Alfonso Sánchez: ‘La màxima prioritat és el robatori a l’interior de domicilis, perquè han incrementat’

0
1877

És l’inspector cap de l’ABP (Àrea Bàsica Policial) de Figueres des de fa nou anys. Assegura que la delinqüència ha disminuït, tot i els recents robatoris al centre de la ciutat. Destaca les bones actuacions policials pel que fa al cultiu de drogues i també el tràfic, entre altres. I detalla els operatius especials de cara a les Fires i Festes de la Santa Creu 2019 o el Festival Acústica


 

Figueres darrerament és notícia per l’onada de robatoris al centre de la ciutat, sobretot a comerços. Per on han de passar les solucions?
És cert que la tendència ha anat a l’alça els darrers mesos, especialment el mes passat i l’anterior, i és fruit de l’activitat de multireincidents locals de la ciutat de Figueres. Hem realitzat, però, un seguit de detencions que estan donant els seus fruits, ja que s’ha frenat totalment aquest input. I s’estan fent altres accions, com reforçar la seguretat ciutadana a les nits. Especialment la Guàrdia Urbana està invertint molts efectius al rovell de l’ou, i, per mi, aquesta problemàtica ha deixat d’existir i s’ha reconduït. Les detencions avalen que s’ha frenat en sec, eren uns multireincidents que ja van actuar per Nadal a les parades de la Rambla, van ser detinguts i estan pendents de diferents judicis.

I ara, quina és la principal problemàtica a la ciutat?
No en podem dir una de sola, però és cert que pel cos la màxima prioritat és el robatori a l’interior de domicilis. Aquesta problemàtica ha sofert un petit increment. Fa dues setmanes vam fer dues detencions molt importants: vam enxampar in fraganti uns georgians. Figueres tenia un degoteig de robatoris dels quals nosaltres en diem provinents de grups itinerants i el que feien és actuar a ple dia, en domicilis tant a Figueres com a pobles. Ho feien de manera molt sofisticada, amb el mètode de la radiografia, boom­ping, bec de lloro… són mètodes per forçar els panys de les portes, eren molt enginyosos i professionals. Extreien joies i diners, de poc volum però en quantitats importants. Aquesta gent està desarticulada i va ingressar a la presó. Acostuma a ser gent de l’Europa de l’est i va coincidir amb una setmana en què també hi van haver diferents estrebades, les víctimes sempre eren dones grans. S’han fet quatre detencions i s’ha reduït dràsticament. Per tant, la problemàtica de robatoris al centre i les estrebades de bosses a la rodalia del sector oest s’han resolt.

Diu que una de les problemàtiques que ha anat a l’alça és a l’interior de domicilis.
Si analitzem els últims dotze mesos i els comparem amb els de l’any anterior, l’únic factor que ha tingut un increment dins el marc de delictes contra patrimoni han estat els robatoris amb força dins els domicilis, que s’ha incrementat un 21%. Hem passat de 90 fets a 109, en dotze mesos. És una xifra que està molt per sota d’altres ciutats com Figueres o de més grans. De fet, la tendència ha estat a l’alça a tot Catalunya.

I a què es deu?
Han proliferat els grups itinerants que provenen d’àrees metropolitanes i que actuen de manera ràpida i específica.

Com s’hi ha de treballar?
Tant amb el patruller com la unitat d’investigació, que tenen una recopilació d’indicis. El degoteig que teníem setmanalment s’ha acabat i, si n’hi ha algun, és pròpiament delinqüència local.

Quina és la complexitat de la seguretat a la ciutat?
Pel que fa als factors externs, tenim la complexitat del flux migratori. Això ha comportat assentaments i ocupacions. La proximitat amb França també ens marca molt, igual que la presó provincial, ja que ens condiciona en el sentit que hi ha reclusos que estan de permís o acaben la seva condemna i no tenen on anar, llavors alguns opten per l’ocupació i tornar a delinquir.

El turisme i l’oci nocturn és un altre factor, que Figueres i la Jonquera tenen especialment. Això comporta delinqüència i l’oferta de la droga, d’aquesta manera hi ha gent que pot subsistir per mitjà d’aquest mercat il·lícit. Per això hem d’actuar en molts àmbits i de manera multidisciplinària. Cal treballar transversalment i actuar amb la Policia Local, la judicatura, la fiscalia i els ajuntaments corresponents. Complex? Molt. Impossible? No.

Hem tingut èpoques molt pitjors. Fa nou anys teníem 200 robatoris a l’interior de vehicles al mes, i ara potser una trentena. Un dia abans d’incorporar-me va haver-hi un homicidi a la plaça de l’Estació, fruit d’una baralla entre indigents. Això és història. Teníem persones concentrades allà que comportaven inseguretat.

De fet, ara encara hi ha persones que acampen, per exemple, a la plaça de l’Estació.
Sí, perquè Figueres és una porta d’entrada, igual que a l’estació de l’AVE. Però no té res a veure la imatge que té actualment amb la que tenia fa nou anys.

En sortir al carrer, però, hi ha qui encara diu que nota inseguretat. Què els diria?
És la percepció, que és una qüestió subjectiva i ve donada per input; la nostra feina és canviar-la. Podem fer moltes actuacions però la percepció es manté. Això va passar a Nova York fa uns anys amb la Teoria de les finestres trencades: malgrat tota la intervenció policial que es feia, hi havia barris amb deixadesa i degradació, i aquests factors comportaven, sense haver-hi delictes, que la gent se sentís insegura. Doncs aquest és un factor que a Figueres hem de treballar de la mà tant de la policia com dels ajuntaments i les brigades de neteja. Les polítiques municipals han d’anar lligades amb el cos de seguretat.

A Figueres hi ha hagut casos relacionats amb gihadisme, com s’ha encarat des del cos?
Va haver-hi casos de reclutament, no de persones amb la intenció d’actuar aquí. Les comissaries destinem moltes hores del patrullatge habitual per protegir aquells punts que considerem emblemàtics pel que fa al turisme, que podrien ser susceptibles de patir un atac terrorista.

Com ara?
El Museu Dalí. D’altra banda, destinem al mes una mitjana de més de mil hores en patrullatge a la comarca. La gent ha d’estar tranquil·la, s’ha demostrat que el cos està preparat i que pot afrontar un atac terrorista. Esperem que no torni a passar mai més, però actuarem amb la mateixa contundència i el dia a dia no l’hem relaxat. La situació no és tan alarmant com fa uns anys.

I pel que fa a la problemàtica del sector oest i els talls de llum del Culubret?
Sembla que no haguéssim fet res en tots els anys anteriors, però des del 2013 estem fent dispositius.

Ara surt a les xarxes socials, però…
Perquè a algú li interessa fer-ho visible. Però el 2013 vam requisar tres tones i mitja de marihuana, que era quan començava a proliferar. Hi havia altres persones governant però nosaltres fèiem la mateixa feina. L’epicentre va ser aquí i per això té aquesta fama, sobretot pels talls intermitents, però no vol dir que estigui tot aquí concentrat. D’altra banda, el dispositiu més important de la història del cos dels Mossos d’Esquadra s’ha fet aquí. Tenim una organització policial de 17.000 efectius capaç de venir un dia i fer vint entrades simultàniament. Tenim la capacitat per fer-ho ara i en un futur, si cal. Aquesta operació policial, que va acabar amb 25 detinguts, va comportar que frenés el cultiu i el frau elèctric al sector oest. I es va dispersar per altres municipis, cal agrair la col·laboració dels ajuntaments i la ciutadana, que ens ha ajudat a erradicar-ho. Però és un problema de difícil solució, la normativa vigent no ens ajuda a conduir-ho.

ÀNGEL REYNAL

Entrem a la setmana de Fires i Festes de la Santa Creu, s’ha fet algun pla especial per aquestes dates? I per l’Acústica (setembre)?
Sí, com cada any a les nits tenim més del doble de la plantilla habitual, per tant una trentena d’agents que vetllen per la seguretat de la ciutat. També tenim una furgoneta específica d’ordre públic i gent de paisà per detectar passis de droga o estrebades. També tenim la patrulla a peu, que estarà a la zona de barraques, mercats o fires habituals. I amb l’Acústica el mateix, la sintonia amb la Guàrdia Urbana és molt bona i ho tenim per la mà, la coordinació és perfecta. L’Acústica és el dispositiu més important a la ciutat, i hem tingut incidents importants? Fins ara cap.

Amb la suma dels dos cossos es pot cobrir bé l’Alt Empordà o falten efectius?
Tothom voldria més efectius, a més, nosaltres estem en una situació molt excepcional. Tenim agents hipotecats custodiant un edifici judicial, això ens ha restat operativitat del carrer però no hem perdut l’eficàcia ni les ganes de treballar. El nostre sistema és molt garantista i aquí està la nostra lluita.

S’ha de lluitar amb el sistema i les lleis, doncs?
Les condemnes s’haurien d’endurir en alguns aspectes com ara el tràfic de drogues. D’altra banda, si fossin més dures amb el robatori a l’interior a domicilis, tampoc hauríem de fer tantes intervencions. Al rovell de l’ou de Figueres estem parlant de vuit robatoris, no és tant. Ara qualsevol fet corre com la pólvora mediàticament, però hem tingut situacions molt pitjors. Durant l’època més dura de l’heroïna hi havia atracament i intercanvi de trets a la ciutat, al sector oest als anys noranta no es podia entrar, ja que sortien escopetes per les finestres. Ara això no passa.

Quin ha de ser el missatge, doncs, que s’ha de transmetre a la ciutadania?
Hem millorat amb els pas dels anys. El cos dels Mossos té un coneixement cada vegada més exhaustiu i ens avancem a les problemàtiques. Ens agradaria poder incorporar més tecnologia per millorar, com càmeres de seguretat o captadors de plaques de matrícules. El Departament d’Interior ja està fent un pla molt important, que està oferint a molts de municipis on no arribem.

Aquesta és una altra de les complexitats, com es gestiona un territori de 68 municipis?
D’aquests, 47 són nostres. Tenim un grup de proximitat rural que fa rutes i recorre, amb una freqüència digna, tots els municipis. I ara tenim contacte directe amb els alcaldes dels pobles. Les tecnologies ens han ajudat molt a avançar-nos i a tenir un coneixement immediat de tot el que passa.

I amb l’Ajuntament de Figueres com és la relació?
Figueres com a municipi s’endú el 50% dels nostres recursos. Les relacions són molt bones i quan hi ha problemàtiques hi treballem tots junts. Intentem fer campanya per prevenir les problemàtiques que tenim ara, són que hi ha barris que s’estan degradant. Aquest no és únicament un problema policial. Els ajuntaments s’han d’implicar amb accions transversalment a llarg i mitjà termini. Nosaltres fins ara hem anat apagant focs però hem de posar totes les energies a prevenir els factors criminògens que fan que hi hagi delinqüència. Hem de procurar que no hi hagi absentisme escolar, que hi hagi igualtat d’oportunitats a tots els barris, que la gent pugui tenir una sortida digna i una il·lusió de trobar feina, i també eliminar els referents que no són correctes, com subsistir del tràfic de drogues.

Què en pensa, de la incorporació d’un mosso d’esquadra a la llista Junts per Figueres per a les eleccions municipals del maig?
Cadascú és lliure de fer el que vulgui. Jo en temes polítics no hi entraré i no puc dir res al respecte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li