Agricultura investiga les causes de l’estranya mort de bestiar en granges de tot Girona

0
801

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha reconegut que la Generalitat desconeix què està causant la mort de centenars d’ovelles i cabres a granges de les demarcacions de Girona i Barcelona. ‘Es tracta d’una cosa nova i no s’ha demostrat que la vacuna de la llengua blava ho causi’, ha confessat Llena que ha demanat que no es creï ‘alarma social’. ‘Tenim tota la ciència investigant quina és la causa’, ha dit. El departament té constància de 1.500 caps de bestiar morts en aquestes circumstàncies en els darrers mesos a 38 explotacions ramaderes, 32 de les quals estan situades a les comarques gironines. D’aquestes, set presenten ‘mortaldat acusada’.

Llena ha declarat que l’explicació al fenomen ‘no és fàcil’ i ha explicat que la hipòtesi de la vacuna no s’ha demostrat la correcta ja que a tota Europa i l’estat espanyol s’ha usat aquesta vacuna i només hi ha problemes a Catalunya. Llena ha detallat que, de moment, les autòpsies fetes a animals morts han descartat ‘una relació causa-efecte entre la vacuna i la mort del bestiar’. ‘Això no vol dir que aquesta hipòtesi quedi descartada però de moment no hi ha cap mecanisme científic que així ho pugui demostrar’, ha volgut puntualitzar Llena.

‘Entenc el neguit però tota la ciència està estudiant què passa’, ha volgut tranquil·litzar als ramaders el conseller. A més, Llena s’ha compromès a obrir una línia d’ajuts especials per als ramaders que hagin tingut més pèrdues. La comarca més afectada en aquests moments és el Baix Empordà.

Els animals que moren pateixen un fort aprimament i anèmies que els acaben produït la mort i, en casos de les femelles embarassades, els provoca avortar o es queden sense llet. El DAR també ha comunicat que des del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, també s’han fet estudis sobre casos apareguts a explotacions d’altres Comunitats Autònomes, com Castella i Lleó, i no s’ha trobat cap relació entre l’aplicació de la vacuna de llengua blava i l’aparició d’aquests símptomes. També ha volgut deixar clar que ‘en cap cas’ aquests símptomes poden afectar les persones ja que els exemplars morts no van a la cadena alimentària.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li