Alliberen milers de nàiades a 27 punts de les conques del Fluvià, la Muga i el Ter

0
1727

L’objectiu de l’actuació és repoblar el mol·lusc, que està en risc d’extinció, en indrets on ja n’hi havia hagut colònies


 

El projecte Life Potamo Fauna per a la conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 ha permès alliberar exemplars de nàiades criats en captivitat a 27 nous punts de les comarques gironines. Les nàiades són uns musclos d’aigua dolça que viuen mig enterrats en el sediment i s’alimenten filtrant les partícules de l’aigua (cada exemplar pot filtrar 70 litres d’aigua per dia i són un indicador del bon estat ambiental). L’objectiu del projecte és crear nous nuclis a les conques de la Muga, el Fluvià i el Ter, en indrets on ja hi havia hagut colònies d’aquest mol·lusc però que en les últimes dècades havia desaparegut. A més, també s’han reforçat els nuclis de 15 punts més per consolidar les poblacions de nàiades Unio mancus i Unio ravoisieri, que estan en risc d’extinció a mitjà termini.

En total, entre aquest any i l’any passat s’hauran alliberat més de 4.500 juvenils criats en captivitat al laboratori que el Consorci de l’Estany té a Porqueres (Pla de l’Estany). Paral·lelament, també s’han deixat anar prop de 4.000 peixos infestats amb larves de gloquidis, una de les fases necessàries per a la seva reproducció. A més, des del 2016 s’han dut a terme dues noves actuacions que no estaven previstes en el projecte però que els tècnics han cregut que calia experimentar. D’una banda, s’han sembrat més de 90.000 juvenils nascuts el 2017; i de l’altra, s’han traslladat uns 750 exemplars de nàiades salvatges que es trobaven en colònies ben poblades fins a nous indrets (traslocament). Cal dir que, com més petit és l’exemplar, menys probabilitats de supervivència té.

El projecte, que té un pressupost d’1,9 milions d’euros (la meitat dels quals es financien amb fons europeus), s’acaba aquest any, tot i que caldrà esperar com a mínim quatre anys més per veure si els alliberaments han funcionat. D’entrada, però, els tècnics es mostren optimistes amb els resultats preliminars que ja tenen. I és que tal com explica el seu coordinador, Quim Pou, han pogut constatar que hi ha un percentatge prou elevat d’exemplars supervivents en alguns dels trasllats que s’han fet amb exemplars salvatges.

En qualsevol cas, després del 31 de desembre caldrà mantenir algunes actuacions de seguiment i control per garantir la continuïtat dels repoblaments. Pou admet que caldrà buscar nous recursos per mantenir un laboratori pioner a Europa, i recorda que en els set anys que fa que funciona ha permès avançar molt les tècniques de cria i engreix de les nàiades en captivitat i reduir la mortalitat dels exemplars en el procés. Actualment compta amb més de 2.000 exemplars juvenils que podran ser alliberats en els pròxims anys.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li