Antonio Merlán: ‘La pujada del Castell s’hauria de fer d’un únic sentit i convertir-la en un passeig atractiu’

0
2336

El coronel Antonio Merlán va estrenar el càrrec de director del Consorci del Castell de Sant Ferran l’estiu passat, però la seva relació amb la fortalesa figuerenca no és nova, ja que durant sis anys ha estat subdelegat de Defensa a Girona. Merlán (la Corunya,1955) ha estat molt de temps al sud de la península en destins com ara Algesires i Ceuta, i també ha exercit a Madrid. A Figueres hi havia passat les vacances


El coronel Antonio Merlán Galán ens rep amablement a l’exterior de l’edifici del Consorci del Castell de Sant Ferran, de Figueres. Seria habitual, com passa en aquests casos, que ens esperés al seu despatx per fer l’entrevista, però ell és a peu dret. Ens saluda amb una encaixada de mans, ens ofereix un cafè i ens pregunta si coneixem la fortalesa. A partir d’aquí comença una conversa distesa sobre una de les joies patrimonials més importants -o la més important- de Figueres. Parlem, entre d’altres temes, de la relació entre el Castell (propietat del Ministeri de Defensa) i la ciutat. Un vincle miscel·lani o complicat de definir.

Vostè ja coneixia la realitat del Castell. És així?
Durant 6 anys he estat subdelegat de Defensa a Girona i això implicava que fos el president de la Comissió Permanent del Castell de Sant Ferran. Per tant, tot aquest temps no n’he estat el director, però sí que n’he seguit el funcionament i he participat en les activitats de la fortalesa.

Quina és la seva funció?
La meva tasca és gestionar el Consorci i posar en valor el Castell. De fet, es tracta d’una continuïtat per aconseguir que la fortalesa arribi a més gent. Malgrat la situació política actual, hem augmentat el nombre de visitants i a poc a poc n’anem millorant la imatge. El 2019 hem superat el nombre de visitants amb 42.000 tiquets venuts i una afluència total de 70.000 persones.

La relació amb la ciutat és fluïda?
La relació a escala institucional és molt bona. L’alcaldessa va estar aquí fent una visita oficial i li vam exposar qüestions que beneficiarien tant el Castell com la ciutat. Una seria l’aparcament, al qual li podríem treure més partit tots. En aquests terrenys hi ha una part militar i una altra de l’Ajuntament. S’hauria d’arranjar, posar alguna càmera per evitar problemes de delinqüència i la ciutat guanyaria un estacionament a 600 metres del Museu Dalí. Si, a més, hi pogués passar un autobús que fes la ruta per l’hospital, això descongestionaria una mica la zona. L’altre tema seria el de la pujada del Castell. Hauríem d’aconseguir una millora d’aquesta via, fer-la d’un únic sentit i convertir-la en un passeig atractiu per la ciutat.

Qui ho pagaria això?
Bé, això del passeig és un carrer de la ciutat. Se n’hauria de fer càrrec l’Ajuntament. Hi ha projectes molt interessants però nosaltres els diners que podem aconseguir tant de Defensa com de Cultura són per conservar i rehabilitar el patrimoni. Nosaltres no tenim diners per emprendre obres fora del Castell, això surt del nostre àmbit.

Relacions institucionals bones, però com les poden millorar amb els figuerencs?
La relació Castell-Figueres costa, s’assembla una mica a aquesta pujada de 600 metres que tenim fins arribar a la fortalesa. Tot i això, aquí facilitem moltes activitats i nosaltres també demanem participar en les activitats de la ciutat, sobretot en publicitat.

Vol parlar de la situació política?
Jo no puc parlar d’aquest tema. Només li dic que porto més de sis anys formant part de la Comissió Permanent del Consorci i aquí totes les decisions s’han pres per unanimitat. En tots els casos hi ha hagut un representant de l’Ajuntament, un de la Generalitat i, òbviament, del Ministeri de Defensa. És l’únic que puc dir.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li