament és l’acte de registrar-se a l’Ajuntament de residència habitual i que determina que la persona és considerada veïna de la població.» Dit això, s’ha vist un augment al padró municipal dels pobles de l’Alt Empordà després del primer confinament, marcat per la Covid-19? HORA NOVA ha preguntat a diferents alcaldies de la comarca si als seus municipis s’ha registrat una pujada d’altes en l’exercici del padró 2020. Els pobles consultats són els que apareixen a la graella que il·lustra aquesta mateixa pàgina i les xifres de població 2019 són extretes de l’Idescat (algunes poden no ser exactes).

POBLES DE COSTA. «Tants caps tants barrets», i així mateix es pot apreciar amb les dades facilitades pels consistoris. Hi ha municipis on s’ha vist clarament un augment de població registrat després del confinament i d’altres on no s’ha registrat ni un moviment. Fa la sensació que els pobles de costa, és a dir, allà on hi ha més segones residències, és on més s’ha detectat un increment del padró. Per exemple, fonts de l’Ajuntament de Roses detallen que «s’ha viscut cert increment respecte a l’evolució habitual que té el padró d’habitants», ja que amb data del 15 de març d’enguany hi havia 20.020 habitants i a principis d’octubre hi havia registrats un total de 20.288 habitants». Des del consistori de l’Escala desgranen que des de principis d’any «hi ha hagut 393 altes (365 per canvi de residència i 28 naixements). Hi va haver una pujada important de més d’un centenar de persones just després del confinament estricte, moltes d’elles de persones que tenien segona residència al municipi i optaven per teletreballar des d’aquí». On també s’ha registrat un increment de població és a la vila de Cadaqués: fonts municipals expliquen que durant el mateix període, és a dir, del març a l’octubre del 2019 i del març a l’octubre del 2020, les xifres de canvi de residència són de 76 a 199, respectivament. Es veu clarament com d’un any a altre hi ha hagut un augment en les altes per canvi de residència. A Castelló d’Empúries també s’ha detectat un increment «post-Covid-19», tal com ho anomenen des de l’Ajuntament. «El nombre de persones empadronades al municipi des del mes de gener ha augmentat en 366». Segons em diuen, «la majoria d’empadronaments va ser post-Covid-19».

POBLES D’INTERIOR. Feta la radiografia a pobles costaners, passem a l’interior. Al municipi d’Espolla és dels únics que asseguren que el seu padró «no ha variat per la Covid-19». Uns quilòmetres avall hi trobem Peralada, on des de l’alcaldia destaquen que en aquest municipi «sempre hi ha molts moviments d’altes i baixes però, «comprovades les dades, de l’any passat i d’aquest any des del mes de març a octubre del 2019 hi va haver 98 altes al padró i de març a octubre del 2020 n’hi ha hagut 79». On sí que s’ha vist un clar increment és a Albanyà. El mateix alcalde, Joan Fàbregas, informa que «de primers de gener fins ara tenim 28 persones més empadronades a Albanyà. Estem parlant d’un 15% més d’habitants». Afegeix que «actualment tenim totes les cases ocupades de primera o segona residència». I «estem estudiant gravar amb l’IBI un 100% més les cases que estiguin totalment deshabitades durant tot l’any», clou. Aquestes són algunes xifres de la comarca. Hi ha pobles que no han facilitat la informació al mitjà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li