Agraïment per les donacions d’obres

0
1575

La sala Oberta del Museu de l’Empordà aplega una seixantena d’obres amb l’exposició ‘Noves adquisicions (2015-2018)’


 

Cap de setmana d’inauguracions al Museu de l’Empordà. Si dissabte, 26 de gener, s’obria «Ésser expropiat» a Casa Empordà, el dia abans, el 25 de gener, es presentava «Noves adquisicions (2015-2018)» a la sala Oberta del Museu. Fins al 31 de març, s’exhibeixen seixanta obres de les cent vint que s’han adquirit els darrers quatre anys. El quadre que presideix la sala és un retrat de Narcís Monturiol, de qui enguany se celebra el bicentenari del seu naixement, pintat per Ramon Martí Alsina i comprat el 2016. Una escultura del desaparegut artista Adrià Ciurana; l’esbós preparatori del mural que Paula Bonet va fer a la façana lateral del Museu; un dibuix a carbó de Juan Nuñez, mestre de Salvador Dalí, i dos olis de Bartomeu Massot i Carme Escursell, realitzats durant la seva etapa de formació a l’estudi de Ramon Reig, són de les peces amb més protagonisme. Així mateix, es poden veure quadres de Ramon Pichot i Antoni Pitxot; l’escultura No ens maltracten, és la seva cultura, d’Albert Llobet; els cartells de la Muga Caula; peces d’Enric Bardera o les rellevants fotografies i paisatges, en blanc i negre, de Joaquim Fort de Ribot.

Segons expliquen el director del Museu, Eduard Bech, i la conservadora Teresa Miquel, «Noves adquisicions (2015-2018)» és un agraïment a «totes les persones que confien en el Museu de l’Empordà per donar, dipositar o vendre obres de la seva propietat». Algunes de les obres s’han incorporat al fons en forma de donació o dipòsit. D’altres, a través d’una partida pressupostària de l’Ajuntament de Figueres, que destina 10.000 euros anuals a la compra de peces. Bech emfatitza la importància d’aquestes compres: «En alguns museus, per qüestions polítiques, hi ha hagut la necessitat de retallar pressupostos i s’han retallat les adquisicions. És un problema que ens trobarem d’aquí a uns anys, perquè tot el que hauria d’haver adquirit l’Administració pública estarà en mans privades».

POLÍTICA D’ADQUISICIONS. Des del Museu estan enllestint la redacció de la política d’adquisicions amb tres objectius molt clars: la millora de la representació d’artistes que estan o han treballat a l’Empordà, l’aposta pel talent emergent i la presència de dones creadores. «Volem ser un museu feminista i estem treballant per recuperar dones artistes», assegura Bech. La Xarxa de Museus de Catalunya ha impulsat la redacció d’una política d’adquisicions als centres museístics que en formen part perquè «cadascun tingui les seves pròpies especificitats i, alhora, formin una gran col·lecció a escala nacional».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li