Agents Rurals i Forestals faran rutes pels camps durant la sega per reduir els incendis

0
1771

El DARP ha començat a aplicar per primer cop el pla operatiu de vigilància i suport de la campanya de la sega a l’Alt Empordà


 

Intentar reduir el nombre d’incendis forestals provocats o relacionats amb els treballs de recol·lecció dels cereals i, en cas que encara n’hi hagi algun, minimitzar-ne els danys. Aquest és, a grans trets, el principal objectiu de la campanya de la sega del 2018, un pla operatiu especial de vigilància i suport al món rural que el DARP (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat) ha començat a aplicar als camps de conreu l’Alt Empordà.

Emmarcat en la campanya de prevenció d’incendis forestals, el dispositiu es va posar en marxa el 15 de juny i s’allargarà fins a finals de juliol (coincidint amb la collita del cereal). Durant aquest temps, el Cos d’Agents Rurals ha desplegat un operatiu radial per fer un control especial i dels pagesos que estan collint els cereals. Les patrulles faran uns itineraris diaris per intentar cobrir el màxim del territori, i comptaran amb el suport del seu Grup de Suport Aeri (per millorar la detecció d’eventuals columnes de fum), de les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) i del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana.

L’objectiu és doble: d’una banda informar i, de l’altra, en cas que detectin algun foc, fer una primera intervenció fins que arribin els equips d’extinció dels Bombers. Prèviament, els Agents Rurals ja havien impartit diverses xerrades formatives i informatives, tant al sector agrícola com al Consell Comarcal (perquè els alcaldes també estiguin informats i puguin reforçar la coordinació). Durant les jornades, van explicar als pagesos quines són les mesures preventives obligatòries, així com la importància de fer un manteniment de la maquinària. També els van recordar com actuar amb seguretat i eficàcia davant d’un possible incendi, i els van proposar algunes mesures addicionals complementàries.

UNA CAMPANYA EFECTIVA. La sega és una activitat agrària amb un risc d’incendi important, ja que es fa amb unes temperatures molt elevades, unes humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. Per això la Generalitat va començar a aplicar aquesta campanya ara fa set anys en diverses comarques catalanes, i les dades n’han demostrat l’efectivitat. Des del 2012, el nombre d’incendis provocats per la sega s’ha reduït un 80% a les àrees on ja s’aplicava l’operatiu. Davant d’aquests bons resultats, enguany s’ha estès a l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès. I amb aquestes ja són deu les comarques catalanes que hi participen (les altres són l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell); un territori que representa el 67% de la superfície de conreu catalana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li