Agnès Lladó: «Vull ser alcaldessa perquè a l’Ajuntament hi hagi algú que es cregui la ciutat»

0
3049

És la portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Figueres des del 2015, quan pren el relleu a Albert Testart per la seva renúncia. Aquesta serà la primera vegada que encapçala una llista, en els últims tres anys ha estat regidora i consellera comarcal


Des de fa pocs dies se sap que l’assemblea local d’ERC a Figueres l’ha escollit com a número u a les pròximes eleccions municipals i serà la seva primera candidatura com a alcaldable.
Des del novembre del 2015 en soc la portaveu, per tant, hem fet molta feina. Quan em vaig presentar com a candidata per ERC a Figueres no m’imaginava anar de cap de llista, en Francesc Canet m’ho havia demanat moltes vegades i jo sempre havia prioritzat la meva àrea laboral. Però una vegada ja estàs a l’Ajuntament i fas les tasques de portaveu et vas integrant més, coneixes més gent, comparteixes projectes amb persones que estan molt il·lusionades i al moment de prendre decisions fas pros i contres, ho valores amb la família i la veritat és que a mi em fa molta il·lusió encapçalar el projecte d’ERC i fer-ho per a la ciutat que m’ha vist néixer, a la qual tinc la sort de seguir-hi treballant i on tinc tota la meva família. Estic engrescada, és un repte molt gran que comportarà molta feina però estic il·lusionada per la gent que m’ha acompanyat, m’acompanya i m’acompanyarà.

Amb la notícia les xarxes socials van reaccionar de pressa, tant per bé com per malament. Què els diries als usuaris que van publicar la seva foto capgirada?
Els diria que és evident que necessitem ser més gent. ERC vol tirar del carro d’un projecte molt transversal perquè creiem que és el que la ciutat necessita, i per tant, el que diria és que vinguin a crear projecte, que se sumin a treballar per la ciutat. ERC és un partit assembleari on les primàries, que són el que ells reclamen, les fem sempre. Qualsevol persona, sigui militant o no, es pot presentar i en aquest cas no es va presentar ningú. Entomo les crítiques sense problemes i del que es tracta és que siguem capaços de liderar un projecte que la gent es pugui fer seu. Al cap i a la fi no es tracta de qui el lidera, sinó de quin projecte presentes per a la ciutat. Fins ara hi ha hagut massa personalismes i pocs projectes col·lectius i em fa molta il·lusió presentar un projecte que els figuerencs sentin com a seu i poder treure la ciutat del pou on alguns l’han posat.

I quin és aquest projecte que, segons deia vostè mateixa, és «el millor»?
Figueres necessita una transformació econòmica i social important, totes les dades i les ràtios ens ho demostren. Tindrem el millor projecte perquè comptarem amb moltes persones, sumarem amb tota aquella gent que cregui que Figueres necessita tenir clar cap on va. La ciutat ha de tenir un full de ruta concret i volem crear-lo de manera conjunta. Pensem que cal evitar els grans projectes faraònics i personalistes i empatitzar amb les necessitats dels veïns i que nosaltres mateixos, com a ciutadans, tenim. Per això diem que serà el millor projecte, perquè tindrà empatia i la seva intenció és transformar Figueres, ja que necessita una bona sacsejada. I la política ha de servir per canviar les coses.

Parla d’una «transformació econòmica i social», però quins han de ser els canvis?
Necessitem que Figueres generi més ocupació de la que té. Necessitem donar importància al comerç local, que, avui dia, és l’única font d’ocupació que té la ciutat. Nosaltres hem presentat al govern, i forma part dels acords de pressupost, un consell municipal de comerç, perquè sigui el mateix Ajuntament qui lideri les polítiques de comerç, qui marqui un full de ruta clar i qui marqui els objectius. No es tracta d’anar posant pegats, necessitem que els joves es quedin a Figueres i retenir el talent.

I des de la seva posició política, com creu que s’haurien d’executar? I quines accions concretes s’haurien de fer?
Doncs aplicant mesures concretes, i això és el que estem treballant amb gent del sector de l’ocupació i sobretot amb joves des de fa molt temps. El que volem és que la gent vingui a participar i que aquest pugui ser un projecte que ens sentim nostre. Ara el que tenim són les accions que hem anat portant a terme durant aquest mandat i que acabarem aquest any com ara: una oficina municipal d’innovació i formació, la segona fase del centre Ferran Sunyer, que vol projectar aquesta innovació i formació per tal que les empreses puguin quedar-se a Figueres a una incubadora empresarial. Necessitem generar sinergies en l’àmbit comarcal i que Figueres sigui realment la capital de comarca i ho sigui de manera generosa. I sobre les accions concretes, ja les anirem desenvolupant, les estem creant i per això ens hem posat a treballar tan d’hora i hem sigut els únics que hem dit qui encapçalarà el projecte.

Tornant a la candidatura, per què vol ser alcaldessa de Figueres?
Vull ser alcaldessa de Figueres perquè a l’Ajuntament hi hagi algú que realment es cregui la ciutat, i se la cregui no perquè pugui ser un trampolí per arribar a altres càrrecs, encara que no posaré en dubte que l’altra gent que hi ha hagut s’estima Figueres, però crec que puc aportar novetat, treball en equip; soc una persona de treballar molt en equip i no m’agraden els personalismes i la gent que va sola. Vull que els figuerencs sentin que a l’Ajuntament hi ha un equip de persones amb qui poden confiar i poden creure. ERC ha demostrat a Figueres, en aquests tres anys, que som creïbles i coherents. A Figueres li falta credibilitat i confiança, crec que podem aportar esperança i vull ser alcaldessa per reactivar aquesta ciutat, per transformar-la i sobretot per empatitzar amb els figuerencs. És necessari que sàpiguen que hi ha una possible alcaldessa que sap quines són les seves necessitats, que les comparteix i que es deixarà la pell perquè es puguin resoldre. A vegades no és fàcil i des del consistori no es poden resoldre tots els problemes però has de saber anar als llocs on faci falta i saber sumar amb tothom, nosaltres som això. Aquest no és el projecte d’Agnès Lladó, és el projecte d’ERC i de tota la gent que en vulgui formar part.

I amb quin equip li agradaria comptar?
Els noms s’aniran posant més endavant. A ERC no hi sobra ningú, la gent que hi hem estat hi hem de continuar estant-hi però també hem d’obrir-nos. Hem de buscar aquesta transversalitat, com vam fer el 2015 amb una llista que tenia molta gent de diferents sectors, gent independent i que veien ERC com a esperança.

Aquest projecte ha de dir cap on ha d’anar Figueres. Per exemple, què hauria de passar amb l’estació de tren del centre?
ERC aposta pel soterrament de les vies al centre i per una estació al centre. No es va considerar així, tot i que hi havia una forta pressió social. Nosaltres hi seguim apostant, és cert que tenim el TAV a Figueres-Vilafant i que aquesta estació no marxarà però no podem tenir la cicatriu que tenim, avui dia, al centre de la ciutat. Perquè més enllà que sigui una cicatriu urbanística i que impliqui una manca de seguretat important, és també una cicatriu mental que no permet que Figueres creixi més enllà. Cal obrir molts calaixos que tenen projectes i cal donar-los llum o fer-los desaparèixer.

D’aquests projectes al calaix, amb quins es quedaria i quins enviaria a la paperera?
El tema del soterrament n’és un que em quedaria. També hi ha el POUM, que és importantíssim. Si volem una Figueres més dinàmica i moderna i que sàpiga on va no ens podem permetre tenir un POUM del 1983 perquè tots coincidirem que la Figueres de llavors amb la del 2018 no té res a veure. Cal tirar endavant les polítiques de comerç que deia abans, ens cal reactivar econòmicament la ciutat i ens cal un projecte per fer-ho i que sigui clar. Cal molta valentia política perquè ens caldrà sumar amb molta gent, les majories absolutes desapareixeran.

ÀNGEL REYNAL

Seran, suposadament, unes eleccions bastant fraccionades… Amb quins partits té més afinitat?
Seran unes eleccions molt difícils i dependrà de la situació en l’àmbit nacional. La política municipal és la política que més poden palpar els veïns i ERC Figueres vol sumar amb tothom que tingui els mateixos valors i que respectin les llibertats individuals i els drets civils de cadascú. No direm que pactarem amb aquests o amb els altres, perquè estaríem fent un flac favor a la ciutat. El que tenim clar és que no pactarem amb formacions que no respectin els drets i les llibertats.

Membres del plenari consideren que ERC està fent una oposició dolça a PDeCAT. Què en pensa?
Nosaltres creiem que no, no fem una oposició dolça, fem una oposició constructiva. El fet d’estar a l’oposició no vol dir que t’hagis d’estar queixant tot el dia, nosaltres el que fem són propostes. D’altres es queixen, nosaltres quan hem hagut de ser contundents ho hem sigut, la situació al plenari ve derivada d’un trencament de govern amb una segregació que fa molt difícil que pugui haver-hi un canvi. ERC va ser l’única formació que va presentar públicament una proposta molt clara de govern de concentració independentista i la resposta va ser «no». El que hem estat fent aquesta legislatura ha sigut apostar per aquest programa, hem arribat a acords amb el govern molt concrets. Quan hi ha hagut temes en què nosaltres teníem clara la nostra posició, l’hem defensat. I no em voldria oblidar del tema del circ: el govern no va fer la feina i vam actuar en conseqüència, en canvi altres van apostar per anar a fer canyes, aquesta és la diferència entre una oposició i l’altra.

Fa uns mesos demanaven el cap de Marta Felip, Manel Toro i Pere Casellas i finalment van aprovar els pressupostos de PDeCAT.
Nosaltres vam apostar per un govern de concentració i la resposta va ser no, a partir d’aquí, la vida continua. El que no podem és deixar una ciutat sense pressupost o, encara pitjor, amb el pressupost de la senyora Marta Felip.

Com a portaveu, què creu que ha aconseguit ERC a Figueres aquesta legislatura?
Durant aquests tres anys i el que encara ens queda, hem de dir que no passaran a la història perquè s’hagin fet moltíssimes coses a Figueres… crec que ERC haurà aconseguit demostrar que fer oposició de manera constructiva és possible i que al final estem fent política municipal, i el més important és que els ciutadans notin que la gent escollida està allà per treballar. Crec que aconseguirem tenir la segona fase del centre Ferran Sunyer; hem aconseguit, per exemple, que es tirin endavant els pressupostos participatius. És veritat que no ha sigut una gestió excel·lent però nosaltres presentarem una proposta que creiem que serà molt millor pels pressupostos participatius. És cert que durant molt temps hem tingut la sensació que no sabíem on anàvem, hi ha una frase de Sèneca que ho defineix molt bé: «No hi ha vent favorable per a aquell que no sap on va», i a Figueres hem de fer que hi hagi molts vents favorables perquè voldrà dir que ho tenim clar.

Parlava d’esperança però precisament Figueres està en un moment delicat, tal com mostren els índexs de pobresa i d’exclusió social.
És per això que diem que un dels eixos del nostre projecte és la transformació econòmica i social de la ciutat. Un dels problemes de Figueres és que no es pot creure en allò que no hem creat i estem acostumats que es treballava per uns o pels altres però no per un tot. Veient la ciutat, no a tot arreu hi ha les mateixes necessitats i hem de fer un zoom i mirar en funció de les necessitats de casa zona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li