Xavier Albertí: «Ha sigut un any sec i calorós, però per sort les pluges han hidratat el terreny»

0
827

«Provarem l’experiència del canvi de dates», diu el president de la DO Empordà amb relació a la Mostra del Vi


Com s’entoma el canvi de dates de la Mostra de Vi de l’Empordà?
El canvi de dates s’ha fet amb un doble sentit; és cert que els cellers preferien fer-ho fora de verema perquè a l’Empordà hi ha cellers generalment petits i molt ocupats, però també el mateix Ajuntament de Figueres veia amb molt bons ulls desestacionalitzar-la Mostra, per no fer-la coincidir amb altres activitats que hi ha al setembre i dotar de més contingut la festa de Sant Pere. Per tant, en aquest cas s’ha confluït i provarem aquesta nova experiència.

Encara queden ben bé dos mesos per començar, però què s’augura de la verema?
Hem de ser optimistes. Si no haguéssim tingut aquelles les pluges importants, patiríem més perquè ha sigut un any sec i ara excessivament calorós. No obstant això, és evident que aquelles pluges persistents han hidratat el terreny i li han donat resistència. Hem d’esperar que aquestes calors prematures se suavitzin una mica i que passin aquests dos mesos. L’ideal és evitar els extrems quan no toca, això és el que altera el cicle natural de la vinya.

Amb els efectes del canvi climàtic, creu que en un futur els vins que coneixem canviaran?
Bé, tot són processos relativament lents, però sí que s’està parlant que s’ha d’optar per varietats més resistents a la calor, que s’ha de començar a recuperar la muntanya, que per sort ja la tenim. L’Empordà té opcions perquè si el que es tracta és de guanyar altitud, tornaríem allà on érem i és un factor del qual cal prendre nota. Per cert, aprofito per fer publicitat que justament es fa un documental aquest proper dimarts sobre la problemàtica en general del canvi climàtic, i concretament a la vinya.

Recentment, s’ha inaugurat el Nou Celler Peralada i des de la firma explicaven que la seva voluntat és contribuir a posicionar la DO al món. Què en pensa el Consell Regulador?
Hi ha una gran complicitat, sense cap fissura, crec que tots els cellers de la comarca n’estan encantats, i Peralada està encantat dels cellers. Crec que tots sabem veure, no només per generositat, sinó per visió, que ens ajudem mútuament. El gran celler, que sempre ha sigut l’estàndard de l’Empordà i en l’àmbit enoturístic s’havia quedat una mica en segon terme perquè no tenia les condicions, ara de cop es posa davant no només de l’Empordà sinó de Catalunya perquè és el celler més singular que hi ha a tot Catalunya, i ells i nosaltres som conscients que aquest nucli sense un entorn acabaria essent pobre i avorrit amb el temps. Per tant, a ells els va bé que hi hagi cellers a l’entorn i, explícitament han dit que aposten per l’Empordà perquè l’estimen, i els cellers no el veiem com un rival sinó com un punt d’atracció per a l’enoturisme. Serà un punt molt especial que es complementarà amb els cellers més modestos, que ofereixen altres propostes.


  • Pots consultar el suplement de la Mostra del Vi, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li