Alzheimer i grans dosis d’humor

0
1942

Es tracta d’un recull d’imatges que el fotògraf amateur Jordi Gallego va fer a la seva mare, afectada per la malaltia


 

Una exposició sobre l’Alzheimer que trenca esquemes. Mostra, a través de fotografies, com prendre’s aquesta malaltia amb sensibilitat, filosofia i humor. Les imatges, que es poden veure des del 8 de juny fins al 19 d’agost a Casa Empordà, són de Jordi Gallego; i la protagonista, la seva mare, Dolors Caldas, afectada d’Alzheimer. Gallego reconeix que, quan van detectar la malaltia a la seva mare, la situació el va superar i va començar a retratar-la per abstreure’s. La decisió, segons afirma, va ser un encert: «La sorpresa va ser meva quan vaig poder comprovar que a més de servir-me per distreure’m a ella també li servia per passar una bona estona. Es va convertir en una teràpia», escriu.

TRES PARTS EXPOSITIVES. «Memòria d’un repte. Fotografia vs Alzheimer» consisteix en una seixantena de fotos i tres parts diferenciades. En una es descriu la malaltia amb imatges i comentaris de psicòlogues. En una altra, es dona a conèixer el repte de Gallego, que va fotografiar la seva mare cada dia durant un any i va penjar les seves creacions a la plataforma digital 500x.com i va rebre més d’1.300.000 visites. A la darrera part hi ha dotze col·leccions, de tres imatges cadascuna, sobre temes quotidians, amb què va guanyar una beca dels Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí. Les obres, que inclouen també muntatges i retocs, són divertides i amb un punt surrealista. En una apareix la protagonista, guarnida per anar a pescar: equipada amb una canya i tots els utensilis i, després, pescant un pop a la banyera, que s’acaba menjant amb forquilla i ganivet a la cuina. En altres, surt disfressada amb una perruca de Carnaval, prenent un refresc arran de mar i celebrant la nit de Sant Joan al costat d’una foguera i la victòria del Barça en un bar. Contemplant de prop un dinosaure o pintant la lluna des d’un terrat.

REIVINDICACIONS. «Com aconseguir que els cuidadors i els malalts gaudeixin del temps que els queda plegats és un dels nostres missatges. S’ha de cantar, ballar, parlar. Gaudir de petits plaers, com menjar un gelat», assenyalen Núria Juanola i Teresa Figueres, la psicòloga i la presidenta de l’Associació de Malalts d’Alzheimer i Afectats de Figueres, respectivament. Afegeixen que, amb el treball de Gallego s’escapcen prejudicis: «A molta gent li cau el món a sobre quan es diagnostica un cas, però res acaba. Es poden buscar recursos». Figueres i Juanola també reivindiquen que, la majoria de vegades, les persones cuidadores són dones: «En aquest cas, és Jordi Gallego. Està bé que es visualitzi l’home com a cuidador», conclouen.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li