Alejandro Fernández: ‘Volem un canvi i això significa no continuar amb un govern independentista’

0
680

És el cap de llista del Partit Popular a Catalunya. Fernández explica com hauria de ser la gestió pels sectors claus de la comarca com ara el turisme, l’oci o la cultura, entre altres


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat que les eleccions tiren endavant. Quin serà el plantejament del Partit Popular català pels comicis?
Doncs penso que ha de jugar un paper clau per aconseguir un canvi a Catalunya, que superi tant les etapes de governs independentistes com un possible tripartit, és a dir: només un Partit Popular fort garanteix un canvi a Catalunya de debò.

Quan diu possibilitat de «tripartit», a quines formacions es refereix?
Tinc molt clar que si la suma de vots donés l’opció de fer-ho, Illa i Aragonès, tot i que ara fan veure que es barallen, a l’hora de la veritat, pactarien.

De fet, aquest és el cas que hi ha a l’Ajuntament de Figueres amb la unió de PSC i ERC dins de govern.
Exactament, i a quaranta municipis de tot Catalunya. I al Govern d’Espanya, ni més ni menys.

En les passades eleccions, sobretot a comarques gironines, el PPC va tenir una baixada important de vots. Com vol recuperar aquesta part de votants, la formació popular?
La veritat és que no van baixar una mica, van baixar molt. He de ser sincer i ho hem d’assumir, considero que ara estem en disposició de recuperar la representació a les comarques gironines perquè el Partit Popular ha après dels seus errors i ara mateix està recuperant la confiança de moltíssima gent. Això és el que ens fa pensar que amb tota seguretat creixerem, l’única incògnita és si el creixement serà més moderat o si serà un creixement molt fort, però en qualsevol cas, que el PP torna a créixer a Catalunya quan algú deia fins i tot que estàvem destinats a la desaparició. I ara el Partit Popular recuperarà un espai molt important a la política catalana.

Pregunta obligatòria d’aquests comicis: mítings sí o mítings no?
El plantejament del Partit Popular és que ni estem fent ni farem cap míting. Totes les activitats que fem son activitats que tenen com a molt 10-15 persones de la candidatura, a més a més, de l’equip tècnic i, sempre, preservant les mesures covid-19, però no fem convocatòria pública de cap de les activitats de campanya que es fan.

Quins projectes o plantejaments porta dins la cartera el PPC per la comarca de l’Alt Empordà?
Pel que fa a la qüestió comarcal, hauria de respondre la candidata Maria Àngels Olmedo, ja que tenim molts projectes per tot el territori. El que puc desgranar són els projectes per la província de Girona i els que tinc presents ara mateix són: el desdoblament de l’N-II, la perllongació de la C-31, i l’eliminació dels tres-cents barracons que té la província al seu sistema educatiu i també, aposta i millora per l’Hospital Trueta. I d’altra banda, evidentment, la rebaixa d’impostos, la llibertat educativa i la lluita contra l’ocupació il·legal, que aquests factors beneficiarien a tot Catalunya.

Parlant d’educació, el «fracàs escolar» està a l’ordre del dia a la nostra zona. Quina ha de ser, tal com defensa vostè, aquesta «llibertat educativa»?
Les raons fonamentals del fracàs escolars és la falta de motivació i la falta de cultura de l’esforç. Quan tu permets que la gent pugui passar de curs sense tenir totes les assignatures aprovades, com s’acaba de fer amb la «Llei Celaá», el que estàs generant és la desmotivació, la falta d’autoritat del professorat i la manca de qualitat del sistema educatiu. Per aquest motiu, nosaltres hem fet una esmena total a la «Llei Celaá», perquè considerem que el que farà és aprofundir en aquest fracàs escolar, un fracàs que, per desgràcia, actualment ja s’està produint a Catalunya.

El sector serveis i el turisme està passant per una forta davallada econòmica, causada per la crisi actual. Com s’hauria de tractar?
El primer que s’ha de dir és que Catalunya ha sigut la comunitat autònoma que, curiosament i essent històricament la més potent en turisme, oci, cultura, restauració, la que pitjor ha tractat aquests sectors des del Govern de Catalunya. No han sigut capaços de garantir el binomi salut-economia, i quan hi ha hagut el primer problema sanitari, el que han fet sempre és tancar-ho tot. I sempre dic que a Catalunya, moltes vegades hem fet les coses millor que no a Madrid, però ara Madrid ho està fent molt millor.

En què es basa?
Madrid té unes dades sanitàries molt semblants a les de Catalunya, però, en canvi, està permetent a tots aquests sectors respirar i que la gent pugui guanyar-se la vida. El que demanem és un autèntic pla de rescat per aquests sectors, amb una rebaixa global dels impostos i amb un principi que és el de«ingressos zero, impostos zero», és a dir, la gent que tingui el seu negoci tancat no ha de pagar impostos i, per tant, beneficiar-se d’una moratòria fins que puguin obrir. Si Catalunya es queda sense el sector del turisme, de la restauració o de l’oci, Catalunya es queda sense pràcticament el 20% del seu PIB. Seria una catàstrofe de la qual no ens recuperaríem.

La gestió de la pandèmia ha demostrat que la centralitat no ha portat a bon port alguns territoris, com és el cas de l’Alt Empordà. Com s’hauria de gestionar un territori divers i marcat per l’abundància de micropobles?
Penso que la gestió ha estat una barbaritat… Jo soc tarragoní i amb Tarragona ja estem parlant d’una ciutat que té 140.000 habitants, però que tampoc té les característiques de Barcelona o Madrid. Quan parlem de municipis petits i veiem que s’apliquen les mateixes restriccions que s’apliquen a les grans ciutats, penso que és una barbaritat! I una barbaritat que està enfonsant l’economia de moltíssima gent. El que dic és que assumint, evidentment, totes les mesures de protecció que siguin necessàries, el que no pots aplicar és un tancament total a municipis que viuen de la restauració, de l’oci, de la cultura, del turisme… i que si queden tancats es queden sense vida. Quan, a més a més, estem parlant de volums de població que no poden alterar les xifres de salut, en cap cas. Per tant, nosaltres diem que es necessita un pla de rescat per a aquests sectors, es necessita que puguin tornar a obrir gradualment, i aquesta és la proposta del Partit Popular.

La tendència de la fragmentació de vots va a l’alça i sembla que serà així d’ara endavant. Amb quins partits podrien pactar els populars?
Nosaltres el que tenim molt clar és que volem un canvi, i un canvi significa no continuar amb un govern independentista ni tornar a repetir fórmules de tripartit. A partir d’aquí, evidentment, s’hauria de parlar, però nosaltres som molt respectuosos amb la voluntat dels catalans expressada a les urnes i, per tant, no parlarem de pactes en concret fins que no tinguem els resultats al damunt de la taula, sinó seria com prendre el pèl a la ciutadania. Primer la ciutadania ha de votar i, l’endemà, les formacions polítiques, sabent en quina posició estan, hem de prendre les decisions. El que sí és evident és que nosaltres volem un canvi amb un govern de Catalunya que no sigui ni independentista ni de tripartit.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li