23 d’abril del 2020: el dia que Sant Jordi es va afrontar al drac del coronavirus

0
1326

Llibreries, biblioteques, editorials, ajuntaments i entitats es preparen per la Diada més solitària de tota la història


Fa tot just una setmana el Gremi de Floristes i la Cambra del Llibre anunciaven que havien arribat a un acord per celebrar Sant Jordi el 23 de juliol. La proposta, que ja compta amb el suport de la Generalitat, es traslladarà als ajuntaments els pròxims dies, per tal de poder establir pautes de treball conjuntes, per les més que possibles restriccions. Alfons Martínez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, s’hi mostra a favor: «Des de Figueres, igual que suposo per part de la resta dels ajuntaments, estarem en la línia de portar-ho a terme».

23 DE JULIOL. Aquesta nova data és «necessària per intentar recuperar el màxim possible», explica Ramon Moreno, d’Edicions Cal·lígraf, al nostre mitjà. L’editor assegura que «no serà un Sant Jordi habitual, però és una bona mesura per a la difusió del món del llibre en el vessant comercial». Ens trobem en una situació inusual que ha obligat el sector del llibre a adaptar-se: «Hem hagut de repensar tot el calendari, les impremtes no treballen, i això que en el nostre cas el llibre d’en Xavier Febrés, Apologia de l’Empordà, està maquetat, esperant que finalment es pugui imprimir».

Darrerament els ajuntaments s’han convertit per necessitat en especialistes en la reprogramació d’activitats. El dijous 23 de juliol és possible que la nova Diada coincideixi amb altres activitats programades. Segons Martínez, això no ha de ser un problema: «S’ha de mirar si les activitats que hi pugui haver són compatibles amb la celebració de la Diada, si no, es miraria de fer una reprogramació. No ha d’haver-hi massa inconvenient.»

23 D’ABRIL. Tot i aquesta nova data al calendari, editorials, llibreries, biblioteques, ajuntaments i entitats estan treballant per oferir diverses propostes pel dia tradicional de la Diada, aquest dijous. La majoria de les editorials han previst fer les presentacions en lĂ­nia. «Estem preparant una sèrie de presentacions virtuals, on els nostres autors presentaran les seves obres en format de vĂ­deo, que penjarem a les xarxes i a la nostra pĂ gina web», explica Moreno. La soluciĂł, pel que sembla,  Ă©s celebrar un Sant Jordi virtual.

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha programat el seu, amb una àmplia oferta de contingut que es compartirà a través de la xarxa de Cultura. Recomanacions de llibres, lectura de textos per part de la companyia Tequatre i del Grup de Teatre Esplais, una sessió de contes de «Sant Jordi i altres llegendes populars catalanes», a càrrec de Joan Boer, i dues obres de teatre de les companyies del municipi: Ens ha caigut la sogra, amb Tequatre, i Diner (molt) negre, amb el Grup de Teatre Esplais.

A banda, la biblioteca de Roses està demanant recomanacions literàries als rosincs i les rosinques, per poder-les publicar a través de les seves xarxes. També hi ha previst un conte especial explicat per l’Anna Vicens, a més de totes les propostes rebudes a través de les xarxes. Des de La Forja de Figueres han fet una crida a totes les persones que vulguin recitar un poema en el directe que faran el dia de Sant Jordi.

FESTA DE SANT JORDI. La biblioteca de Figueres, el 22 d’abril, donarà visibilitat a autores i autors locals a través de les xarxes socials en una mena de festa de Sant Jordi virtual.

A més a més, estan preparant un vídeo en què han convidat aquests escriptors i escriptores locals que han publicat llibre entre el Sant Jordi del 2019 i el del 2020, perquè donin a conèixer el seu llibre. L’audiovisual també comptarà amb la participació dels editors locals, i missatges de la directora de la biblioteca, Nati Vilanova; d’Alfons Martínez i de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.

Malgrat l’anòmala celebració d’aquest any, des de la biblioteca es compartirà l’habitual guia de Sant Jordi, on es recullen les publicacions de les autores i els autors locals apareguts entre aquesta Diada del 2020 i la de l’any anterior. Aquesta guia s’actualitzarà posteriorment amb les publicacions que es presentin fins al 23 de juliol.

EL SECTOR, TOCAT. «Les llibreries estan tancades, i tota aquesta cadena de col·locar llibres, generar moviment, no només amb els llibres de novetats, sinó també el fons, ha quedat estroncat», explica Moreno. A més, això ha coincidit en un moment de l’any propici per a les vendes gràcies a la Diada. Edicions Cal·lígraf, per exemple, l’any passat tenia una parada a la Rambla de Figueres i una altra a Barcelona, i «això eren ingressos directes de liquiditat, que aquest any ja podem oblidar».

El sector es troba en un moment fràgil, i per això es demana que s’avancin les compres previstes per Sant Jordi directament a la pàgina web d’editorials i llibreries o a través de portals com Libelista o Llibreries Obertes.

Pel que fa a les possibles ajudes del sector públic, «el  Gremi d’Editors de la Llengua Catalana està treballant en això», explica Moreno. I afegeix que «de moment ja s’ha augmentat la partida de compra per biblioteques. Estem a l’espera de veure què passa».

En aquest aspecte, des de l’Ajuntament de Figueres celebren que el dijous passat s’aprovessin els pressupostos, ja que «això engega la maquinària perquè com a mínim es mantinguin els suports que havien tingut tots els sectors culturals de la ciutat», declara el regidor de Cultura, Alfons Martínez.

Algunes recomanacions literĂ ries

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li