Agustí Ayats: ‘Volem construir un projecte propi que ens retorni l’ambició que va fer possible Empuriabrava’

0
1151

Portaveu i membre de l’oposició amb SOM Empuriabrava i Castelló. Ayats fa una radiografia del municipi des del punt de vista de la seva formació política i desgrana diferents problemàtiques que hi ha, actualment, en la gestió municipal. D’altra banda, presenta diferents propostes al govern actual i concreta quin és el paper i la tasca que vol desenvolupar el partit polític al municipi


En diu «desgovern» d’ERC i la Cup, per què?
En diem «desgovern» perquè des del seu govern són incapaços de coordinar accions tan simples com atendre les demandes que sorgeixen a cada veí o associació. Un desgovern on no hi ha projecte propi de futur, ells van complint el dia a dia i la Covid-19 els fa estar pendents tot el dia de gestionar la situació, però no hi ha projectes engrescadors que situïn el municipi on hauria d’estar turísticament. Nosaltres com a projecte propi pensem que s’ha de treballar amb Castelló d’Empúries i el seu centre històric, Empuriabrava i la relació amb el mar i l’espai natural amb els Aiguamolls de l’Empordà. Ells no en saben treure rendiment. Desgovern també perquè només mana l’alcalde, els altres no s’atreveixen a piular. A banda, parlem de desgovern perquè es constata amb projectes com el de la gossera, que no són projectes liderats pels polítics sinó pels tècnics. Els polítics no tenen projecte polític i estem governant des del que pensen els tècnics i, d’altra banda, el fet de tenir un govern on només l’alcalde té dedicació exclusiva fa que no siguin els polítics els qui puguin liderar els projectes.

Parla de la poca agilitat a l’hora de resoldre problemàtiques municipals. Quines són?
Les problemàtiques hi són en molts punts. Per exemple, tenim un problema sistèmic d’incompliment de normes de circulació al municipi com ara excessos de velocitat, no respectar els senyals, etc., que no es gestionen, tot i tenir policia municipal pròpia i efectius suficients. A l’avinguda de la República Catalana hi ha una benzinera i al gir a l’esquerra, que és totalment prohibit, hi ha gent que hi passa constantment. Un altre exemple: al camp de futbol tenim un problema amb un sobreeixidor d’aigua just davant la porta d’entrada al camp i cada vegada que plou moderadament això es converteix en un sobreeixidor. És un problema de la geografia del municipi que sabem que és difícil o més que difícil, és car de resoldre, però cal resoldre’l. Un altre exemple: a Castelló Nou, la rampa per a vianants que passa sota la carretera que connecta amb el nucli antic està plena de males herbes, les bombetes estan foses, hi ha una barana trencada… i al regidor de Barris no li coneixen la cara. Com a oposició hi vam anar, vam parlar amb els responsables de Castelló 2000 i en una setmana estava resolt. És en aquest sentit que parlem de la falta d’atendre els problemes quotidians. A banda de no tenir projecte a llarg termini, són incapaços de gestionar el que és quotidià.

Ara hi ha hagut rebombori amb la gestió de la zona blava. Com s’hauria de tractar?
Una de les promeses de l’alcalde durant la campanya va ser que trauria la zona blava, però sense estudiar-ne les conseqüències. Els comerciants diuen que sense zona blava no hi haurà disponibilitat de pàrquing per tal que la gent vingui a comprar o a menjar als restaurants. No ho considerem adequat, havíem apostat per fer un pla de mobilitat i justament un dels punts per estudiar era aquest: estudiar la necessitat de zones blaves i verdes a tot el municipi. A banda, l’alcalde es va embolicar amb una batalla que té perduda amb la concessionària. Va dir que aquest any ningú pagarà zona blava i resulta que ha sigut mentida. Què ha passat? La gent que aparcava havia de posar igualment la moneda per al tiquet, si no, se’ls multava, i havien d’anar als comerços perquè els retornessin l’euro i a més a més, el que s’ha aconseguit en no voler negociar amb la concessionària és que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es trobarà amb un contenciós que reclamarà molts diners.

Quin era aquest projecte urbanístic que esmentava abans?
Som Empuriabrava i Castelló, si una cosa tenim com a ADN del partit, és que no és un partit ni personalitat que pretengui tenir una visió messiànica del que passarà. Creiem que qualsevol acció s’ha de dur a terme des del màxim rigor i fonamentació tècnica, per això al Pressupost 2020 vam fer una proposta a l’alcalde de fer un concurs d’idees entre professionals per resoldre tots els problemes de mobilitat i la vialitat del futur. Resulta que s’estan construint voreres amb el model de fa 25 anys i que s’ha demostrat que són ineficients, i les tornem a repetir. Quan algú demana un carril bici, s’agafa un pot de pintura i el pinten sense que representi cap seguretat per la gent que transita pel municipi… Hi ha tota una sèrie de mancances per a les quals l’Ajuntament no té una solució seriosa. D’aquest estudi que vam proposar en volíem extreure una guia de model per a totes les obres futures. Vam arribar a un acord amb l’alcalde, ha passat un any, i sigui per una cosa o altra, no s’ha tirat endavant. Quan ara hàgim de negociar els pròxims pressupostos li recordarem, i alhora li farem alguna altra proposta. I si és incapaç de tirar-ho endavant li exigirem que ho faci públic.

A quines noves «propostes» es refereix pel Pressupost 2021?
Primer exigirem el compliment de l’estudi de mobilitat i viabilitat i segon, s’ha demostrat que el municipi té una necessitat d’habitatge social molt important, que ens la va posar en relleu un concurs públic per assignar 10 pisos. S’hi van presentar cent propostes, per tant, tenim clar que hi ha 90 famílies que necessiten un habitatge. La política de l’Ajuntament és destinar uns 150.000 euros a habitatge per comprar un pis. Això és maquillatge i poc fonament. Nosaltres demanarem que el pressupost sigui de 250.000 o 300.000 euros per comprar un solar i construir-hi un edifici d’habitatges, amb la idea que no el pagui l’Ajuntament, sinó les famílies interessades. És a dir, fer una cooperativa en què l’Ajuntament posi a disposició el solar, ajudi en la construcció i el comprin els veïns, com a habitatge de protecció oficial. Per aconseguir què? Començar a resoldre el problema d’habitatge a llarg termini. Com a model tenim la urbanització del Botxí, que ha posat molts veïns que no tenien habitatge propi en un habitatge digne. És replicar el model d’èxit.

Foto: Àngel Reynal

I pel que fa a altres solucions a llarg termini?
En cap moment volem ser falca d’un govern incapaç de col·laborar. Per tant, treballem en un projecte de llarg recorregut amb què volem potenciar el municipi en tres eixos: la cultura relacionada amb el centre històric; l’àmbit marítim amb la marina residencial més gran d’Europa, que tenim desatesa, i la natura a través del parc natural. Empuriabrava porta molts anys de retard en inversions però alhora al nucli antic de Castelló les inversions que es fan no tenen un retorn econòmic ni social. Al centre els comerços estan tancats, tenim un municipi que s’hauria d’emmirallar amb Besalú, Pals o Peratallada… i resulta que no ens podem emmirallar amb ningú.

Com analitza la situació socioeconòmica al municipi?
Castelló i Empuriabrava són dues realitats diferents, tot i que coexisteixen. Al nucli el que veiem és que no és prou atractiu per generar una activitat econòmica constant, per tant, està patint un drenatge de negocis, que hi ha hagut tota la vida i es van tacant. Segurament és un problema comú a moltes ciutats. A banda, hi ha Empuriabrava, eminentment turística i amb molts negocis, alguns que funcionen i d’altres que no. Els negocis de la nàutica aquest estiu han sigut una excepció, dins el gran drama per la manca de turisme, però han funcionat igual que els altres anys. En canvi, la restauració ha patit molt. Pensem que per aconseguir que Empuriabrava repunti i torni a ser aquella Empuriabrava atractiva i innovadora hem de fer projectes com els que es van fer al passeig marítim. Aquest projecte ens demostra que la col·laboració funciona, hi han treballat tots els alcaldes i era un projecte transversal. Hem de buscar projectes d’aquest tipus. Des del nostre partit parlem de la construcció d’una dàrsena al sector de Flamicell que hauria de resoldre el problema de trànsit d’embarcacions, carregades en remolcs, que a l’estiu dificulten el trànsit. Alhora seria un projecte que reportaria diners a l’Ajuntament, i el POUM, a més, ho recull. En l’àmbit socioeconòmic també pensem que és fonamental incrementar la relació que té el parc natural amb el municipi. El 50% del parc és terme municipal de Castelló i més del 50% d’aquest està dins el parc i no hi ha interacció. Per ajudar el teixit social i econòmic del municipi cal potenciar totes les virtuts que té el municipi, que en té moltes però estan desateses.

El seu partit va presentar al·legacions a la proposta de la nova gossera municipal. Per què?
Aquesta és una altra de les decisions que no ens encaixa. Com pot ser que un govern tingui al cap modificar el POUM –poca broma– per incloure un nou sistema de gossera dins d’uns terrenys agrícoles de valor? Una gossera d’uns 8.000 m2 en què haurem d’invertir 600.000 o 700.000 euros perquè sigui realitat, quan la comarca té un projecte com el de la protectora d’animals a Pedret i Marzà, que si no vaig errat i la consellera de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà m’ha dit la veritat, han confirmat que aquesta legislatura seria una realitat. Com a idea no ens encaixa però llavors vam fer una anàlisi de l’expedient de modificació puntual de POUM i vam trobar 16 errors o omissions. Per això hem presentat al·legacions, pensem que no és el model a seguir. Seria fonamental conèixer l’opinió real de l’associació Progat i Gos d’Empuriabrava o la Fundació Lola.

Quin és el paper que ha de jugar SOM Empuriabrava i Castelló, com a oposició?
Vam treure una paraula, que no sabem si està acceptada o no, i és que nosaltres treballem a l’Ajuntament «col·laborativament». Som exigents i som crítics però treballem «col·laborativament». Li hem fet arribar moltes propostes a l’alcalde però no sabem si per manca de temps, de ganes o de sectarisme no s’acaben de portar a terme mai. Volem construir un projecte propi que ens retorni l’ambició que va fer possible Empuriabrava, el 1967. Som rabiosament democràtics i volem obrir les portes al municipi perquè la gent se senti seu el projecte municipal. Volem transmetre una altra manera de fer política, sense un líder messiànic que sigui el que ho guia tot sinó buscar un projecte on tothom se senti còmode.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li