Xavi Pasqual: ‘La Rambla plena és sinònim que el grup és un dels que ha triomfat durant la temporada’

0
1883

Xavi Pasqual és promotor musical i també el director del festival Acústica, que s’organitza, des de fa 17 anys, al centre de Figueres. Pasqual explica que amb el festival han aconseguit «molt més del que s’esperaven» i assegura que la línia «ha de continuar com fins ara»


 

Finalment, certamen mig consolidat, de moment fins al 2020. Hi va haver molts dies d’incertesa, s’havia plantejat canviar la ubicació? O potser hauria desaparegut l’Acústica?
Bé, blindat com si fos una hipoteca no està perquè l’actual llei de subvencions no permet blindatges així. Està al més blindat possible amb la llei a la mà. I sí, és clar que ens havíem plantejat canviar el format però no deixar-lo de fer. Hauríem hagut de trobar solucions que no eren les que a nosaltres ens agradaven però tampoc teníem ganes de deixar de fer l’Acústica.

Ara que podran treballar amb una mica més de marge, com a productor musical, quina creu que serà la tendència del sector? Cap on ha de mirar l’Acústica del futur?
L’Acústica ja ha arribat on havia d’arribar i és el 3r festival amb més poder de convocatòria de Catalunya i el primer fora de la demarcació de Barcelona. I el festival estratègic de pop-rock de Catalunya. Hem aconseguit molt més del que ens havíem imaginat mai. El camí ha de ser mantenir el que hem aconseguit i és el més complicat. Portem dos anys mantenint la franja dels 100.000 espectadors i hem de continuar en aquest nivell. I fer que si volem créixer en algun espai més tinguem les possibilitats de fer-ho, que no és fàcil. Créixer en espais o modificar determinats espais burocràticament és molt complicat. És com una cursa d’obstacles, i en el moment que està el festival no s’hauria de necessitar una cursa d’obstacles per segons què. I en l’àmbit musical tenim la sort que, en ser considerat de renom, el grup que va a l’Acústica és el grup que ha triomfat aquella temporada. Abans hi havia algun altre esdeveniment que podia identificar aquest factor però ara no, ara és l’Acústica. La foto de la Rambla plena és sinònim que el grup que actua és un dels que ha triomfat aquesta temporada, i això solidifica el festival.

No creu que hi haurà un moment que la Rambla quedarà petita? Si no ho és ja… Com es podran evitar les aglomeracions?
Ja ho hem fet de mica en mica, hi ha un aforament legal que ho limita, hem programat a la mateixa hora diferents espectacles de màxima afluència de públic per obligar el públic a dividir-se. Ja l’any passat ho vam posar en pràctica a les hores de més afluència. Si tot i així segueix havent-hi molta aglomeració, haurem de fer com sempre i adaptar-nos. El primer any vam convocar 3.000 persones i ara estem a 100.000 persones, ho hem hagut d’adaptar tot.

Parlava d’altres espais, ja en té al cap algun de concret?
No en tinc ni idea, encara. Créixer en espais no vol dir créixer en espais escènics, es pot créixer d’altres maneres com hem fet amb el Market o els food trucks. Potser es pot créixer amb espais complementaris. No es pensa en trasllat d’escenaris actuals ni molt menys, sinó en complements a aquests escenaris. Això és el que pensem ara amb les dades de l’any passat; quan acabi l’Acústica tindrem altres dades.

El sector dels festivals dins la indústria musical ha tingut una crescuda important. Creu que potser acabarà saturant la gent?
És una selecció natural, hi ha coses a què en diuen festivals i no ho són. Malauradament en cultura si alguna cosa deixa d’existir no passa res, la gent es queixa una setmana i no més. Si l’Acústica es deixa de fer hi ha tota una escena musical catalana que no tindrà festival i que posa en valor que naixeria un altre certamen com l’Acústica perquè el sector necessita. Les dades dels principals festival de la província són que tots han crescut, això vol dir que la gent els agrada aquest format.

Què s’espera d’aquesta 17a edició?
L’encarem amb la mateixa il·lusió i esperem repetir l’èxit de públic de les passades edicions. Esperem que la fusió que fem dels grups consolidats i emergents serveixi perquè els emergents es converteixin en caps de cartell del festival. Esperem que tot funcioni com un rellotge i al fer-se a l’aire lliure esperem que no plogui.

La problemàtica amb la Guàrdia Urbana i les hores extres creu que podria afectar el festival?
No repercutirà, no.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li