Apliquen un tractament làser per ajudar a recuperar aus ferides en línies elèctriques

0
1298

La tècnica, emprada per primer cop en un xoriguer dels Aiguamolls, millora el reg sanguini i reactiva les cèl·lules


Un xoriguer petit que va prendre mal en impactar contra una línia elèctrica al terme municipal de Castelló d’Empúries, a prop dels Aiguamolls de l’Empordà, ha estrenat un nou tractament de recuperació cofinançat per Endesa. Es tracta de la laserteràpia, una tècnica que millora el pronòstic de les aus electrocutades i augmenta les seves possibilitats de recuperació. Més concretament, la radiació làser afavoreix el reg sanguini de l’àrea afectada i permet reactivar el metabolisme cel·lular. A més, la teràpia és indolora, i té un efecte analgèsic i antiinflamatori.

En el marc de les mesures que aplica habitualment per intentar minimitzar el risc que les infraestructures elèctriques suposen pels ocells, Endesa ha comprat l’aparell de laserteràpia i l’ha cedit al Departament de Territori i Sostenibilitat. A partir d’aquí, quan una au que ha patit un accident elèctric arriba a un dels sis centres de fauna salvatge que hi ha repartits pel territori català, si els veterinaris en prescriuen l’ús del làser, el traslladen al centre Vallcalent de Lleida, que és on hi ha l’aparell i el personal format específicament per utilitzar-lo. Allà es fan les sessions necessàries en funció del grau d’afectació i l’evolució de cada animal. I quan la recuperació és completa i l’ocell té forces per tornar a volar, l’alliberen al seu hàbitat natural.

En aquest primer cas, l’individu era una femella de xoriguer petit (espècie catalogada com a vulnerable) que va arribar al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà. El tractament li està anant bé, i està previst que d’aquí a uns dies hagi recuperat la musculatura i pugui ser alliberat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li