Afers Religiosos no troba “ni oportú ni necessari” regular l’ús del burca i el nicab

0
964

La directora d’Afers Religiosos de la Generalitat, Montserrat Coll, ha defensat en declaracions la no regulació específica del vel integral. ‘Hem sobredimensionat el debat perquè ja hi ha lleis per lluitar per la seguretat o contra la imposició a les dones’, ha assenyalat Coll, que no considera ‘ni oportú ni necessari’ fer una normativa concreta per prohibir l’ús d’aquestes peces de vestir. No obstant, la directora d’Afers Religiosos, que ha participat a la 3a Trobada de Joves Musulmans de Catalunya, ha assegurat que el Govern ‘respecta l’autonomia municipal’ dels ajuntaments que han tirat endavant normatives però també adverteix ‘que pot suposar que algunes dones es quedin tancades a casa’. 

La trobada, que s’ha celebrat aquest diumenge al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha servit per tractar diversos aspectes relacionats amb la salut i els joves musulmans. Mohammed Halhoul, portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya –entitat organitzadora de la trobada-, considera que s’ha volgut ‘instrumentalitzar’ políticament l’ús del vel islàmic. De fet, Halhoul ha assegurat que la presència del burca i el niqab a Catalunya i a l’estat espanyol és ‘minoritari’.

Tant Coll com Halhoul comparteixen l’opinió que l’únic camí vàlid és la ‘mediació’ i el ‘diàleg’. La directora d’Afers Religiosos ha anat més enllà i ha alertat d’una ‘contradicció’. ‘En aquest debat s’ha emprat com a argument els drets de els dones’, ha recordat Coll. ‘Doncs pensem en aquestes dones que van amb la cara tapada. Si es prohibeix això per llei i se’ls imposa una multa provoquem que no surtin de casa’, ha insistit la directora d’Afers Religiosos, que, tot i això, ha afirmat que ‘la immensa majoria de les musulmanes de Catalunya van amb la cara destapada’.

‘És cert que volem la identificació de les persones, però darrere d’aquest debat s’hi poden amagar altres coses’ ha raonat Coll. ‘Crec que no s’ha de treballar amb una prohibició perquè és contraproduent’, ha sentenciat la directora d’Afers Religiosos de la Generalitat. Per la seva banda, Halhoul ha qualificat de ‘rebombori’ tot el que s’ha generat entorn aquest tema i pensa que alguns partits han volgut emprar-ho amb finalitats electorals. ‘Alguns polítics s’han vist amb por de perdre vots’ ha declarat. ‘Tots els temes són tractables i utilitzables’, ha reconegut el portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya.

‘Però, com diu el ministre de Justícia, només quan representen una problemàtica social real o quan poden comportar conseqüències negatives s’han de legislar’, ha conclòs Halhoul.

En la sessió inaugural de la trobada, la directora d’Afers Religiosos s’ha referit també a certs moviments ‘minoritaris’ amb tendència xenòfoba. ‘Seria una llàstima que algú aprofités les eleccions futures o que caigués en la trampa de les provocacions per esgavellar aquest clima que hem estat construint durant anys a Catalunya’ ha lamentat Coll. ‘No s’ha de caure en la trampa dels que volen crear xenofòbia, ni tampoc la d’algun líder religiós que fomenti el tancament d’un grup’, ha comentat la directora d’Afers Religiosos.

Coll ha destacat el ‘seny’ que predomina a la societat catalana. ‘La majoria comparteixen seguir la línia del diàleg, la tolerància i el respecte mutu’ ha subratllat. Més enllà dels aspectes religiosos, ha denunciat la presència de ‘dogmatismes’ que volen imposar que ‘hi ha una única manera de ser català i que hi ha una essència que no ha d’admetre la diversitat’. Tanmateix, la directora d’Afers Religiosos insisteix que és un moviment ‘minoritari’.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li