
Llibreries, biblioteques, editorials, ajuntaments i entitats es preparen per la Diada més solità ria de tota la història
Fa tot just una setmana el Gremi de Floristes i la Cambra del Llibre anunciaven que havien arribat a un acord per celebrar Sant Jordi el 23 de juliol. La proposta, que ja compta amb el suport de la Generalitat, es traslladarĂ als ajuntaments els pròxims dies, per tal de poder establir pautes de treball conjuntes, per les mĂ©s que possibles restriccions. Alfons MartĂnez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, s’hi mostra a favor: «Des de Figueres, igual que suposo per part de la resta dels ajuntaments, estarem en la lĂnia de portar-ho a terme».
23 DE JULIOL. Aquesta nova data Ă©s «necessĂ ria per intentar recuperar el mĂ xim possible», explica Ramon Moreno, d’Edicions Cal·lĂgraf, al nostre mitjĂ . L’editor assegura que «no serĂ un Sant Jordi habitual, però Ă©s una bona mesura per a la difusiĂł del mĂłn del llibre en el vessant comercial». Ens trobem en una situaciĂł inusual que ha obligat el sector del llibre a adaptar-se: «Hem hagut de repensar tot el calendari, les impremtes no treballen, i això que en el nostre cas el llibre d’en Xavier FebrĂ©s, Apologia de l’EmpordĂ , estĂ maquetat, esperant que finalment es pugui imprimir».
Darrerament els ajuntaments s’han convertit per necessitat en especialistes en la reprogramaciĂł d’activitats. El dijous 23 de juliol Ă©s possible que la nova Diada coincideixi amb altres activitats programades. Segons MartĂnez, això no ha de ser un problema: «S’ha de mirar si les activitats que hi pugui haver sĂłn compatibles amb la celebraciĂł de la Diada, si no, es miraria de fer una reprogramaciĂł. No ha d’haver-hi massa inconvenient.»
23 D’ABRIL. Tot i aquesta nova data al calendari, editorials, llibreries, biblioteques, ajuntaments i entitats estan treballant per oferir diverses propostes pel dia tradicional de la Diada, aquest dijous. La majoria de les editorials han previst fer les presentacions en lĂnia. «Estem preparant una sèrie de presentacions virtuals, on els nostres autors presentaran les seves obres en format de vĂdeo, que penjarem a les xarxes i a la nostra pĂ gina web», explica Moreno. La soluciĂł, pel que sembla, és celebrar un Sant Jordi virtual.
L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha programat el seu, amb una à mplia oferta de contingut que es compartirà a través de la xarxa de Cultura. Recomanacions de llibres, lectura de textos per part de la companyia Tequatre i del Grup de Teatre Esplais, una sessió de contes de «Sant Jordi i altres llegendes populars catalanes», a cà rrec de Joan Boer, i dues obres de teatre de les companyies del municipi: Ens ha caigut la sogra, amb Tequatre, i Diner (molt) negre, amb el Grup de Teatre Esplais.
A banda, la biblioteca de Roses està demanant recomanacions literà ries als rosincs i les rosinques, per poder-les publicar a través de les seves xarxes. També hi ha previst un conte especial explicat per l’Anna Vicens, a més de totes les propostes rebudes a través de les xarxes. Des de La Forja de Figueres han fet una crida a totes les persones que vulguin recitar un poema en el directe que faran el dia de Sant Jordi.
FESTA DE SANT JORDI. La biblioteca de Figueres, el 22 d’abril, donarà visibilitat a autores i autors locals a través de les xarxes socials en una mena de festa de Sant Jordi virtual.
A mĂ©s a mĂ©s, estan preparant un vĂdeo en què han convidat aquests escriptors i escriptores locals que han publicat llibre entre el Sant Jordi del 2019 i el del 2020, perquè donin a conèixer el seu llibre. L’audiovisual tambĂ© comptarĂ amb la participaciĂł dels editors locals, i missatges de la directora de la biblioteca, Nati Vilanova; d’Alfons MartĂnez i de l’alcaldessa de Figueres, Agnès LladĂł.
Malgrat l’anòmala celebració d’aquest any, des de la biblioteca es compartirà l’habitual guia de Sant Jordi, on es recullen les publicacions de les autores i els autors locals apareguts entre aquesta Diada del 2020 i la de l’any anterior. Aquesta guia s’actualitzarà posteriorment amb les publicacions que es presentin fins al 23 de juliol.
EL SECTOR, TOCAT. «Les llibreries estan tancades, i tota aquesta cadena de col·locar llibres, generar moviment, no nomĂ©s amb els llibres de novetats, sinĂł tambĂ© el fons, ha quedat estroncat», explica Moreno. A mĂ©s, això ha coincidit en un moment de l’any propici per a les vendes grĂ cies a la Diada. Edicions Cal·lĂgraf, per exemple, l’any passat tenia una parada a la Rambla de Figueres i una altra a Barcelona, i «això eren ingressos directes de liquiditat, que aquest any ja podem oblidar».
El sector es troba en un moment frà gil, i per això es demana que s’avancin les compres previstes per Sant Jordi directament a la pà gina web d’editorials i llibreries o a través de portals com Libelista o Llibreries Obertes.
Pel que fa a les possibles ajudes del sector públic, «el Gremi d’Editors de la Llengua Catalana està treballant en això», explica Moreno. I afegeix que «de moment ja s’ha augmentat la partida de compra per biblioteques. Estem a l’espera de veure què passa».
En aquest aspecte, des de l’Ajuntament de Figueres celebren que el dijous passat s’aprovessin els pressupostos, ja que «això engega la maquinĂ ria perquè com a mĂnim es mantinguin els suports que havien tingut tots els sectors culturals de la ciutat», declara el regidor de Cultura, Alfons MartĂnez.
Leave a Reply