Activen un nou servei per facilitar la inserció laboral de persones amb malalties mentals

0
1469

Drissa oferirà diversos tallers als participants com a pas previ a la seva incorporació al mercat de treball


 

Oferir una formació teòrica, tècnica i professional a persones que tenen alguna malaltia mental per facilitar la seva inserció al mercat de treball. Aquest és l’objectiu del Servei Prelaboral per a persones amb malalties mentals, un projecte que la Fundació Drissa i la Fundació Salut Empordà (FSE) acaben d’instaurar per primer cop a la comarca.

Es tracta d’un programa d’activitats que consisteix a impartir diversos tallers com a pas previ a la inserció. De moment hi haurà 15 places. I la formació s’estructurarà en cinc grans àmbits d’aprenentatge i entrenament: medi ambient, riscos laborals, innovació i tecnologies de la comunicació i de la informació, qualitat i igualtat, i respecte al lloc de feina a persones considerades especialment vulnerables.

El programa _subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies_ es farà a l’hospital de Figueres, gràcies al Pol de Salut de la Fundació Salut Empordà. Aquest Pol és un espai dinamitzador de la salut i el benestar, tant des del punt de vista físic com de serveis, que engloba la tasca dels diferents actors implicats per centrar-se en les persones i tot el que necessiten. El projecte -que compta amb el suport del Consell Comarcal, l’Ajuntament de Figueres, el Departament de Salut, la Diputació i la UdG- disposa d’un pressupost de 290.000 euros (140.000 dels quals provenen d’un fons Feder; 80.000, de la FSE, i 70.000 més de la Dipuació de Girona).

El Servei Prelaboral per a persones amb malalties mentals de l’Alt Empordà es va presentar dimecres passat a l’Hospital de Figueres, i l’acte va estar conduït per l’equip del programa radiofònic Ens patina l’embrague (Ràdio Salt), que precisament està dissenyat, produït i conduit per persones amb malalties mentals que van participar en un programa homòleg que es fa a Girona. Durant l’acte, el cap de sector de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària de l’Alt Empordà, Lluís Jordà va voler destacar que “el treball és un element doblement vital per a les persones amb trastorns mentals, ja que a més d’un mitjà de vida esdevé un instrument terapèutic que contribueix a reduir els ingressos hospitalaris, les visites psiquiàtriques o les recaigudes”.

LA FUNDACIÓ DRISSA. Creada el 1999, l’entitat que gestionarà el nou programa té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones que tenen trastorns mentals severs per mitjà de la inserció laboral i de l’habitatge. Per aconseguir-ho, impulsen diversos programes, però també ocupen les persones al seu centre especial de treball, que té quatre línies de negoci principals: serveis de jardineria i forestal, pintura, neteja i horta ecològica. A més, ofereixen serveis d’acollida, de formació i d’acompanyament a la inserció laboral en el mercat ordinari. I l’any passat van posar en marxa el Servei d’Atenció a Domicili especialitzat en persones amb malalties mentals.

Per aplicar el nou programa a Figueres, es basaran en l’experiència de les 15 edicions que ja han fet a Girona. Hi han participat fins a 600 persones, i 84 han trobat feina.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li