
Fa uns dies, abans que la paraula relator i els videoblogs d’insignes periodĂstiques inflamessin amb les seves opinions l’opiniĂł publicada (no sĂ© quina influència real tenen els seus veredictes en l’opiniĂł pĂşblica) vaig escoltar, en Els matins de TV3, l’Antoni Puigvert dissertar sobre l’à gora i el temple. Subscric la seva opiniĂł, no obstant això, vull donar la meva.
Quan llegeixo, sento i veig qualsevol informació sobre la relació entre Catalunya i Espanya, llegeixo, sento i veig que la majoria de proclames, en un sentit o altre, les fan persones pujades en un púlpit, vociferant homilies, a les seves hosts més convençudes. Discursos messià nics que criden l’enfrontament civil. Acusacions de traïció, als qui volen dialogar, i de guerra civilistes a les flà mules del PP i Cs.
Llavors, la meva memòria busca una imatge, la de Joan de BorbĂł, quan va cedir al seu fill, Joan Carles I, la prefectura de la Casa Reial. El comte de Barcelona va venir a dir: «Majestat, per Espanya, tot per Espanya». I, en aquest tot per Espanya, per l’Espanya una i unida, encara que sigui per les cadenes, es neguen drets civils, es persegueix la llibertat d’expressiĂł o es retorça la interpretaciĂł de les lleis per acusar, de delictes excessius, uns polĂtics, que segons la docta opiniĂł de catedrĂ tics en dret, d’aquest paĂs i d’altres paĂŻsos, reconeixen com a acusacions infundades, exagerades, quan no falses.
Clar, clar, per a tu la culpa la té Espanya!
I, no, aquĂ, a Catalunya tambĂ© hi ha molta gent pujada al pĂşlpit.
La segona accepciĂł de la paraula temple diu que es tracta d’un lloc real o imaginari on es considera que resideix alguna cosa noble, digne de ser venerat, o on es conrea amb especial devociĂł una ciència, un art o una virtut. Molt em temo que els polĂtics espanyols, incloent-hi els catalans, tenen poca virtut, excepte honroses excepcions, dominen poc l’art de la retòrica, les seves opinions gairebĂ© sempre manquen de cap ciència i la seva Ăşnica devociĂł Ă©s la del poder i els seus privilegis. Poca noblesa hi ha en la corrupciĂł dels partits, en l’ús i abĂşs de les prebendes que dona el poder, aquest lloc, de l’imaginari col·lectiu, en el qual viuen les classes dirigents i des d’on s’intenta inculcar, al comĂş dels ciutadans, que ha de ser venerat.
Jo opino que cap instituciĂł de l’Estat mereix ser venerada, ni a Espanya ni a Catalunya, atès que ambdues tenen la noblesa del viure diari dels seus ciutadans i no dels qui les representen. La identitat de les pĂ tries sĂłn sentiments que mai s’haurien d’imposar, bĂ© al contrari, sentir-se part d’una comunitat, tenir ganes de participar-hi, de fer coses per ella, un, les sent com a pròpies quan els seus drets i deures sĂłn complerts, quan no se sent exclòs per l’odi, d’uns o uns altres, quan confia en l’honorabilitat dels seus polĂtics, quan creu que les lleis sĂłn justes i no emmordassen, quan s’imparteix justĂcia i no s’imposa ideologia dominant alguna.
Mentre aquest lloc real al que anomenem Espanya sigui un temple de polĂtics corruptes, que conviden al fet que els ciutadans s’enfrontin entre si; mentre els polĂtics s’inventin ximpleries d’una Catalunya enfrontada a una altra Catalunya; mentre els mitjans de comunicaciĂł intentin adoctrinar en comptes d’informar i analitzar profundament l’origen del conflicte i proposar Ă gores, on les diferents opinions ajudin a construir una soluciĂł i no a aprofundir en les ferides; mentre això ocorri, la polĂtica seguirĂ desprestigiada i el periodisme, tambĂ©. I, la qual cosa Ă©s veritablement molt greu: Espanya i Catalunya continuaran polĂticament enfrontades.
Quan un passeja pels carrers, amb els ulls i les oĂŻdes molt oberts, no veu tals enfrontaments. L’única cosa que veu i sent Ă©s que la gent vol viure arribant a fi de mes, tenir confiança que demĂ no li trauran la casa, que podrĂ treballar i cobrar un sou que li permeti viure dignament. Això Ă©s el que sento i veig, i un silenci clamorĂłs quan es parla de polĂtica. Alguna vegada, quan l’afartament de parlar del Barça o del Madrid Ă©s evident i es comenta l’última homilia, mĂ©s aviat boutade, de tal o tal polĂtic, la majoria de persones intenten no opinar amb vehemència, escolten i, de vegades, diuen mĂ©s els seus gestos i expressiĂł no verbal que les seves paraules. Els mĂ©s sincers et manifesten que ells no mengen pĂ tries, ni flĂ mules polĂtiques i resolen qualsevol altre comentari sobre aquest tema.
Penso que quan es va pactar la reforma polĂtica, en la transiciĂł a la democrĂ cia, una de les coses que no es van fer bĂ© va ser la nul·la cultura polĂtica que es va inculcar a un poble, que hi havia estat sotmès a una de les dictadures mĂ©s feroces del segle XX. La por d’un vessament de sang o a un cop militar ens va complicar el pas d’una democrĂ cia orgĂ nica (JosĂ© MarĂa Aznar LĂłpez va declarar a Mundo Diario que no trairia els principis fonamentals del moviment) a una democrĂ cia mĂ©s profundament democrĂ tica. El pacte constitucional de 1978 queda avui en dubte quan hi ha polĂtics que es burlen d’aquells que lluiten contra l’oblit dels crims del franquisme, quan hi ha partits polĂtics que volen veure la memòria històrica amb amnèsia i no oculten que els seus cromosomes sĂłn feixistes. El dolent, que es va fer llavors, torna com au fènix, a ressorgir. Tant Ă©s aixĂ que els qui van votar no a la tan portada i portada ConstituciĂł del 78, avui la defensen, i solament permeten que sigui retocada quan la reforma afavoreix els seus interessos, mentre l’eleven als altars de la veneraciĂł. I, aquells que majoritĂ riament la van votar (el 90% dels ciutadans de Catalunya), avui volen que es reformi en el sentit que propiciĂŻ de forma clara que l’Estat Ă©s plurinacional i plurilingĂĽe. Si s’acceptĂ©s la realitat, Espanya seria una i diversa, rica en cultura i matisos.
Porto estona dissertant sobre els summes sacerdots del temple constitucional. Ells, pujats al pĂşlpit de l’insult, la desqualificaciĂł i l’enfrontament, dictaminen qui tĂ© o no puresa de sang i a qui el tribunal inquisitorial haurĂ de jutjar i condemnar als suplicis de la privaciĂł de llibertat. En aquest moment, hem de recordar el principi de l’à gora, aquesta plaça pĂşblica que albergava el mercat i es va convertir al centre polĂtic de la ciutat.
Les places públiques ja no són fòrums. No volen les autoritats que les places i els carrers es converteixin en à gores ciutadanes reunides en assemblees debatent propostes, idees; places públiques convertides en espais on es discuteix amb passió i sense acritud sobre les necessitats reals i bà siques dels ciutadans, on es coopera perquè ningú quedi exclòs.
Hòstia!, Juan Jesús, no escriguis fugides als teus propis somnis.
Somnis o no, hem de recuperar el sentit de l’à gora. La polĂtica que practiquen els oficiants professionals de la polĂtica no estĂ a la plaça pĂşblica, ells, en veritat, no busquen solucions als problemes dels ciutadans. Les seves discussions i les seves dialèctiques disten de ser espais per a una meditaciĂł assossegada i silenciosa, Ă©s a dir, sense soroll mediĂ tic, que llegeixi ben l’enunciat dels problemes i intentin solucionar-los, sense afegir ni crear problemes mĂ©s greus.
Escoltem la dialèctica del PP, Cs i Vox del diumenge passat als carrers de Madrid i meditem en silenci sobre l’abast de les seves paraules. No van ser conciliadores, no van buscar cap bé d’Espanya: buscaven vots. Apel·laven a fanatismes inoculats amb falsedats i enganys.
A la plaça ColĂłn, de Madrid, s’hi van congregar 45 mil persones. Les banderes van onejar i els braços en alt van mostrar una certa nostĂ lgia. Els manifestos no van poder ocultar les seves veritables intencions. Els posats autoritaris i les opinions recollides entre els assistents destil·laven una certa intolerĂ ncia. I, ara, suposem, que la xifra de manifestants ascendĂs a la que han donat els tres partits convocants, fins i tot, en podem pujar el nombre i, ni per remei, la suma arribarĂ a la xifra de manifestants dels Ăşltims anys a Catalunya. Llavors, valen mĂ©s les reivindicacions dels qui es van manifestar a Madrid que les dels participants a Barcelona? No sĂ© si Ă©s una pregunta sense resposta.
En aquest moment de convulsiĂł, el mateix dia que s’inicia el judici als polĂtics catalans, percebo la por i la falta de valentia per resoldre un problema de convivència, un problema que ve des de lluny, de molt lluny i divideix aquest paĂs en dues visions oposades del mateix: la de l’Espanya una i no plural i l’altra la que creu en la seva diversitat plurinacional i plurilingĂĽe. Aquest problema no l’hauria de resoldre cap sentència, de fet, no ho farĂ , fins i tot Ă©s probable que ho agreugi. L’Estat vencerĂ . Els partits polĂtics espanyols, sobretot la dreta i els sectors conservadors d’una esquerra que va deixar en l’oblit els seus ideals republicans. Tots ells, aixecaran les seves banderes victorioses. I, potser, d’aquĂ a un temps, abans que l’embriaguesa no els deixi veure amb claredat, pensaran que quan es venç sense convenciment l’única cosa que deixa aquesta victòria Ă©s humiliaciĂł i ressentiment.
Escric aquestes paraules i ve a la meva memòria el titulo d’un poema de Miguel Hernández, Abans de l’odi. I, penso si encara Ă©s abans, si els periodistes no hem contribuĂŻt a la incomprensiĂł dels qui pensen diferent, si hem fet prou per alçar ponts en l’à gora, aquests vincles que estan destruint uns polĂtics incompetents.
Leave a Reply