Aproven definitivament un pressupost que ja avancen que s’haurà de canviar

0
1083

La sessió també va servir per nomenar oficialment el nou director general d’Urbanisme i Mobilitat, Camil Cofán


El primer ple telemàtic celebrat mai a l’Ajuntament de Figueres va aprovar definitivament dijous el pressupost municipal per al 2020. Uns comptes de 59,7 milions d’euros que tant l’oposició com el Govern ja tenen clar que s’hauran de modificar per adaptar-los a la nova situació generada per la crisi sanitària. Uns i altres van admetre durant la sessió virtual que el document, aprovat inicialment el 26 de febrer, ja ha quedat desfasat.

De fet, durant el període d’exposició pública el portaveu de Cs, Héctor Amelló, ja va presentar una reclamació en aquest sentit. Demanava que els comptes es reformulessin completament, primer perquè serà molt difícil obtenir tots els ingressos previstos fins ara (tant per les bonificacions fiscals que s’estan oferint als ciutadans particulars com per les taxes i impostos que també deixaran d’abonar comerç i restauració), i segon perquè retallen en àrees essencials i «no responen als profunds canvis que s’han generat en les darreres setmanes». Una opinió compartida pel portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Masquef, que creu que «tal com està dissenyat entenem que no té futur, perquè òbviament haurà de patir nombroses modificacions de crèdit». Des del Govern, però, van rebutjar l’al·legació dels taronges i van desestimar redactar un nou document. Tot i això, l’alcaldessa, Agnès Lladó, va admetre que s’haurà de «refer tot» mitjançant modificacions de crèdit per poder adoptar les mesures necessàries per afrontar les conseqüències de la Covid-19. Tant Junts com Cs li van allargar la mà per treballar conjuntament per mitigar els efectes de la crisi. D’altra banda, el ple també va aprovar una sèrie de modificacions de crèdit corresponents bàsicament a una nova remesa de factures al calaix. Un assumpte que no va estar exempt de polèmica i que va provocar una picabaralla entre Jordi Masquef i el vicealcalde, Pere Casellas.

DIRECTOR GENERAL D’URBANISME. I l’altre gran assumpte del ple va ser el nomenament del nou director general d’Urbanisme i Mobilitat. Es tracta d’una plaça fins ara inèdita al consistori que, tal com ja havia avançat HORA NOVA, ocuparà Camil Cofán. A l’inici de la sessió Jordi Masquef va demanar que el punt es retirés de l’ordre del dia en considerar que no era inajornable. Però l’alcaldessa li va respondre que «per aquest govern és estratègic, urgent i inajornable poder tirar endavant el nou pla urbanístic de la ciutat». I el POUM serà precisament el principal encàrrec de Cofán.

Els dos grups de l’oposició es van mostrar especialment crítics amb la qüestió. Des de Cs, Héctor Amelló va dir: «Nosaltres no estem d’acord en com utilitzen els mecanismes per cobrir aquestes places. Els contractes d’alta direcció no poden partir de criteris estrictament polítics ni estar vinculats a mandats electorals, perquè al final el resultat que tenim és un autèntic desastre». I va reiterar que en aquests moments no pot ser prioritari contractar una persona que «costarà més de 100.000 euros als ciutadans de Figueres».

Per la seva banda, Masquef va assegurar que Junts no posa en discussió la figura d’un director d’Urbanisme i Mobilitat, ni tampoc qüestiona la professionalitat de la persona escollida. «Ara bé, del que discrepem molt profundament és que ara sigui el moment de fer aquest nomenament».

Però Lladó va continuar defensant la urgència d’aquesta figura, recuperant el discurs de la Figueres decadent que es regeix amb un POUM del 1983, i argumentant que «si realment volem sortir de la crisi en la qual estem posats com a ciutat, molt abans de la Covid, i encara augmentada i amplificada per la crisi que comportarà el coronavirus, el que necessitem són eines del segle XXI». En aquest sentit, també va dir que hi ha decisions que potser «no serien el que tocaria per un tema d’imatge; i en canvi, per temes d’imatge, acabem perdent aquelles necessitats que realment tenim per cobrir». I la proposta es va acabar aprovant amb el vot de qualitat de l’alcaldessa, ja que en absència d’Amiel les votacions quedaven empatades.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li