Al rescat de l’escriptor Patrick O’Brian

0
1007

Espia durant la Segona Guerra Mundial, assegurava que era irlandès, però en realitat havia nascut a Anglaterra. Va residir durant mig segle a Cotlliure, però la majoria del veïns desconeixien que es tractava d’un literat de renom internacional. La punta de la Poncella de Roses va ser un dels llocs on es va inspirar per escriure algunes de les seves obres. La portada del seu llibre Els catalans està il·lustrada amb una imatge de l’Escala de mitjan segle passat. Amb tot plegat, sembla evident que Patrick O’Brian (Buckinghamshire, 1914 – Dublin, 2000) és un autor a reivindicar des de casa nostra. De moment, el passat cap de setmana ja se’l va homenatjar a Cotlliure.
Coincidint amb la desena edició del Festival del Llibre, que s’ha renovat sota la direcció d’un nou equip, enguany ha tingut com a títol “De l’una a l’altra mar”, amb la voluntat de relacionar el mar i la literatura alhora que buscarà establir vincles amb altres zones litorals de la Mediterrània. Per aquest motiu el protagonista del festival va ser l’escriptor anglès Patrick O’Brian, autor la sèrie de novel·les marítimes d’Aubrey-Maturin.
El programa va incloure conferències, taules rodones, tallers, passejos literaris i projeccions de films. Moltes de les activitats es van centrar en la figura d’O’Brien, coincidint amb el fet que aquest any se’n celebra el centenari del naixement. Dues d’aquestes activitats es van centrar en la relació entre l’autor i el poble on va viure mig segle i on va voler ser enterrat. En concret, es va fer una passejada literària pels indrets de la vila que més el van marcar i després es va celebrar una taula rodona amb la participació de testimonis que el van conèixer.

de londres a cotlliure. Tot i que sempre deia que era nascut a Irlanda, la realitat és que ho havia fet, justament ara fa un segle, en un comtat del sud d’Anglaterra. Va escriure el seu primer llibre als 15 anys, però bona part dels seus treballs de jove van quedar destruïts per una bomba caiguda sobre el seu estudi de Londres durant la Segona Guerra Mundial. Durant aquest conflicte va treballar per a la intel·ligència britànica com a encarregat de la propaganda en operacions especials.
Els seus biògrafs assenyalen que una malaltia respiratòria li va impedir materialitzar el somni de la seva joventut, que no era altre que enrolar- se a la marina. Això, però, no va evitar que anys després assolís un èxit extraordinari amb una sèrie de novel·les historicoliteràries d’èpica naval, emmarcades en les guerres napoleòniques i protagonitzades pel tàndem format per l’heroic capità de la Marina reial anglesa, Jack Aubrey, i el doctor irlandès-català, Stephen Maturin. Master and Comander, la primera de la sèrie, va ser portada al cinema el 2003. En total, va vendre més de quatre milions d’exemplars a tot el món.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li