Acord per digitalitzar el fons documental del Festival Castell de Peralada

0
591

La Fundació Cellnex posarà en línia més de 50.000 arxius corresponents a totes les edicions del festival


La Fundació Castell de Peralada ha tancat un acord de col·laboració amb La Fundació Cellnex per la digitalització del fons documental d’imatges del Festival Internacional Castell de Peralada. Aquest projecte permetrà impulsar la transformació digital d’aquest fons documental, format per un total de més de 50.000 arxius consultables, entre fotografies, il·lustracions i altres documents.

Durant dels 35 anys de vida del certamen s’ha vist com hi passaven les principals figures de la música, la dansa i la creació de rellevància nacional i internacional, com ara Montserrat Caballé, Plácido Domingo o Josep Carreras, entre molts d’altres, així com Rudolf Nurejef, Maia Plissétskaia, Mstislav Rostropòvitx, Roland Petit, Maurice Béjart…

Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, afirma que aquest és «un projecte que neix amb la voluntat de preservar la nostra història que, al seu torn, és també un capítol molt important de la història musical, operística, de les arts escèniques i de la dansa al nostre país. Els meus pares, Carmen Mateu i Arturo Suqué, van treballar de manera incansable perquè el Festival Castell de Peralada fos tot un referent en òpera i dansa al sud d’Europa i, quan explores l’arxiu, es pot entreveure que el llegat d’aquest festival és admirable i únic i ens fa una il·lusió especial poder compartir-lo amb tot el món».

PER A TOTHOM. D’entrada es preveu que la transformació digital de la primera fase del fons documental, de 21.000 imatges, acabi abans del 2023, si bé totes dues entitats podran estendre l’acord de col·laboració més enllà d’aquesta data.

Aquesta iniciativa facilitarà l’accessibilitat digital al fons documental, que estarà disponible per a tothom a través d’Internet, tal i com explica el president de la Fundació Cellnex, Lluís Deulofeu: «els documents podran ser consultats en línia per músics professionals, investigadors i aficionats al certamen en qualsevol lloc del món i a qualsevol hora».

Entre les imatges/documents que seran digitalitzats destaquen grans moments de la història de les arts escèniques, com la Carmen de Calixto Bieito, que va causar polèmica en el seu moment, però que actualment continua viva després de més de vint anys de l’estrena al Festival, o bé moments musicals inoblidables com el retorn als escenaris de Josep Carreras després de superar una leucèmia en un recital que va fer la volta al món.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li