Alonso Caballero: ‘Potser ha arribat l’hora que algĂş es plantegi de veritat si es poden fer les coses millor’

0
1506

Procedent de la Guàrdia Urbana de Figueres, on ha treballat els últims 25 anys, el 3 de febrer es va incorporar al cos policial jonquerenc. Arriba al municipi fronterer amb l’objectiu de desenvolupar-hi noves idees que permetin millorar la qualitat de vida dels veïns en termes de seguretat, però assegura que en un mes i mig ja s’ha adonat que la problemàtica no és tan gran com sovint es projecta a l’exterior


Fa un mes i mig que s’ha incorporat. Com ha arribat fins aquí?
Jo vinc de la Guàrdia Urbana de Figueres. Els últims 8 anys estava de responsable del grup de dispositiu, que està format per cinc agents uniformats i dos sense uniformar, i es dedica exclusivament a donar resposta als problemes de seguretat ciutadana. Està fora del servei ordinari i és específic en això. I t’ho haig de dir sincerament: estava en una bona posició, però feia molts anys que hi era. Em vaig assabentar d’aquesta oportunitat, m’hi vaig presentar, i de moment estic molt content.

A què es deu el canvi de caporal?
Jo crec que és perquè l’Ajuntament vol donar uns objectius nous al cos, i a vegades al canvi de lideratge és positiu. Com a totes les empreses. No perquè s’hagi fet malament, sinó perquè potser vols unes idees noves i fresques.

La idiosincrĂ sia de la Jonquera Ă©s molt diferent que la de Figueres… o no?
Sincerament, he quedat sorprès. Pensa que jo estava en una ciutat gran on realment tambĂ© existeixen problemĂ tiques importants de seguretat, i quan he arribat aquĂ­ m’he trobat un poble molt acollidor, unes persones molt emprenedores i hospitalĂ ries, amb moltes ganes de tirar endavant… És un poble amb natura, amb una bona gastronomia, amb una xarxa comercial impressionant, hi passen 8.000 camions cada dia, 7 milions de persones a l’any… La Jonquera Ă©s molt mĂ©s que tots aquests fets puntuals que surten a les notĂ­cies, que a vegades s’hi dona un bombo i plateret impressionant, i no deixen de passar en altres localitats. Jo penso que a les coses se’ls ha de donar la importĂ ncia que tenen.

El problema Ă©s, potser, aquest bombo i plateret que s’hi dona…
Sí. Perquè tu tens un fet puntual, un cop al mes o cada tres mesos, i en funció de com s’enfoqui, pot fer molt de mal. I la Jonquera, ho torno a repetir, és molt més que tot això. Que hem tingut alguns episodis delinqüencials? Bé, i quin municipi de Catalunya no els té? I a més hem de comptar una cosa: tenim la frontera aquí al costat, és el pas terrestre més important del país, i tenim el prostíbul més gran d’Europa. Tot això ho poses en una ampolla, després toques les tecles del resultat, i veus que l’índex delinqüencial no és gens alarmant amb tot el que t’envolta.

Creu que hi ha alguna manera de canviar-ho?
SĂ­. Que a les coses se’ls doni la importĂ ncia que tenen. Perquè aquĂ­ tambĂ© s’hi fan moltes coses importants. És un dels llocs mĂ©s importants de Catalunya en l’àmbit comercial i d’infraestructures, ara es crearĂ  un segon complex comercial, tenim un Gran Jonquera que Ă©s un referent comarcal… Hi ha un ventall de possibilitats enorme, i nomĂ©s ens quedem amb el fet que puntualment hi ha una problemĂ tica delinqĂĽencial.

La gran queixa de l’alcaldessa Ă©s que la justĂ­cia no ajuda…
Potser ha arribat l’hora que algĂş es plantegi de veritat si es poden fer les coses millor per beneficiar la ciutadania. Perquè la seguretat no Ă©s competència nomĂ©s de la policia, hi ha altres actors implicats. Hi ha fiscalia, hi ha jutges, hi ha legisladors… I tots tenen una parcel·la molt important. La policia arriba fins on arriba, però miracles no se’n poden fer. Jo aposto molt per una societat del benestar, però sense oblidar que la seguretat Ă©s fonamental. I quan en un poble de 3.000 persones els que delinqueixen sĂłn 10, i sempre sĂłn els mateixos… S’han d’aplicar les penes accessòries. Els reincidents no es poden acostar a determinades zones. Als immigrants que vinguin a treballar els hem d’acollir i garantir tots els drets que ofereix el sistema; però els que venen a delinquir han de tornar al seu paĂ­s.

Com s’ha trobat el cos de la Policia Local?
M’he trobat amb una plantilla molt professional, amb moltes ganes de treballar. I estic molt content.

Hi ha prou agents?
Partim d’una base important: aquest municipi, en teoria, no hauria ni de tenir Policia Local, perquè no arriba als 10.000 habitants. Però en tĂ©. Ara ens hem de plantejar si tenim la comissaria de Mossos que realment hauria de tenir. Perquè aprofito per dir-te sincerament que el cos dels Mossos d’Esquadra de la Jonquera compta amb un gran professional, que Ă©s en Sergi Reig, que fa molts anys que estĂ  lluitant en unes condicions molt complicades. Però no tĂ© els efectius que necessita, i miracles no se’n poden fer. L’Ajuntament ha fet una gran aposta per millorar la seguretat pĂşblica, ha cedit els terrenys per fer la comissaria, fa una reivindicaciĂł constant perquè vinguin mĂ©s agents dels Mossos, ha apostat per la seva policia i l’ha dotat de mĂ©s recursos i mitjans… Però potser algĂş s’ha de plantejar si estĂ  fent les coses ben fetes.

Precisament una de les lamentacions és que la Policia Local ha de fer tasques que no són de la seva competència, i que això els impedeix fer altres funcions. És real?
Com quina competència?

Com competències dels Mossos.
Repeteixo: a la comissaria de Mossos d’aquĂ­ hi ha gent molt competent, però arriben on arriben. Si surten serveis i nomĂ©s hi ha una patrulla, Ă©s impossible arribar-hi. Aleshores nosaltres, com no pot ser d’altra manera, hem de donar resposta a aquesta mancança de personal. I si jo he de deixar de fer un control d’una ordenança perquè hi ha un servei que els companys de Mossos no poden fer, evidentment ho farĂ©. És la meva obligaciĂł. Una altra cosa Ă©s que desprĂ©s, quan arribi a casa, em pregunti si algĂş estĂ  fent les coses ben fetes…

La coordinació amb altres cossos policials també és molt fora.
Sí. I continuarà. És la meva política. Perquè jo no hi entenc de colors, jo hi entenc de seguretat pública. I utilitzaré tots els mitjans que siguin necessaris perquè els jonquerencs tinguin qualitat de vida i gaudeixin dels seus carrers amb la màxima seguretat possible. Si haig d’utilitzar els mitjans de la Policia Nacional, o d’altres cossos policials, com si és la Gendarmeria! A mi el que m’interessa és que els veïns i les persones que venen amb la seva família a passar el cap de setmana estiguin segures. I m’és igual el color.

Entenc que Ă©s recĂ­proc.
Sí. I haig de dir una cosa de la qual jo no me n’havia adonat, perquè vinc de Figueres i és un altre sistema de treball: la col·laboració amb altres cossos de seguretat, fins i tot de l’Estat, és impecable. Només he de despenjar el telèfon i sol·licitar, si us plau, suport, perquè vinguin sense cap mena de problema.

A part del poble també hi ha els polígons. Sovint els camions s’aparquen a la carretera de Cantallops, o bloquegen la d’Agullana. És competència de la Policia Local?
Sí i no. Estem parlant d’una carretera Nacional, però no hem de perdre de vista una cosa: tens un poble de 3.500 habitants que hi passen cada dia, com t’he dit abans, 8.000 camions. És molt complicat. L’Ajuntament està fent un estudi per fer reubicacions, però estem parlant que si a casa teva hi caben 10 persones, n’hi estem posant 50. I no hem de perdre de vista una cosa: els camions no deixen de ser una eina imprescindible perquè l’economia d’aquest poble funcioni. O sigui, el camioner no és l’enemic.

S’han anat instal·lant càmeres. Creu que són efectives?
Moltíssim. Jo ho recomanaria a totes les autoritats municipals. Perquè és un instrument dissuasiu, però també és una eina imprescindible per esbrinar delictes. I sí que el dret a la intimitat és un dret fonamental, però el dret a la seguretat també. Aleshores, què preval més?

No podem acabar sense parlar del coronavirus. Alguna ordre concreta?
Sí. Evidentment estem seguint el protocol de la Generalitat. Com no pot ser d’altra manera, l’Ajuntament està posant en pràctica totes les directrius.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li