Agustí Badosa i Sònia Ortega: «Sant Pere ha de mantenir el triangle d’agricultura, turisme i natura»

0
998

«L’escola, que té 150 anys d’història, necessita una rehabilitació important», assenyalen l’alcalde i la regidora de Promoció Econòmica i Cultura de Sant Pere Pescador


Com definiria el poble de Sant Pere Pescador a algú que no l’ha visitat mai?
S.O.: És un poble amb un entorn espectacular, a prop del mar, però no al costat. És un poble que ha sabut mantenir l’estat de poble i d’entorn rural, això fa que l’entorn es gaudeixi des de diferents àmbits, com ara la natura, i també a través d’activitats esportives i sostenibles.

És un poble molt lligat amb la natura, però pel que fa al patrimoni històric, què en destacarien?
S.O. No és el punt fort del poble, com a Castelló d’Empúries o l’Escala; nosaltres tenim Can Caramany que és un espai de la família Caramany de fa molts segles, però és un espai privat. També tenim l’església barroca, on hi havia un gran altar que es va cremar durant la guerra civil. I d’altra banda, cal destacar que hi ha una gran parròquia de dones que donen molt de suport al capellà, Mn. Joan, i conserven i treballen molt per l’església. Inclús ara no fa gaire, van recuperar i restaurar una campana del segle XVII. A poc a poc, gràcies a aquest grup de la parròquia, s’està recuperant aquest petit patrimoni de Sant Pere.

A.B.: Potser no tenim patrimoni arquitectònic en si, però tenim molta cultura pel que fa a literatura i autors que han escrit sobre el poble, inclús ara tenim una ruta literària que hem creat amb la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Fages de Climent. Tenim un llibre per fer aquesta ruta i aquest any el que volem és implementar la ruta a través de petits faristols i els textos repartits pel poble. Aquesta ruta té molt d’èxit i és una activitat que volem impulsar.

S.O.: I l’altra part cultural que destaquem molt és la teatral. Sant Pere Pescador té molt de patrimoni relacionat amb el teatre, gràcies a l’elenc santperenc que fa molts anys que fa obres amateur, i tenen molt bona anomenada. També tenim les passejades, que va començar a fer-se a través de l’elenc i ara ja fa un parell d’anys que des de l’Ajuntament contractem companyies de microteatre d’arreu del territori i també internacionals, i els sis dilluns de l’estiu tenim les passejades amb representacions de microteatre. I relacionat amb això, ens hem proposat recuperar una mica la capella de Sant Sebastià, que ha estat molts anys tancada i ara hi hem començat a fer exposicions. Ara per Sant Sebastià en farem una altra perquè tenim un gran patrimoni de pintors i artistes que sempre estan disposats a col·laborar amb el poble. I actualment la capella s’està convertint en un punt d’exposició d’aquestes artistes.

Pel que expliquen, fa la sensació que el teixit de poble s’ha sabut mantenir i està unit.
S.O.: Costa una mica perquè hi ha canvis generacionals, però el que sí és cert és que la gent jove i la gent gran són dos col·lectius als quals els demanes alguna col·laboració i sempre hi són. I no ens podem oblidar que les entitats socials i els voluntariats són el que tiren el poble endavant i fan teixit.

Què en destacaria dels projectes que ha pogut tirar endavant durant els seus mandats?
A.B.: Per fer una prèvia, hem de reconèixer que els anys 2020-21 han sigut complicats per la pandèmia i aquest 2022 serà l’any on es veurà el gran gruix de les nostres inversions. Pel que fa a l’escola, necessita una rehabilitació important i també necessita espais suficients i ampliacions. Com que tot és molt limitat, ara estem en el procés d’adquirir un terreny annex que permetria tres factors: ampliacions futures de l’escola, la construcció del dispensari mèdic que també és petit i així es podria ampliar el dia de demà, i la idea és construir un consultori definitiu, i la tercera pota seria tenir un edifici per a serveis socials, que ho tenim delegat a través del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Per tant, aquesta és una inversió important, 750.00 euros, i d’altra banda, tenim altres aspectes que tots els pobles volem envellir i millorar les entrades, augmentar la sostenibilitat amb carrils bici… i en aquest aspecte, ja estem col·laborant amb Vies Verdes i els Next Generation per fer la connexió amb l’Escala que era una deficiència que teníem i això ja s’ha aprovat per part de l’Estat i s’executaria durant aquest 2022. I pel que fa a altres aspectes, volem millorar també la neteja i volem que el poble brilli. Darrerament, ho hem fet notar amb l’adquisició de maquinària especialitzada.

El turisme esportiu i de natura va molt a l’alça, com s’hi aposta?
S.O.: No només hem de pensar en el turisme, sinó en tota la gent que viu al territori i que amb aquesta aposta de més carrils bici i bones connexions, tingui una connectivitat diària i sostenible.

Antigament, el riu era un punt esportiu molt important, com està ara?
S.O.: Hi tenim escola de caiac al club nàutic i es fan moltes activitats, sobretot familiars.
A.B.: Des de l’Ajuntament de Sant Pere vam adquirir el terreny de l’antiga piscifactoria i la idea és fer-hi un centre nàutic de tecnificació. Això s’està treballant conjuntament amb la Federació Catalana de Vela. I ho fem mirant el futur, ja que un altre dels esports que es fa aquí és el Kite, que ara és esport olímpic, i d’aquesta manera els esportistes podrien venir aquí a entrenar.

Una de les característiques de la part litoral són les dunes. És difícil protegir-les?
S.O.: Sant Pere forma part del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i ens el sentim molt nostre, tota la platja està protegida i l’hem de cuidar. De fet, el temporal Gloria ens va donar la raó amb la importància de les dunes, ja que va destrossar la platja, però es va mantenir gran part gràcies a les dunes.
A.B.: A nosaltres ens toca fer la part didàctica i l’usuari ha d’entendre que és zona protegida i que això és beneficiós per a tothom. Estem enmig d’un ecosistema i s’ha de mantenir el màxim possible.

Quin ha de ser el futur de Sant Pere Pescador?
A.B.: Creiem que ha de ser aquest triangle d’agricultura, turisme i natura, que són trets diferencials i com a santperencs ens en podem sentir orgullosos.


  • Consulta l’Hora del Poble de Sant Pere Pescador, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li