Atenea, el nervi cultural de la ciutat

0
1191

L’Agrupació Cultural Atenea del Casino Menestral ha tornat a ser d’actualitat darrerament per diferents motius, que han servit per refermar la seva condició de nervi cultural de la ciutat. Un dels fets recents que més clarament ha evidenciat això ha estat la concessió del Premi Figueres Republicana (rebut conjuntament amb Carme Daviu, impulsora, junt amb el seu marit Jordi Riera i d’altres, de Triangle Blau, associació defensora de la memòria de la deportació als camps nazis). El guardó li ha estat atorgat a Atenea per la seva tasca «en favor de la difusió de la cultura i el pensament», dos valors essencials, segons els responsables del guardó, del republicanisme i de la catalanitat.

L’Agrupació va ser fundada el 1928 i va poder funcionar fins a l’esclat de la Guerra Civil del 1936-39. Durant el franquisme, les seves activats van quedar paralitzades i no va poder reprendre la seva actuació fins al 1983, gràcies a l’impuls de gent com Alfons Romero, Jordi Pla o Anna Maria Velaz (la seva actual directora). La continuïtat i vitalitat mostrada en aquests darrers trenta-vuit anys d’existència ha estat possible, naturalment, gràcies a la participació de molta gent. D’entre tots, avui cal tenir un record especial per Howard Croll, membre de l’actual junta, que va morir fa poc i que, més enllà de la seva intensa dedicació a Atenea, fou una persona molt coneguda i estimada a la ciutat per la seva tasca docent.

Malgrat la pandèmia, l’entitat no ha defallit a l’hora de continuar la seva tasca, ara en format virtual; cosa que permet que puguem veure, quan ho desitgem, els actes i conferències telemàtiques, gravades per Josep M. Frigola, a ventdelnord.tv.

Entre els actes celebrats més recentment destaca l’homenatge a l’escriptora Maria Àngels Anglada, realitzat el dia de Sant Jordi (aniversari de la seva mort), en què Eusebi Ayensa feu la presentació del llibre El solatge clàssic en la poesia de Maria Àngels Anglada, de Carme Pagès, i el cantant Josep Tero digué unes paraules d’estímul a l’autora i en record de l’escriptora homenatjada.

Divendres passat, l’historiador Arnau González Vilalta, va fer la conferència Antoni Campañà. Retrat de l’exili absent, sobre aquest destacat fotògraf, responsable d’una sèrie d’imatges fetes a Portbou l’endemà de la retirada republicana del 1939. Aquestes fotos de Campañà s’exposen en aquests moments (i fins al 26 de setembre) al Museu de l’Exili de la Jonquera. L’acte, doncs, és una mostra més de la col·laboració que l’agrupació Atenea estableix habitualment amb d’altres centres culturals de la ciutat, de la comarca i de més enllà. Que per molts anys pugui seguir-ho fent.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li