#vulnerandomisderechos #historiasdeunafotografia

0
2664

L’artista figuerenca Montse Capel ha començat una lluita virtual a les xarxes per viralitzar la situaciĂł i reivindicar el que «és seu»


 

A la fotĂČgrafa artista d’autoretrat Montse Capel li «estan vulnerant els drets, tant professionals com personals». AixĂ­ ho explica ella mateixa a HORA NOVA. Anem a pams, la figuerenca tĂ© registrada una marca mixta a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques i ara fa quatre anys, el 2014, va publicar una fotografia seva i feta per ella que estĂ  donant la volta mĂłn. AixĂČ seria una bona notĂ­cia si tothom que veu aquella imatge sap que l’autoria Ă©s de Capel, perĂČ els fets no sĂłn ben bĂ© aixĂ­. Els primers a prendre-li la imatge, sense permĂ­s, va ser una agĂšncia de models de la comarca, que la va utilitzar per a la publicitat d’una botiga d’ulleres. I al cap del temps la fotĂČgrafa va anar descobrint que mig mĂłn s’havia apoderat de la seva imatge per fer-ne de tot: samarretes, tatuatges, tasses, murals gegants, aparadors de botigues de moda, publicitats d’empreses, restaurants i un llarg etcĂštera.

Capel explica que cada dia li arriben imatges, perĂČ una de les que mĂ©s la va sorprendre va ser quan li van dir que havien vist a un mercat de Zamora samarretes amb la seva cara. TambĂ© va veure que algunes botigues del port d’Eivissa havien agafat la foto per decorar l’aparador o inclĂșs un restaurant de ColĂČmbia, entre molts altres.

DENÚNCIA. L’artista afirma que inicialment no va denunciar la situaciĂł per falta de recursos econĂČmics, perĂČ actualment estĂ  en mans d’advocats per mitjĂ  de l’associaciĂł VEGAP (Visual Entitat de GestiĂł d’Artistes PlĂ stics), que es tracta d’una organitzaciĂł sense afany de lucre que representa, a Espanya, autors de tot el mĂłn.

«DEFENSAR EL QUE ÉS MEU». L’autora, a banda de la lluita als jutjats, ha començat una campanya virtual a les xarxes socials per tal d’investigar mĂ©s sobre la difusiĂł de la seva foto i convida a tothom a compartir l’etiqueta #vulnerandomisderechos per tal de trobar la infinitat de productes que apareixen al mĂłn d’internet amb la seva imatge. Capel assegura que nomĂ©s vol «defensar el que Ă©s meu, ja que Ă©s la meva obra, perĂČ Ă©s que tambĂ© Ă©s la meva cara». Per tant podrĂ­em estar davant un cas de «vulneraciĂł de drets intel·lectuals i personals», afegeix. Aclareix, perĂČ, que Ă©s una lluita legal complicada perquĂš «nomĂ©s que alterin el color o la llum de la imatge, sembla que ja no puguis fer res per recuperar-ne l’autoria», i a mĂ©s a mĂ©s, «és un procĂ©s molt lent, ja que els artistes sovint estem molt desprotegits davant aquest tipus de situacions».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li