Adeu a la botiga Canaleta

0
2259

El passat mes de gener va tancar la botiga de disseny i interiorisme de Figueres, Canaleta. Després de quaranta quatre anys acostant el disseny a la comarca, els meus pares es jubilen. Tota la nostra vida ha girat al voltant d’aquesta botiga i ara es farà estrany la vida sense ella. No només pels meus pares, sinó també per molts dels clients habituals i per nosaltres, el meu germà i jo, que hem crescut tenint com a punt de trobada la botiga del carrer de la Moreria.

Des de ben petits fins a l’edat adulta no hi ha hagut dia que no passéssim per la botiga. Hi ha hagut moments en què la botiga ha fet més de casa que la pròpia casa. Segurament, això només ho poden entendre els qui són fills de botiguers.

En anunciar que la botiga tancava, molts clients s’han acostat a acomiadar-se de la botiga i un dels comentaris més habituals ha estat que Figueres de mica en mica va perdent personalitat comercial. Potser és veritat, però hi veig cert un cert toc de romanticisme, de pensar que sempre el passat ha estat millor. Jo veig bé el comerç de la ciutat i la personalitat en el comerç com en tot, la fan les persones i darrerament tenim senyals que ens indiquen que la ciutat mantén el nervi gràcies a joves emprenedors que aposten per la ciutat.

EL mèrit de Canaleta al llarg de tots aquests anys és triple, segons el meu punt de vista. En primer lloc, per ser pioners d’obrir una botiga que pretenia acostar el mobiliari, els objectes de disseny d’avantguarda a una ciutat petita com Figueres. Portar les marques que només es trobaven a grans capitals europees era un repte i un risc a mitjans dels anys setanta. En segon lloc, per la permanent voluntat de ser punt de trobada de l’art i el disseny, fet que s’aconseguiria amb la Galeria Canaleta, situada davant de la botiga i que durant molts anys va ser motor d’avantguarda i punt de trobada d’artistes i amants de l’art i el disseny. I, finalment, pel meritori fet d’aguantar tota una vida amb la botiga oberta, des dels inicis d’aquella parella il·lusionada amb el projecte que podia semblar estrambòtic fins a la jubilació dels qui han viscut fent el que els agradava.

La botiga Canaleta tanca. Però Pep i Anna Maria, podeu dir adeu tranquil·lament a la botiga, l’objectiu amb el qual vau obrir-la s’ha complert. La botiga ha fet un servei i alhora us ha fet feliços. I sempre us quedarà el consol de pensar que l’esperit de la botiga Canaleta viu en tantes llars empordaneses que gaudeixen d’objectes o mobles sortits del carrer de la Moreria, 4.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li