Alliberaran una vintena de turons europeus

0
989

El 2021 el projecte TuroCat recollirà alguns animals de la Península Ibèrica i els traslladarà a l’Empordà per reforçar la població de l’espècie, que està en perill crític


En els últims 40 anys, el 80% dels turons que habitaven Catalunya han anat desapareixent. A data d’avui només en queden poc més d’un centenar que viuen a la plana del Baix Ter (Baix Empordà) i, en poblacions molt petites i aïllades, en altres zones de l’Alt i el Baix Empordà, el Ripollès i el nord de la demarcació de Barcelona. Aquesta situació, però, canviarà l’any que ve. En el marc del projecte TuroCat, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Zoo de Barcelona i l’Associació Trenca tenen previst alliberar una vintena de turons europeus (Mustela putorius) procedents del centre de la Península Ibèrica a Catalunya i, en especial, a l’Alt Empordà.

La idea és que els animals permetin reconnectar i enfortir els petits nuclis supervivents, que tenen una diversitat genètica molt baixa i són tan escassos que es podrien extingir per qualsevol nova alteració en el medi. De fet, amb aquesta mateixa idea el projecte ja ha anat desenvolupant diverses actuacions al llarg d’aquest 2020. Entre les més destacades hi ha la millora de l’hàbitat dels turons: la Fundació Drissa (entitat dedicada a la integració laboral de persones que pateixen malalties mentals) ha construït 14 vedrunes (caus artificials) al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i a les riberes del Baix Ter, on també s’han alliberat 120 conills (una peça clau de l’ecosistema i presa comuna del turó).

A més, també s’han erradicat espècies invasores (especialment visons americans, que són un dels animals més agressius per a la fauna autòctona); s’han signat convenis de col·laboració amb propietaris de finques i amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural del Montgrí i el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera (per a la conservació del paisatge agrícola tradicional, clau per a la supervivència del turó), i s’ha realitzat un documental divulgador. Tot plegat amb el finançament de la Fundació Biodiversitat (Ministeri per a la Transició Ecològica), el Zoo de Barcelona i la Generalitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li