Alçant el vol

0
1450

El periodista Juan Jesús Aznar conversa amb Roberto Plà


 

Fa anys que conec en Roberto Plà Aragonés i, des de sempre, hem mantingut llargues converses i participat en tertúlies, no obstant això, aquesta és la nostra primera conversa que transcendeix l’àmbit del parlat per ser escrita. Quan vaig posar en funcionament la gravadora, no vaig deixar de sentir certa incomoditat. Tots dos vam adoptar, inconscientment, el rol de periodista i entrevistat.

Què es pot preguntar a una persona que has tractat durant anys?

La resposta va ser relativament fàcil. Vaig estructurar mentalment els tres blocs d’aquesta conversa: la seva passió per l’aeronàutica, la seva passió pel dibuix, la història i la cultura i, finalment, la seva condició de militar. Així, passo a resumir una entrevista que és una anotació, un breu perfil d’una persona oberta a la curiositat, a saber i a fer del diàleg la millor eina per entendre’s entre les persones.

La meva primera pregunta la vaig fer entorn d’una paraula, que la primera vegada que la hi vaig sentir dir em va semblar que identificava a la perfecció una de les passions de Roberto Plà.

Què és un aerotrastornat?
«És una paraula que es va fer popular fa uns 20 anys. Hi ha molta controvèrsia entre els afeccionats a l’aviació sobre el seu origen, per qui va anar el primer que la va encunyar, però la majoria assenyala a Julián Oller, un historiador valencià, com el primer a utilitzar-la; altres fonts assenyalen a autors relacionats amb el servei històric de l’Exèrcit de l’Aire, a Madrid. Per descomptat, va ser Julián Oller el primer a qui jo vaig sentir usar aquesta paraula. Teníem una gran amistat i va ser el primer conferenciant d’una sèrie de deu conferències anuals dedicades a l’aviador Joaquín Collar que organitzem a Figueres.»

Quan escoltes una persona parlar amb passió d’un tema es contagia el seu entusiasme, així, abans de prosseguir, em permeto una breu anotació sobre el personatge al qual se li va dedicar un cicle de conferències: «Joaquín Collar Serra va ser un militar i pilot espanyol, famós pel seu vol, al costat de Mariano Barberán i Tros de Ilarduya, des de Sevilla fins a Camagüey el 1933; va ser en la segona etapa d’aquest viatge quan va desaparèixer sense deixar rastre».
«El terme ha tingut èxit. A França, a aquesta passió se la defineix com fanatiques de l’aviation”(‘fanàtics de l’aviació’) o mordus par l’aviation (els ‘mossegats per l’aviació’). Una de les revistes d’aviació més prestigioses de França és precisament Le Fanatique de l’Aviation, coneguda col·loquialment com Le Fana. És una afició absorbent que no es pot reduir a un parell d’hores al dia. És com estar malalt d’aviació. I jo des del parvulari he dibuixat aeronaus!»

En un article, de propera aparició en la revista Encesa Literària, Roberto Plà transcriu l’explicació de l’origen d’aquest terme sobre els apassionats a l’aeronàutica del propi Julián Oller:
«Això d’aeri trastornat ho vaig utilitzar com a traducció d’aeroferit, que, al seu torn, volia ser una derivada del lletraferit, com, en el Renaixement, es deia als intel·lectuals. Això va ser cap al 1997».

ÀNGEL REYNAL

Aquesta afició li va néixer, a Roberto Plà, sent un nen petit en la seva Lleida natal, quan dibuixava avions o quan llegia els llibres d’història que atresorava el seu pare a la biblioteca familiar. Una afició que li va portar a triar la seva professió de militar per viure l’aviació dia a dia. I una passió que, des de la seva infantesa, està íntimament associada a la història.
«La història és una gran mestra de la vida. Sempre ha estat una de les meves inquietuds, des de la infantesa. El meu pare tenia molts llibres d’història: així vaig començar a llegir sobre la història de l’aviació en la Guerra Civil».

Roberto Plà ha passat el major temps de la seva carrera militar destinat en l’Esquadró de Vigilància Aèria número 4, en el Pení, de Roses. Va anar en aquesta destinació quan van arribar a les seves mans unes fotografies del camp d’aviació de Vilajuïga (que estava en el terme municipal de Garriguella).
«Va suscitar en el meu el desig escriure un llibre sobre aquest tema, però allò no acabava de quallar. Vaig ser a Roma per ampliar la documentació sobre els bombardejos durant la guerra civil. Vaig arribar a recopilar molta informació. Però vaig arribar a la conclusió que aquest llibre no l’escriuria jo. Llavors va acudir a mi, buscant informació sobre el tema, David García Alguilaga, fill d’un company, i aleshores estudiant d’Història. Ell havia recopilat material i jo li vaig facilitar la informació de què disposava. En acabar la carrera ho va convertir en el seu tema d’estudi. És un investigador de raça, que amb tenacitat ha rescatat moltes històries de l’oblit i ha publicat no un, sinó dos llibres sobre el tema ell solet».

David García Aguilaga ha publicat diversos llibres sobre història de l’aviació en l’Empordà: Tocant el cel (2012) i Ales negres i Xampinyons (2015). I, igual que Roberto Plà, es pot dir que l’historiador empordanès és també un aerotrastornat. Recentment, tots dos, al costat d’altres autors, han publicat el llibre Aeròdroms republicans de Girona (1936-1939).
«Amb la publicació del llibre dels camps d’aviació a Girona, vaig donar per satisfeta la meva aportació a aquest tema».

Conversar sobre els camps d’aviació durant la guerra civil ens va portar a parlar sobre aquesta.
«El coneixement de la història sempre em va interessar. M’encantava sentir dels meus pares relats sobre la guerra i la història familiar. El meu avi patern va estar en un camp de concentració després de la guerra. Va morir poc després de tornar del camp. Aquest succés mai va ser un motiu d’odi a casa meva. Quan es parlava d’això, es deia que eren “coses de la guerra”. En la meva infantesa, vaig viure amb la sorpresa de no entendre com es matava algú per pensar diferent.»

I després del record infantil, el meu interlocutor va reprendre el fil de la conversa sobre la història.
«La història contemporània és la que més m’interessa. En un moment en el qual està de moda inventar la història o explicar-la com més convé, és important que el lector jutgi per si mateix amb dades veraces».

La història es repeteix?
«La teoria de la història com un element cíclic existeix (Toynbee), però, si la història es repeteix és a causa de l’estupidesa humana. Som amos de la nostra pròpia història!»

Una certa tristesa i desil·lusió em mostra quan parlem de la història que estem vivint en els nostres dies:
«El moment actual és un moment històric trist, molt trist».

I, per emfatitzar la tristesa, es remunta a la seva joventut:
«Les meves il·lusions de joventut estan associades a la transició. Era la il·lusió de viure amb l’esperança que deixaríem de ser un país diferent, que seríem iguals que la resta dels països d’Europa».

Recordem, tots dos, aquella cançó de José Antonio Labordeta, que es va convertir en un himne a la llibertat: «Habrá un día en que todos, al levantar la vista, veremos una tierra que ponga libertad». I de la mà de la cançó per a la llibertat, passem a conversar d’una altra de les seves passions.

Explica’m alguna cosa sobre aquesta afició a dibuixar, aquest anar a totes parts amb quaderns de dibuix i aquarel·les per pintar tot el que veus.
«Jo dibuixo des que em recordo. Tenia set anys quan la meva mare em va comprar un quadern específic per als dibuixos, perquè no dibuixés en els del col·legi. He dibuixat tota la meva vida, però dibuixava gairebé d’amagat. Em deien que dibuixava bé, però jo no aconseguia reflectir en el paper el que veia en la ment».

Bé, durant alguna reunió que hem tingut, jo t’he vist dibuixar.
«Sí, en les reunions o en el col·legi dibuixava per distreure’m quan m’avorria, però altres vegades també per parar esment. Dibuixar m’ajudava a fixar el que estava sentint, a assimilar millor, això passa quan escrius o dibuixes.»

I, com es passa de dibuixar en la intimitat a fer-ho en públic?
«Una companya de treball em va demanar un retrat. M’hi vaig negar en rodó. Ella va insistir. I, jo, amb tota classe d’advertiments, li vaig dir que sortiria molt malament… Vaig decidir que havia de millorar. Així, em vaig unir a un grup de retratistes de Flickr (una xarxa social per emmagatzemar i compartir imatges) que es reuneix els primers dijous de mes a Barcelona. I aprofitant que acabaven d’inaugurar la línia d’AVE, hi anava i venia la mateixa tarda. Amb el temps em vaig adonar de diverses coses: l’important és que gaudeixis de la teva afició, no de com de perfectes són els dibuixos. Quan vaig posar aquí l’accent i vaig començar a dibuixar més sistemàticament, va canviar la meva actitud cap al dibuix.»

La seva evolució li va portar a sumar-se al moviment dels ‘Urban Sketchers. Abans de prosseguir amb la dissertació del meu interlocutor, convé situar succintament el lector, en què consisteix aquest moviment. El periodista i il·lustrador barceloní Gabi Campanar, quan es va traslladar a viure a Seattle, va fundar la comunitat USK agrupada al voltant del seu Manifest, i, des de llavors, aquest fenomen no ha parat de créixer: existeixen comunitats d’urban sketchers per tot el món, grups de persones que surten a dibuixar juntes, queden en un lloc determinat i dibuixen, mentre aprenen uns d’uns altres, i comparteixen després els dibuixos a les xarxes socials.
«El que els urban sketchers em van aportar en dibuixar en companyia és molt enriquidor, trobes persones amb les quals comparteixes afició, interessos i suport i, òbviament, practiques una activitat creativa que et satisfà. Quan, per motius professionals em vaig traslladar a Madrid, anava pel quart quadern de dibuix com a urban sketcher. Com que allí estava sense la família, tenia molt temps lliure i vaig dibuixar molt».

Superada la timidesa ja no li molesta l’atenció del públic:
«La gent sol ser molt amable. Si són nens els ensenyo el que dibuixo i els pregunto si a ells els agrada dibuixar. Cal fomentar la seva creativitat, crec que tenir aficions és una gran riquesa per a la vida.»

ÀNGEL REYNAL

Li recordo una col·laboració que vam fer junts, en la qual els seus dibuixos van il·lustrar les meves paraules en un article.
«Dibuixar per encàrrec solament ho faig quan m’hi veig obligat per amistat o perquè el tema de l’encàrrec m’agrada molt i ho faria sense que m’ho encarreguessin».

I, postil·la, per justificar que solament accepta encàrrecs si realment li venen de gust:
«Hi ha vegades que les diferències de criteri es fan molt antipàtiques».

Aquest inconformisme, aquesta manera de rebel·lar-se i de mostrar la seva insubornable condició de persona lliure, m’ajuda a canviar de tema i preguntar-li per la seva professió.


Aquest esperit teu contrasta molt amb la teva professió de militar. L’exèrcit és una estructura piramidal i de comandament…
«El militar no es planteja la possibilitat d’incomplir una ordre una vegada formulada. La qüestió està que el procés fins a arribar a aquesta ordre és molt similar al d’altres organitzacions civils, com una empresa privada. Però la regulació de la vida militar és molt garantista, i els militars tenen una capacitat de recurs i una protecció legal que defineix els seus drets i obligacions amb bastant precisió, perquè les ordenis que es donen estiguin ajustades a lleis i reglaments.»

Després de dissertar sobre les semblances amb les empreses rebo, implícitament, una classe sobre lideratge:
«Si vols que la gent faci el seu treball a gust has de dialogar… Tal com s’expressa en el Manifest Cluetrain (1999): «Els mercats són converses». La nova comunicació de les empreses amb el públic no vol proclames, anuncis, notes de premsa, vol tenir un tracte personalitzat. Això no és nou, la gent no vol ser un número!… Els líders que volen tenir èxit han de tractar la gent com a persones. Transmetre aquesta confiança des del treball amb les persones tractant-les com a éssers humans. Si tu vols influir en les persones, has de voler les persones. I, això no es pot dissimular. Les has de voler!»

A Roberto Plà no li agrada perdre el fil ni fugir d’un tema. Una vegada accepta parlar d’alguna cosa, embasta el seu discurs fins al final:
«L’exèrcit és una organització peculiar. Ser militar és una professió de risc, com altres professions de risc, però a un bomber no se li demana que doni la seva vida i a un militar sí; aquesta peculiaritat requereix normes peculiars i una forma de ser peculiar.»

No obstant això, les Forces Armades són vistes com una organització conservadora a la qual sempre s’associa amb una certa ideologia.
«Hi ha una realitat: les Forces Armades són sociològicament una organització conservadora, on l’experiència (antiguitat) es considera una font d’autoritat. En la seva activitat es posa en perill la vida dels seus membres, i són conservadores amb aquestes vides. Hi ha pocs recursos, i cal ser conservador: buscar sistemes eficaços que durin molt. I al nostre país, ser conservador, la tradició i el sentiment patriòtic s’ha associat a la dreta política, en part perquè aquests sentiments que són de tots, en un moment determinat, els van apropiar uns i potser com a reacció els han abandonat uns altres. Però les Forces Armades es nodreixen de ciutadans molt plurals, que assumeixen que la seva opinió no ha de prevaler sobre la de l’organització en benefici del compliment de la seva missió».

I, postil·la:
«Hem assumit lliurement que _per llei_ tenim limitada la nostra llibertat d’expressió. Tenim l’obligació professional de no emetre opinions de caràcter partidista».

En aquest tema, sobrevola les declaracions d’alguns militars que han emès públicament la seva opinió i fins i tot s’han posicionat a favor d’opcions polítiques extremes.
«Moltes vegades, quan llegim en la premsa aquest tipus de declaracions s’omet que aquesta persona és un militar retirat. Un militar en actiu o en reserva, si emet opinions partidistes, probablement serà sancionat. Si està retirat, expressa la seva opinió personal, no representa una institució a la qual ja no pertany.»

És cert. Si féssim l’exercici de buscar en l’hemeroteca les declaracions d’aquests militars retirats, ens obligaria a matisar alguna opinió expressada a la lleugera i, això, ens portaria a trobar-nos amb una reflexió que em va fer el meu interlocutor.
«Un militar que porta 30 anys retirat té idees de fa 50 anys, i no es poden considerar com a representatives de les opinions d’avui les que en realitat són opinions de persones d’una altra època.»

Cito de memòria María Zambrano, més aviat interpreto les seves paraules: «s’escriu després d’haver parlat llargament», i aquesta entrevista ha estat escrita després d’una conversa no gaire llarga, però si deutora, al seu torn, d’anys d’amistat i de vetllades de tertúlies sobre temes diversos. En cap de les tertúlies es va parlar mai del militar, no obstant això, Roberto Plà m’ha ajudat moltíssimes vegades a comprendre i aprendre temes dels quals un servidor és un ignorant confés. I, per si fos poca cosa, sempre m’honra amb la seva amistat ferma i sincera.

Ara, em toca alçar el vol. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li