Apropar el paisatge empordanès

0
1554

L’Alt i el Baix Empordà s’uneixen per donar a conèixer el territori i crear un relat comú entre espais


 

Tal com entonen els Sopa de Cabra, «nascut entre Blanes i Cadaqués, molt tocat per la Tramuntana», hi trobem l’apreciat Empordà. Actualment una de les zones més de moda, sobretot a l’estiu, del territori català. Però l’Empordà té molt més que sol i platja, és per això que les àrees de turisme del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i del Baix Empordà coorganitzen un seguit de visites guiades amb l’objectiu de donar a conèixer el territori i crear un relat comú entre els espais de tot l’Empordà. Programen cicles temàtics que acosten el paisatge empordanès a tota mena de públic.

BONA REBUDA. El programa d’activitats dedicat a espais naturals ha tingut molt bona participació en el primer tram d’activitats, que s’ha realitzat del 24 de març al 13 de juny. En total s’han fet tretze visites _vuit a l’Alt Empordà_ a llocs singulars amb un propòsit molt concret. Els assistents van visitar el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà resseguint amb bicicleta el camí de l’aigua; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter cercant el patrimoni de pedra seca o el Parc Natural de Cap de Creus per descobrir el paratge de Tudela. Les visites acostumen a tenir una durada d’unes tres o quatre hores, amb dificultats ben diverses perquè tothom trobi l’activitat adequada. Cal destacar també que totes són gratuïtes.

MÉS OFERTA AL SETEMBRE. Les visites es reprendran, després de l’estiu, el diumenge 8 de setembre amb una visita guiada de dues hores al Massís de l’Ardenya al Baix Empordà i a l’Alt Empordà el cicle es tornarà a posar en marxa el 15 de setembre al Parc Natural de Cap de Creus amb una visita que proposa fer snorkel de baixa dificultat. Des de l’organització destaquen que, evidentment, és imprescindible saber nadar.

SUPORT FEDER. A la comarca de l’Alt Empordà aquesta activitat forma part del projecte PECT: natura, cultura i intel·ligència en xarxa, i té el suport dels ajuts Feder (Fons de Desenvolupament Regional Europeu), que forma part de la Unió Europea.

PATRIMONI ROSINC. A banda de les activitats a la comarca, hi ha municipis que també impulsen sessions informatives i visites guiades, com és el cas de Roses. Des de l’àrea del Servei Educatiu de la Ciutadella de Roses informen de les visites especials de l’estiu al Patrimoni de Roses, on encara hi ha temps per fer les visites a la Ciutadella amb «Venus, històries reals i imaginades», on el públic trobarà Venus preocupada perquè no troba el seu temple a la badia; Afrodita que busca la seva filla Rhode; una monja del monestir de Santa Margarida que s’emancipa del monestir, i una astrònoma del segle XVII que viu a la Ciutadella entre els soldats i les guerres. Aquesta visita es fa els dimarts a les 20 h en castellà i a les 22 h en francès, i els dimecres a les 22 h en català.

També a la Ciutadella, els dilluns a les 19 h hi ha un taller d’arqueologia per a joves d’entre 8 i 12 anys per experimentar el que implica fer excavacions en un jaciment utilitzant els mètodes dels arqueòlegs. Els dimecres a les 19 h «Un cuiner amb estrella» permetrà a les famílies fer un recorregut pel jaciment trobant i aprenent de cada època quins productes i aliments han aportat les diferents cultures, fins a completar el recorregut dissenyant un gran plat creatiu i col·lectiu seguint les passes de Ferran Adrià, que plantejava la disposició de la composició del plat en plastilina. Les famílies podran, en acabar l’activitat, degustar un gran pícnic a la mateixa Ciutadella. A banda, «Les aventures de Gromec» és una bona opció per als petits d’entre 3 i 7 anys per gaudir, els divendres a les 19 h, d’un recorregut per la Ciutadella amb el gat que té tantes vides que pot parlar de tots, des dels grecs fins a l’època moderna, amb l’ajuda d’unes quantes marionetes.

Aquestes sĂłn algunes de les activitats patrimonials que es fan a la comarca, i Ă©s que… com diu Gerard Quintana, «és molt mĂ©s bonic l’Empordà».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li