Anna Espelt: ‘Hem canviat el ‘packaging’ de la gamma alta per poder explicar la identitat empordanesa dels vins’

0
1934

L’Anna, directora d’Espelt Viticultors de l’Empordà, és qui pren les decisions més importants del negoci i una de les innovacions que ha aplicat és el cultiu ecològic.


La passió pel vi d’Anna Espelt, ve de l’avi. Explica’ns com et va transmetre aquesta tradició?
L’avi era un viticultor molt important aquí l’Empordà, li agradava investigar i plantar molta vinya. Amb 69 anys va decidir muntar el celler i jo el vaig seguir, no sé si mai li arribaré a la sola de la sabata però ho intentarem. Un Nadal em vaig dedicar a fer l’abre genealògic de la meva família i som vuit generacions, totes de Pau i viticultores. Ara cultivem vinya i olivera i era el que ja feien els meus avantpassats.

A banda d’enòloga, ets biòloga. Com cases les dues professions?
Sóc biòloga i per a mi la biologia és un fonament molt important, és com la filosofia de les ciències. T’ajuda a entendre les bases de la vida i això quan vols fer vins és clau perquè has de conèixer com són els sòls i quina vida tenen. Per a mi és una de les claus per fer bons vins. Entendre el coneixement profund de les coses fa que siguem més conscients i que tinguem vins amb més ànima.

Vas introduir la viticultura ecològica a l’empresa. Per què vas decidir apostar per aquesta vessant i donar un gir a la vinya d’Espelt?
Vam introduir la viticultura ecològica perquè hi crec. A mi m’ha tocat gestionar les terres de la meva família, encara que en els papers diguin que són propietat nostra, jo opino que les terres, igual que l’aire o l’aigua són coses que són de tots i no només dels humans. Per a mi és bàsic que quan jo deixi de gestionar-les estiguin en millor estat que abans i per a mi això passa per la viticultura ecològica i sobretot a nivell de sòls. Perquè siguin vius els has de treballar de manera ecològica. A mi, al principi em feia molta por i no sabia si me’n sortiria, em deien que era molt difícil, però vam veure que funcionava i hem anat ampliant la superfície ecològica. Va ser una aposta arriscada però està donant els seus fruits.

Què és el que marca la diferència dels vostres vins des de la resta de la comarca o de la DO?
Nosaltres el que fem és un treball profund per entendre què vol dir un vi empordanès. A la comarca, durant un temps es va perdre part del coneixement del vi. Quan va venir la fil·loxera hi havia 30.000 hectàrees i ara n’hi ha menys de 3.000 a la província de Girona. Amb l’arribada de la malaltia es va perdre del tot el saber com fer vins autèntics. I el que nosaltres busquem és fer vins que expressin la identitat empordanesa. Volem trobar què vol dir aquest “ser empordanès” i on els quatre elements del que se’n diu el terrer que són: el sòl, el clima, les plantes i, els francesos en diuen l’home, jo en dic qui ho cultiva. Per raons òbvies, sóc una dona! Quan aquests quatre elements són sinèrgics entre ells vol dir que s’estan fent les coses ben fetes. Hem buscat quina era la millor sinergia entre aquest 4 elements, és una feina que no es veu d’un dia per l’altre, fa més de 10 anys que vam començar, i ha acabat donant fruit a la gamma més alta dels vins que tenim. Com ara el 15 Roures, el Terres Negres, el Comabruna i el Lladoner Roig, per una banda, i després el Sol i Vent per l’altra, encara que aquest és un vi jove també ens ensenya aquesta identitat empordanesa. I finalment tota la feina que estem fent a les vinyes del Mas Marès, dins el Parc Natural del Cap de Creus, encara no n’hem tret cap vi però estem buscant això.

Un dels vins més especials és el Comabruna. Que prové d’una de les vinyes més antigues i “sàvies” que teniu. Expliqueu que aquest és el somni de qualsevol enòleg. Què vol dir?
Tradicionalment es diu que de les vinyes velles en surt el millor vi i generalment és cert, eh? El que passa que no cal que siguin només velles si no que han d’estar al lloc perfecte. Es aquest cas, el Comabruna neix d’un sòl provinent d’esquistos la orientació és cap al sud-est i això evita que la tramuntana hi toqui de forma més forta i hi toqui el sol fort del matí, aquests i altres elements ens permeten fer un molt bon vi de l’Empordà.

Es diu que a l’Alt Empordà estem una mica tocats per la tramuntana i assegureu que els vostres vins tenen un punt de rauxa. També ve del vent?
Aquí tenim la tramuntana i intervé de forma molt profunda en el cep però també diuen que intervé en les persones i nosaltres creiem que la tramuntana ens dóna aquesta lluminositat i claredat que atrau molts artistes i crec que aquesta relació amb el món de l’art fa que veiem les coses d’una determinada manera.

El celler Espelt i la cultura van de la mà. Inclús disposeu d’un espai per a exposicions i actes culturals.
La introducció de la cultura al celler ha passat de forma natural. En Josep Maria Ortega i el meu pare hi han treballat molt i el que hem vist és que si treballem amb artistes, ens aporten una visió que ens agrada molt a l’empresa. També apostem per tot allò que sigui empordanès, com presentacions literàries, exposicions de pintura o concerts de música… Tot allò que tingui un component empordanès o bé per tema o per autor, pensem que és enriquidor per ambdues parts.

Amb què ens sorprendrà Espelt aquest aquest any?
Aquest 2017 farem el llançament del nou packaging del Terres Negres, hem canviat tot el packaging de la gamma alta per poder explicar la identitat empordanesa dels nostres vins. Hem anat variant els vins per dins però com que no els havíem canviat per fora la gent no se n’adonava. Per a nosaltres és molt important poder explicar tota la feina que hi ha darrere la cerca d’aquesta identitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li