Anònims

0
1372

Els libels i els pamflets solen ser anònims, és a dir, no porten els noms dels seus autors, per la seva condició d’escrits violents i difamatoris contra algú o alguna cosa, segons diu el diccionari de l’IEC. Però del que els vull parlar, malgrat ser una publicació anònima (no incorpora ni el nom de l’editor ni cap signatura que avali els seus continguts) no és cap libel ni cap pamflet, ja que, al contrari, es dedica més aviat a la lloança. En favor de qui? Doncs de l’equip dels quatre genets que comanda el moltes vegades desgovern figuerenc.

¿Y quién es él…?, cantava el meu homònim Perales. Doncs ell és (o ella, segons parlem de noticiari o amb perspectiva de gènere i li diem publicació) Figueres Capital, diguem-ne que un butlletí que apareix de tant en tant a les nostres bústies sense que se sàpiga qui són els responsables dels seus escrits, de la seva edició en quatricromia i de la seva distribució arreu l’urbi et orbi ciutadà.

He buscat i rebuscat de cap a peus de les seves pàgines buscant la mancheta, l’espai fix a on a les publicacions periòdiques hi consten el títol, els responsables i altres referències (ho poso en castellà perquè no he aconseguit trobar el seu equivalent en pur català) i res no he trobat. Vaja, que ens podem imaginar qui són, i de ben segur que encertarem si pensem que es tracta d’una publicació de propaganda de l’Ajuntament, més ben dit dels ocupants dels llocs de comandament, però amb un total anonimat. No hi consta editor, no hi consta dipòsit legal, no hi consta director, no hi consten redactors ni col·laboradors ni res de res.

A mi em sembla molt malament aquesta pràctica de selfie periodístic ocultista (en el darrer número hi ha una entrevista a l’alcaldessa amb preguntes fetes no se sap per qui, que pot fer pensar que es tracta d’una autoentrevista) i, més encara, que l’oposició no hagi posat el crit al cel i es conformi que els publiquin no gaire més que tres frases fetes, que cantava també en Serrat a la seva «Paraules d’amor». Jo vull saber qui és qui escriu i qui es fa responsable del que es diu. És l’equip de premsa i propaganda del nou Régimen mantingut amb sou públic? És un servei extern?

A mi em sembla molt malament aquesta despesa (van set números); s’ha dit quin és l’import d’aquesta propaganda partidista a càrrec de la butxaca del ciutadà? A Figueres tenim dos setmanaris de caràcter local-comarcal, no en fem prou per informar-nos de les activitats del consistori? I els que opinem ho fem amb nom, cognoms i fotografia.

No, no, no: l’anonimat és covardia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li