Alt EmpordĂ : territori ric de patrimoni

0
1349

Entre l’11 i el 13 d’octubre nombrosos pobles de la comarca van celebrar actes per donar a conèixer el patrimoni cultural


Entre el divendres i el diumenge s’han celebrat a tot Europa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP). Catalunya hi participa des de l’any de la seva creació, el 1991, i s’organitzen arreu del territori més de 350 activitats pensades per potenciar i donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del patrimoni cultural català. A la comarca, el Consell Comarcal hi participa des de l’any 1994, i en l’edició d’enguany s’han celebrat gairebé 50 activitats repartides en diferents municipis. Portes obertes de museus, edificis i exposicions, i un conjunt de rutes guiades, representacions teatrals, degustacions i concerts.

ROSES. És una de les viles que està apostant d’una manera més clara a promocionar el patrimoni cultural. Va decidir oferir, gratuïtament, algunes de les visites guiades habituals. El matí del dia 11 d’octubre es va realitzar una visita guiada al cementiri municipal, anomenada «La mort com a document». A les 17 h, va ser el torn del refugi antiaeri. El diumenge la visita guiada gratuïta va tenir lloc a la Ciutadella de Roses, on hi va haver una sortida a les 11.30 h. Cal destacar que durant els tres dies de les Jornades el Museu de la Ciutadella i el castell de la Trinitat es podien visitar de manera totalment gratuïta.

CASTELLĂ“ D’EMPĂšRIES. Les Jornades Europees del Patrimoni van coincidir amb la 12a ediciĂł de la Ruta de l’Art. Una sort pels visitants, ja que van poder gaudir d’aquests dos grans esdeveniments la mateixa jornada. Entre els actes destaca la visita comentada «Convents medievals de CastellĂł d’EmpĂşries, capital del comtat d’EmpĂşries», realitzada la tarda de dissabte, a cĂ rrec de Jordi Canet, al Museu d’Història Medieval de la CĂşria-PresĂł, del segle XIV. El mateix dia tambĂ© es va realitzar una visita a l’antic convent de Sant AgustĂ­ de la vila.

LLANÇÀ. De les 11 h a les 13.30 h, gràcies al suport del Consell Comarcal, es va oferir una visita guiada al Museu de l’Aquarel·la, que es va complementar amb un concert de l’Orquestra Versatile a l’auditori de la Casa de Cultura.

LA JONQUERA. El Museu Memorial de l’Exili va obrir les portes a les 11 h per realitzar una visita guiada, acompanyada de la música de la jove Orquestra de Figueres.

VILAFANT. El diumenge 13 va coincidir amb el 23è Aplec de la Festa del Manol. A les 9 h va començar una caminada des de la font de Can Massanet fins a Palol Sabaldòria. En aquest indret, l’arqueòloga-directora de les excavacions, Anna Augè, va oferir una xerrada anomenada «Palol Sabaldòria, patrimoni cultural i natural».

SANT PERE DE RODES. L’11 d’octubre es va oferir el concert «En un Miralh», del grup Mos Azimans, en què Pau Marcos (viola i direcció), Laia Frigolé (veu), Míriam Encinas (flautes i percussions) i David Codina (organetto) van interpretar i explorar els repertoris medievals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li