A l’equador de la campanya

0
1369

Avui, dimarts 12 desembre, estem a l’equador d’una campanya electoral que marcarà el futur d’aquest país com cap altra abans. I a l’equador de la campanya, ja podem dir que serà més important el 22 de desembre que el 21.

Només podem tenir tres coses clares, quan falten deu dies per anar a votar: que anirà a votar molta gent, que les enquestes fallaran i que formar govern serà molt complicat.

Totes les enquestes ens diuen que la participació aquest 21 de desembre serà de rècord. Estic convençut que la participació serà altíssima però no crec que gaire més que la que hi va haver el 27 de setembre del 2015, que ja va ser molt alta. Tot i que cada punt de més -44.000 vots- pot ser decisiu. Amb un increment de només quatre punts estem parlant de gairebé 200.000 vots més.

Quant a les enquestes, crec que és molt difícil que encertin resultats. Bàsicament per tres motius: per la gran quantitat d’indecisos que encara dubten pocs dies abans de les eleccions, per l’enorme volatilitat que hi ha entre partits i pels errors sorgits d’un darrer cicle electoral tan intens que fa que molta gent confongui el record del seu vot.

L’altra gran certesa és que serà molt complicat no només formar govern, sinó aconseguir una majoria de govern estable. La mutació del mapa polític català que s’ha produït al llarg d’aquests anys de procés ha complicat molt la formació de governs estables. En pocs anys, hem passat d’un taulell polític format per dos grans partits i tres partits petits, en què un govern en solitari o un govern de coalició era possible, a un Parlament format per partits mitjans i petits en què la formació d’un govern requereix l’acord de tres o quatre partits.

Tot això en un context de polarització que possiblement farà necessària la participació d’algun partit totalment enfrontat, ideològicament parlant. Molt complicat formar un govern així. Aquesta transformació s’ha produït abans a molts municipis i crec que tots som conscients de la complicació que implica gestionar aquesta diversitat.

Ho podrem veure els propers dies de Nadal. Serà més interessant la gestió que es farà dels resultats que els mateixos resultats en si. Ens esperen unes festes intenses, políticament parlant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li