
Un any més, en gairebé tots els pobles de la comarca es van celebrar activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona
Hi ha coses que no canvien. Ja pot venir una pandèmia que obligui a prendre restriccions, que el 8-M continua i continuarà sent un dia de reivindicacions. Un any més, en gairebé tots els pobles de la comarca s’han celebrat activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona. A falta de manifestacions, hem tingut concentracions i lectures de manifestos en gairebé tots els municipis, que enguany han estat, tant presencials com virtuals, centrats en no només reivindicar la igualtat, sinó en alertar de les repercussions en desigualtat de gènere produïdes per l’arribada de la covid-19.
ATENCIĂ“. Segons informa l’Institut CatalĂ de les Dones, durant el confinament domiciliari estricte, les dones van ocupar-se de manera principal en les tasques domèstiques un 60%. Un fet que contrasta encara mĂ©s si tenim en compte que la seva presència en les ocupacions de primera lĂnia era majoritĂ ria, un 70% en personal sanitari i farmacèutic, per exemple. Els textos demanaven la corresponsabilitat com a via principal per evitar que aquesta crisi suposi un pas enrere en els avenços socials assolits els darrers anys.
AHIR. Les activitats que s’organitzen pel 8-M cada vegada sĂłn mĂ©s imaginatives. Dissenyades pensant en transmetre el missatge al receptor de la millor forma. Una d’aquestes propostes ha estat al Centre de Dia de Peralada, on el personal ha preparat una activitat especial per als mĂ©s grans. De bon matĂ han llegit un manifest explicant què es celebrava, i el motiu pel qual era un acte reivindicatiu. Seguidament, han anat conversant amb els avis i les avies, fent un repĂ s de com era la situaciĂł de la seva època. La Maria n’explica la seva experiència «vaig treballar des dels 11 anys fins als 19, que em vaig casar. DesprĂ©s em vaig quedar a casa a fer feines amb la sogra». L’ha seguit en Juan, un paleta que va treballar en la construcciĂł. Una feina que requereix força fĂsica i en el qual va estat envoltat Ăşnicament de treballadors. Quan li demanen si creu que podria haver treballat amb alguna dona, Ă©s categòric «la dona no tĂ© la mateixa força per a treballar que l’home», però a mida que avança la conversa, admet que «ara sĂ que n’he vist algunes, això vol dir que estĂ canviant». De fet, tĂ© una familiar molt propera que treballa en un cĂ rrec important en una clĂnica «sĂ, la feina de la meva filla tant la podria fer un home com una dona».
AVUI. Figueres, Viladamat, Roses, L’Escala, Vilamalla, La Jonquera, Agullana… SĂłn molts els municipis de la comarca que s’han reivindicat un any mĂ©s. Algunes activitats s’han estrenat per primera vegada, com la cursa de la dona d’Agullana, organitzada per l’Ajuntament de la poblaciĂł i l’AssociaciĂł de FamĂlies d’Alumnes de l’escola LluĂs MariĂ Vidal, s’ha celebrat des de l’1 al 7 de maig i ha comptat amb 253 inscrits. En total s’han recaptat 2.530 euros que s’han destinat Ăntegrament a l’ajuda als malalts de cĂ ncer a travĂ©s de la FundaciĂł Oncolliga.
DEMĂ€. Això no s’atura, i per a que no ho faci, Ă©s necessari recordar les reivindicacions que es demanen durant el Dia Internacional de la Dona al llarg de l’any. Una forma de fer-ho Ă©s a travĂ©s d’accions que quedin visibles permanentment. Els murals en sĂłn un bon exemple. De fet, ja es difĂcil trobar algun municipi de la comarca on no n’hi hagi algun defensant i reivindicant el dret a la igualtat.
Aquest 8-M al camp de futbol de BĂ scara s’ha fet un nou grafiti amb el lema «Juntes som imparables» i una lectura amb la participaciĂł de dones de diferents generacions. TambĂ© ha incorporat nova paret artĂstica CastellĂł d’EmpĂşries, on l’artista Pilar FarrĂ©s ha efectuat el dibuix d’un mur, que ha comptat amb la col·laboraciĂł dels alumnes del municipi.
Una altra fórmula és perllongar les iniciatives, com el Museu del Joguet, que ha canviat el seu fil musical habitual per tres composicions que l’amiga Yuki Isami ha creat en exclusiva per al Museu. La-sala.online ofereix durant tot aquest mes únicament actuacions femenines, una altra forma de reclamar la paritat de gènere a la industria musical, on la seva presència és d’un 33%. Petits, grans passos que creen consciència.
Leave a Reply