Albanyà restringeix la circulació per la carretera de Bassegoda durant el dia

0
1915

L’Ajuntament ha habilitat un pàrquing al Collell, i entre 9 i 19 h només podran passar més enllà les persones autoritzades


Arran de les demandes de diversos sectors per evitar les aglomeracions que s’hi han vist en els darrers anys, l’Ajuntament d’Albanyà ha regulat aquest estiu l’accés motoritzat a la carretera de Bassegoda. L’alcalde, Joan Fàbregas, explica que «a part de controlar la massificació de les gorgues de la Molina, també ho hem fet per restringir el trànsit a tota la zona de Bassegoda, Lliurona i l’hostal de la Muga, en vista d’un estiu calorós i perillós».

En termes més concrets, els objectius de la mesura inclouen respectar la flora i la fauna de l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa, no embrutar l’entorn, reduir el risc d’incendi, promoure l’ús de vehicles no motoritzats, incentivar l’esport (a peu i en bicicleta), atraure els turistes que valoren el medi natural, i també regular la zona de les gorgues i evitar robatoris (recordem que l’any passat es van denunciar diversos furts en vehicles que estaven aparcats als micropàrquings habilitats tota vora del riu).

La iniciativa és una prova pilot que de moment s’aplicarà juliol i agost. Entre les 9 i les 19 h, només podran accedir a la zona de Bassegoda les persones acreditades. I es podran acreditar tots els habitants del poble (empadronats a Albanyà); els propietaris i llogaters de segones residències (prèvia inscripció a l’Ajuntament); les persones que desenvolupin activitats ramaderes, forestals o agrícoles a la zona; els gestors d’àrees de caça, i els tècnics que hagin de fer algun tipus de manteniment als equipaments dels refugis de muntanya. L’Ajuntament farà un llistat i el passarà a les dues educadores ambientals que regularan els accessos (tothom s’haurà d’acreditar amb el DNI).

Aquestes educadores estaran a l’aparcament que l’Ajuntament ha habilitat al pla dels Sastres, un xic més amunt del càmping, a la propietat del Collell. Es tracta d’un pàrquing gratuït d’entre 30 i 40 places a l’interior del qual també s’ha regulat la circulació per evitar-hi problemes (s’hi entra pel costat de la tanca que toca a la carretera i se’n surt per l’altre extrem). Quan està ple, els cotxes han de girar cua. Però tal com explica Fàbregas, «també es pot aparcar des del càmping fins pàrquing, a les zones que estan habilitades per aparcar».

El mateix alcalde afegeix que «durant els caps de setmana tindrem l’ajuda d’una companyia de seguretat, i també hi ha la implicació de Mossos, Agents Rurals i Seprona per poder controlar bé aquesta nova situació». I és que segons Fàbregas, «el primer dia de tancament ja vam tenir problemes amb una gent que van traspassar la cadena sense autorització del vigilant».

Entre les set de la tarda i les nou del matí la circulació motoritzada per l’espai continuarà sent lliure. I al setembre es farà una reunió per valorar les fortaleses i els punts a millorar de la mesura.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li