Arriba l’onzena edició del festival més fresc de la comarca, la Jazzejada de Vilamaniscle

0
1523

Enguany el vespre musical se celebrarà el dijous 1 d’agost, i començarà a partir de les 20.30 h


 

Vilamaniscle es convertirà en la Nova Orleans de la dècada del 1900 amb l’onzena edició de la Jazzejada. Aquest és un dels únics festivals de la comarca basats en aquest gènere musical i se celebrarà dijous, 1 d’agost. Una de les peculiaritats de jornada jazzística, organitzada pel consistori, és que el programa inclou fins a cinc concerts en cinc escenaris i espais diferents del poble. L’alcalde de Vilamaniscle, Ramon Bonaterra, explica que en l’edició passada hi van assistir «unes 2.000 persones de públic» i afegeix que la Jazzejada no seria possible sense l’ajuda del centenar de persones voluntàries que hi participen cada any, «funciona gràcies a ells», detalla.

MÚSICA AMB VI DE L’EMPORDÀ. La Jazzejada d’aquest estiu presenta cinc concerts dels següents grups: Girona Marxing Band, Paula Grande, Horace Silver’s Tribute, David Pastor (The Film Session) i The Gramophone All Star Big Bang. La música es maridarà amb vins de quatre cellers empordanesos, tres dels quals són de Vilamaniscle: AV Bodeguers, Mas Pòlit i Oliveda. El celler convidat d’aquesta edició és Mas Llunes. El batlle destaca que el preu és de 20 euros, que es desglossen en 16 euros per a l’entrada i 4 per a la copa de vi de vidre. Des del consistori afegeixen que els beneficis de la Jazzejada es destinen íntegrament a arranjar un espai o equipament públic. Per exemple, en aquesta edició es destinaran a la millora de la zona verda del Suro Gros, un dels espais i escenaris de la vesprada jazzística.

EL RECORREGUT I LES BANDES. Tal com mostra el plànol que il·lustra aquesta pàgina, la Jazzejada començarà a l’entrada del poble a les 20.30 h amb Girona Marxing Band, que es tracta d’un projecte pedagògic creat el curs 2013-2014 per l’Escola de Música Moderna de Girona, destinat a joves estudiants d’instrument de vent i percussió, amb la finalitat d’endinsar-los en el llenguatge de la música popular de New Orleans, inspirats en la sèrie televisiva Tremé i en la nova fornada de músics i estils que es fusionen, tal com detallen a la seva pàgina web. La Girona Marxing Band ha participat en el Black Music Festival en les edicions del 2013, 2014, 2015 així com al Girona Jazz Festival del 2014, 2015 i 2016.

La segona parada del recorregut serà al nou escenari de la plaça de Sant Josep, amb la cantant Paula Grande. Al seu espai web explica que va néixer per buidar-se amb la música i omplir amb ella a tothom. Es defineix com autodidacta, valenta i mestissa, que regala un estil musical que emana aquestes qualitats i que es mou entre els registres del jazz, el soul i el hip-hop. El seu darrer treball és Viatge Interestel·lar, que es va publicar a principis d’abril i està format per deu cançons, algunes en català, altres en anglès i una en castellà. Gairebé totes aquestes estan compostes per la mateixa Paula Grande i el pianista català Kquimi Siagi. A les lletres es poden escoltar poesies d’Enric Casasses i de Nia Farreras, i lletres de la pròpia Paula o de Nat King Cole. Viatge Interestel·lar és un disc de jazz però de vegades no.

El tercer concert serà el de producció pròpia del festival. Com cada any, la Jazzejada produeix un dels concerts i aquest any el director musical Àlex Carbonell ha decidit fer un Tribut a Horace Silver, per fer un homenatge a l’icònic pianista i prolífic compositor nord-americà.

A les 22.45 h serà el torn de David Pastor amb The Film Session, un concert en què es transformen les melodies de les bandes sonores que formen part de la memòria cinematogràfica col·lectiva. Aquest és un espectacle en el qual l’espectador es relaciona amb l’existència de la música a través del canvi. Busca que el públic sigui el protagonista. El quartet internacional liderat pel trompetista David Pastor recrea ambients que es conserven a la retina amb una proposta moderna en què el diàleg i la creació han millorat el reconeixement de les noves bandes sonores. El repertori es converteix en una projecció sonora que recull títols emblemàtics com Chinatown, Breakfast at Tiffany’s, Black orpheus i Saturday night fever, entre altres.

THE GRAMOPHONE ALL STARS BIG BAND. Serà qui tancarà la Jazzejada i el plat fort de la programació. Tal com detallen, The Gramophone Allstars Big Band és un grup de música que fusiona la música jamaicana dels anys seixanta (ska, rocksteady i regge) amb diferents estils de música negra com el soul o el jazz entre molts altres. Tot això passat pel filtre d’una big band de disset músics. Amb Barcelona com a centre neuràlgic, el grup va néixer el 2008 sota la batuta del saxofonista bisbalenc Genís Bou. Des d’aleshores ha publicat cinc discos i ha actuat pels principals festivals, sales i festes del país fins a convertir-se en un dels projectes musicals més consolidats de l’actual escena de música negra. Destaquen també que The Gramophone Allstars Big Band va publicar, el passat setembre del 2017, el seu darrer treball discogràfic: Maraca soul. Aquest disc representa la consolidació del nou format la banda, que el 2014 amb el disc Jazzmaica va passar de ser un octet a una big band integrada per disset músics. L’àlbum, igual que l’anterior, ha estat publicat pel segell barceloní Bankrobber. Genís Bou porta el lideratge del projecte i de la veu se n’encarrega Judit Nedderman, Kathy Sey i Yolanda Sey, a banda de la més de desena de músics amb diferents instruments.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li