#vulnerandomisderechos #historiasdeunafotografia

0
2573

L’artista figuerenca Montse Capel ha començat una lluita virtual a les xarxes per viralitzar la situació i reivindicar el que «és seu»


 

A la fotògrafa artista d’autoretrat Montse Capel li «estan vulnerant els drets, tant professionals com personals». Així ho explica ella mateixa a HORA NOVA. Anem a pams, la figuerenca té registrada una marca mixta a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques i ara fa quatre anys, el 2014, va publicar una fotografia seva i feta per ella que està donant la volta món. Això seria una bona notícia si tothom que veu aquella imatge sap que l’autoria és de Capel, però els fets no són ben bé així. Els primers a prendre-li la imatge, sense permís, va ser una agència de models de la comarca, que la va utilitzar per a la publicitat d’una botiga d’ulleres. I al cap del temps la fotògrafa va anar descobrint que mig món s’havia apoderat de la seva imatge per fer-ne de tot: samarretes, tatuatges, tasses, murals gegants, aparadors de botigues de moda, publicitats d’empreses, restaurants i un llarg etcètera.

Capel explica que cada dia li arriben imatges, però una de les que més la va sorprendre va ser quan li van dir que havien vist a un mercat de Zamora samarretes amb la seva cara. També va veure que algunes botigues del port d’Eivissa havien agafat la foto per decorar l’aparador o inclús un restaurant de Colòmbia, entre molts altres.

DENÚNCIA. L’artista afirma que inicialment no va denunciar la situació per falta de recursos econòmics, però actualment està en mans d’advocats per mitjà de l’associació VEGAP (Visual Entitat de Gestió d’Artistes Plàstics), que es tracta d’una organització sense afany de lucre que representa, a Espanya, autors de tot el món.

«DEFENSAR EL QUE ÉS MEU». L’autora, a banda de la lluita als jutjats, ha començat una campanya virtual a les xarxes socials per tal d’investigar més sobre la difusió de la seva foto i convida a tothom a compartir l’etiqueta #vulnerandomisderechos per tal de trobar la infinitat de productes que apareixen al món d’internet amb la seva imatge. Capel assegura que només vol «defensar el que és meu, ja que és la meva obra, però és que també és la meva cara». Per tant podríem estar davant un cas de «vulneració de drets intel·lectuals i personals», afegeix. Aclareix, però, que és una lluita legal complicada perquè «només que alterin el color o la llum de la imatge, sembla que ja no puguis fer res per recuperar-ne l’autoria», i a més a més, «és un procés molt lent, ja que els artistes sovint estem molt desprotegits davant aquest tipus de situacions».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li