2015: Objectiu Any Ramon Muntaner

0
803

L’Ajuntament de Peralada fa temps que treballa per commemorar, el 2015, els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner.
Tot i que la Generalitat no ho ha fet oficial, el proper any podria ser declarat Any Ramon Muntaner. “Volem donar a conèixer i commemorar la figura de Ramon Muntaner com a escriptor nascut a Peralada i també el passat medieval de la vila, amb un seguit d’actes pensats per a tots els públics”, va explicar Meritxell Garrido, de la comissió de l’Any Muntaner.
De moment, la feina feta és de contactes en despatxos de les diferents administracions -com la Generalitat amb el conseller de Cultura, el Consell Comarcal, universitats, i l’Ajuntament d’Eivissa- que més endavant podrien concretar-se en convenis que ajudin a subvencionar els actes. De moment, al mes de gener del 2015, la Diputació de Girona signarà un acord amb l’Ajuntament de Peralada per ajudar a promoure i finançar els actes. “Ha estat possible gràcies a l’interès que ha demostrat el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, que ha fet d’interlocutor”, va indicar Meritxell Garrido.
A finals d’agost, per exemple, l’alcalde de Peralada, Pere Torrent, va viatjar a Eivissa per reunir-se amb l’alcaldessa d’Eivissa, Virgínia Marí, i amb la segona tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Patrimoni i Turisme, Lina Sansano, per coordinar els actes de commemoració dels 750 anys del naixement de Ramon Muntaner, que va exercir a Eivissa com a delegat del rei Jaume III. D’altra banda, fa pocs dies, una piulada del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell deia textualment: “Donarem suport a l’Ajuntament de Peralada per impulsar l’Any Ramon Muntaner 2015, en commemoració del seu 750 naixement”.

importància per peralada. L’anunci ha estat molt ben rebut per la comissió, que té previst anunciar a principis de l’any vinent els actes programats per aquesta commemoració. “Intentem programar activitats en diferents àmbits com l’educatiu, musical i gastronòmic, amb conferències divulgatives, amb una ruta literària per Peralada i fins i tot una fira”, va explicar Garrido.
Per la seva part, l’alcalde de Peralada, Pere Torrent, ha volgut destacar la importància d’aquesta commemoració no només per a Peralada sinó també per a Catalunya. “És un tema transversal. A Peralada tenim un fill il·lustre com és Ramon Muntaner i volem donar a conèixer que va néixer a Peralada i que la gent vingui a Peralada atreta per la seva importància”, va explicar Torrent, tot afegint: “Volem implicar en aquesta commemoració totes les administracions possibles. Ja tenim el suport institucional i ara falta concretar l’econòmic”. En aquest sentit, l’objectiu és implicar València, Eivissa i Peralada -els tres eixos vitals de Ramon Muntaner- per crear un triangle a l’entorn del personatge. “Amb tot no ens volem quedar en el 2015 com a commemoració del 750è aniversari del seu naixement. Volem que tingui continuïtat més enllà d’aquest any i que la gent conegui Peralada a través de la figura de Ramon Muntaner”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li