Al Puig NeulĂłs, des de la Jonquera

0
2059

Amb aquesta ruta dificultosa s’arriba fins al capdamunt de l’icònic cim de la serra de l’Albera


Es faci a peu i a poc a poc, corrent o amb bicicleta de muntanya, el cim del Puig Neulós, el pic culminant de la serra de l’Albera (1.256 metres), és una de les fites esportives més icòniques a l’Alt Empordà. A la Jonquera en surt una ruta circular exigent, dirigida per tant a ciclistes amb experiència i bon to físic, que es caracteritza pel seu recorregut generós –frega els 50 quilòmetres– i per la riquesa natural que l’embolcalla.

Des del municipi fronterer s’ha d’enllaçar, primerament, amb el veïnat de Canadal, tot passant per l’ermita de Sant Jaume. La pujada continua, tot seguit, resseguint indrets de gran interès, com ara el dolmen del Mas La Baleta, un dels monuments megalítics de la contrada amb més solera.

La següent parada és Cantallops. Cal creuar el poble i continuar l’itinerari per la carretera vella de Requesens, enfilant de nou. Aquesta ascensió condueix a espais com el Coll de Medàs i la font ferrosa de la pista de Sant Climent, i just abans d’arribar a la Cantina de Requesens s’ha d’enllaçar amb una pista situada a la dreta, l’avantsala de forts pendents i d’un terreny rocós que requerirà una bona tècnica. Aquest és el camí que portarà els ciclistes cap al cim del Puig Neulós.

Després d’haver gaudit de la panoràmica, cal emprendre la baixada. El primer tram del descens, que passarà pel Coll del Pou, el Coll de l’Ullat i Sant Martí d’Albera, anirà combinant l’asfalt amb la terra dels corriols. Seguidament, la ruta segueix per pista cap al Pla de l’Arca, des d’on s’enllaçarà amb la baixada cap al Pertús. Tocarà, després, creuar l’N-II i pujar cap al fort de Bellaguarda, el pas previ per dirigir-se cap als Panissars. Des d’allà, toca el retorn a la Jonquera.


  • Pots descarregar-te el suplement de ciclisme a l’Alt EmpordĂ , aquĂ­.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li